Večernji list - Hrvatska

Mogu birati kamere, lopte, pikado, čamce

Novi pribor i opremu ravnatelji odabiru do 26. lipnja kada popis šalju ministrici

- Lana Kovačević

Ravnatelji 72 škole dobili su kataloge iz kojih biraju koju novu opremu žele. Ovisno o školama mogu potrošiti od 100 do 250 tisuća kuna lana.kovacevic@vecernji.net Dentalni set za vježbu održavanja higijene zubi, set za badminton, veseli šatori, 3D printeri, alati za obradu drva i metala, kamere, projektori, rječnici, lopte, laboratori­jski setovi, dječji pikado – samo su dio školskog pribora koji će moći naručiti škole koje su se prijavile za eksperimen­talnu provedbu “Škole za život”. Naime, za opremanje ukupno 73 škole, od kojih se u eksperimen­talni program prijavilo njih vrlo malo u Zagrebu i Zagrebačko­j županiji, osigurano je ukupno 13,5 milijuna kuna, od čega će svaka ustanova na raspolagan­ju imati od 100.000 do 250.000 kuna, ovisno o ukupnom broju učenika.

Novac iz fondova EU

– Iako gradovi i županije, kao osnivači škola, imaju puno važniju ulogu u opremanju škola, tim u Ministarst­vu osigurao je proračun za opremanje “Škola za život” iz fondova EU kako bismo osigurali jednake prilike svim učenicima u eksperimen­talnoj fazi kurikularn­e reforme – kazala je ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak. Naime, izbor opreme koja se nudi po predmetima za učenike koji sada ulaze u eksperimen­talnu fazu sažet je u katalogu koji je odaslan ravnatelji­ma škola. Po njemu će birati opremu koja im je potrebna, a među kojima su i razredni mate- rijal, ormarići i sitnice poput škara, flomastera i spužvi za ploče.

Raznolika ponuda

– Ponuda artikala različita je, od magneta, preko ampermetra, bicikla, pribora za nastavu fizike, sve do meteorološ­ke postaje, glazbenih instrumena­ta i peći za keramiku. Katalog je osmišljen prema prijedlozi­ma škola, a prvi put škole same mogu odabrati upravo onu opremu koja njima treba. Prijedlozi škola raznovrsni su i pokazuju promišljan­je o razvoju različitih kompetenci­ja učenika, od prirodoslo­vnih preko čitalačkih do digitalnih i socijalnih. Tako se potiče autonomija škola te omogućava kvalitetno podizanje standarda škole u onim područjima za koja škole procjenjuj­u su im potrebna – poručila je Divjak.

Od jeseni škole će dobiti i novu opremu za obveznu informatik­u u 5. i 6. razredima

Željene artikle iz kataloga škole trebaju odabrati do 26. lipnja, nakon čega slijedi javna nabava. Prilika da škole biraju novu opremu koja im je potrebna u radu u kojem se naglasak stavlja na učenika, ili bi se trebao staviti, potičući ga da razvije svoje interese, financiran­a je iz fondova Europske unije. Uz tu su opremu učenicima šestog razreda već prije osigurana mikroračun­ala, a od jeseni škole će dobiti i novu računalnu opremu za obveznu informatik­u koja se uvodi u pete i šeste razrede. Iz tog predmeta učenici neće imati zadaća.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? PIXSELL ?? Ministrica Divjak poručila je da je ovim načinom izbora opreme osigurana autonomija škola da se razvijaju u područjima u kojima žele
PIXSELL Ministrica Divjak poručila je da je ovim načinom izbora opreme osigurana autonomija škola da se razvijaju u područjima u kojima žele

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia