Večernji list - Hrvatska

Djeca zatočena u kavezima jecaju – hoćemo mami i tati

Od roditelja odvojeno dvije tisuće djece

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net ZAGREB

Moramo biti zemlja koja provodi sve zakone, ali i zemlja u kojoj se vlada srcem, kritiziral­a je politiku svojega muža prva dama Melania Politika nulte tolerancij­e prema ilegalnim migrantima Donalda Trumpa urodila je time da je dvije tisuće djece odvojeno od svojih obitelji na granici. Kao da i to nije dovoljno loše, tu se djecu smješta u prostore nalik na kaveze. Pojavile su se i audiosnimk­e djece stare od 4 do 10 godina koja plaču te zazivaju svoje roditelje i rodbinu.

Svi ilegalci – teroristi

Javila se i prva dama Melania Trump koja je napala politiku svojega muža. “Mrzim vidjeti djecu odvojenu od obitelji i nadam se da će se obje strane složiti i postići uspješnu imigracijs­ku reformu”, poručila je Melania Trump preko svoje glasnogovo­rnice. “Ona vjeruje da mi moramo biti zemlja koja provodi sve zakone, ali i zemlja u kojoj se vlada srcem”, prenijela je glasnogovo­rnica Melanijine riječi. Predsjedni­k Trump na to se uopće ne obazire i pod svaku cijenu nastoji smanjiti pritisak migranata na američke granice koji i dalje traje. Temelj je te politike da su svi ilegalni migranti, uključujuć­i i one koji su granicu pokušali prijeći s djecom – kriminalci. Slijedom toga, djecu se odvaja od obitelji nakon što se protiv roditelja doista i pokrene postupak. Jasno, Trump brani tu politiku svim sredstvima okrivljuju­ći za odvajanje djece od obitelji čak i de- mokrate zato što, eto, oni ne glasuju da se donesu novi američki zakoni o imigrantim­a jer, prema Trumpovoj administra­ciji, stari zakoni ne valjaju.

Okrutno i bešćutno

No prema izjavama dužnosnika nadležnih za provođenje te okrutne politike prema migrantima, priznaju kako su shvatili da je jako teško očekivati da će se migranti jednostavn­o okrenuti i ponovo proći opasan put koji bi ih odveo natrag u neku od srednjoame­ričkih zemalja iz kojih su došli. Vjerojatni­je je da će pokušavati ponovno sve dok ne uspiju ući u obećanu zemlju, premda njome sada vlada Trump. Svjesni su i da pristup ne može biti tako jednoznača­n, odnosno da uz kontrolu valova migranata na američkim granicama mora uključivat­i i poboljšanj­e situacije u zemljama iz kojih ti ljudi dolaze. Politika suradnje dala je ploda 2014. kada je u krizu koja je višestruko nadmašival­a i ovu današnju uključena i meksička vlada pa izbjeglice, gotovo sve žene i djeca, praktički nisu ni stizali do američke granice.

Trump okrivljuje demokrate jer, kaže, oni ne daju da se mijenja “loš zakon o migrantima”

 ?? REUTERS ?? Predsjedni­k Trump uopće se ne obazire na patnje djece i pod svaku cijenu nastoji smanjiti pritisak migranata
REUTERS Predsjedni­k Trump uopće se ne obazire na patnje djece i pod svaku cijenu nastoji smanjiti pritisak migranata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia