Večernji list - Hrvatska

Otrovali se dok su spašavali kolegu

Jedan radnik hvatao je dah, drugi je bio bez svijesti. Još dvojica bila su ispod njih

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Šestorica muškaraca popila su kavu pa krenula na intervenci­ju. Jedan je svratio do pekarnice i izbjegao neviđenu tragediju Suzana Lepan Štefančić – Jedan je radnik sišao u crpnu stanicu kako bi očistio rešetku. Pozlilo mu je, vjerojatno od metana, pa je pao. Kolega mu je priskočio u pomoć, ali je onda i on upao. Jedan po jedan, pokušavaju­ći si međusobno pomoći, čak su ih četvorica završila u jami – opisuju nam očevici stravičan prizor kojem su svjedočili u utorak iza 11 sati u Čepinu nadomak Osijeka. Mario Horvat, zaposlenik čepinskog Komunalca te Danijel Franjić, djelatnik Vodovoda – Osijek poginuli su u nesreći u pretpumpno­j stanici u Kalničkoj ulici. Kolege Luka Karin i Ivica Mazur u kritičnom su stanju prevezeni u bolnicu.

Uspio se odmaknuti

Sav izvan sebe od šoka, peti je radnik ipak izbjegao istu sudbinu jer se na vrijeme uspio odmaknuti. Pokušao se snaći pa je kolegama bacio lanac, ali je, nažalost, bio prekratak. Pozvao je i pomoć pa su čepinski vatrogasci već za pet minuta stigli na teren. – Jedan je radnik bio okrenut glavom prema gore pa je pokazivao znakove života, hvatao je dah. Drugi je bio bez svijesti. Spustili smo se unutra, s izolacijsk­om opremom, i uspjeli ih izvući, žive – prepričava nam Tomislav Nađ, zamjenik zapovjedni­ka DVD-a Čepin. Nažalost, ispod su njih, nastavlja, bila još dvojica. Kako razina vode u kanalizaci­ji oscilira, tek su ih povremeno vidjeli. Pretpostav­lja se da su njih dvojica prvi i upali u stanicu. – Nismo imali opremu da izvučemo i ostale, pa smo pozvali profesiona­lne vatrogasce iz Osijeka te smo zajedno izvadili tijela. Vodovod je spuštao razinu vode, kako bismo vidjeli gdje su – nastavlja Nađ. Inače, kada su se spustili u stanicu, voda je vatrogasci­ma bila do bokova. Pretpostav­lja se, stoga, da se nesretni radnici nisu utopili, nego ugušili plinovima. Reanimacij­u Luke Karina i Ivica Mazura liječnici su započeli još na mjestu nesreće, a nastavili i u bolnici. Petom radniku, zaposlenik­u čepinske tvrtke, poslije je pozlilo od šoka pa je i on prevezen u bolnicu. Njih su ukupno šestorica djelatnika toga jutra popila kavu pa krenula na intervenci­ju. Jedan je, navodno, svratio do pekarnice i izbjegao neviđenu tragediju.

Rešetka bila puna krpa

– Po dojavi stanara o povratu otpadnih voda u kuće, tvrtka Komunalac angažirala je dežurnu ekipu s vozilom za čišćenje kanalizaci­jske mreže tvrtke Vodovod – Osijek. Po izlasku na teren uočeno je da crpna stanica ne prihvaća otpadnu vodu jer je njezina rešetka prepuna krpa. Pri pokušaju čišćenja rešetke dogodila se strašna tragedija – priopćili su, pak, iz Vodovoda – Osijek. Kako nam je neslužbeno pojašnjeno, Vodovod je pozvao kolege iz Komunalca da očiste rešetku jer je to njihova nadležnost. Policija utvrđuje detalje. Poginuli Mario Horvat radio je u Komunalcu godinu dana.

 ??  ?? Karina i Mazura reanimiral­i su u bolnici jer im se stanje pogoršalo
Karina i Mazura reanimiral­i su u bolnici jer im se stanje pogoršalo
 ??  ?? Šokirani kolege mogli su samo nemoćno gledati kako radnike iznose iz šahta
Šokirani kolege mogli su samo nemoćno gledati kako radnike iznose iz šahta
 ??  ?? Vatrogasci su se u šaht spuštali s posebnom opremom za disanje
Vatrogasci su se u šaht spuštali s posebnom opremom za disanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia