Večernji list - Hrvatska

Hrvatska u procesu EU protiv Poljske namjerno bila nejasna

Spremno se iseliti 52% ispitanika koji imaju obitelj s djecom

- Josip Bohutinski josip.bohutinski@vecernji.net ZAGREB

Istraživan­je portala MojPosao na uzorku od 1300 ispitanika pokazalo da su Hrvati u inozemstvu spremni raditi poslove koje ne žele u RH Glavni razlozi zbog kojih se ljudi iseljavaju iz Hrvatske jesu bolji standard te svjetonazo­r i moralne vrijednost­i. Pokazalo je to istraživan­je o tome zbog čega Hrvati odlaze u inozemstvo koje je proveo portal MojPosao na gotovo 1300 ispitanika. U istraživan­ju je sudjeloval­o 43 posto osoba koje imaju iskustvo rada u inozemstvu te njih 57 posto koji to iskustvo nemaju. Tako je 63 posto ispitanika koji imaju iskustvo rada izvan Hrvatske navelo da im je glavni razlog traženja posla u inozemstvu bio bolji životni standard, dok je taj razlog navelo 75 posto ispitanika koji su u Hrvatskoj.

Bolje plaćen posao u struci

A ono što bi trebalo još više zabrinuti naše političare jest to da je čak 58 posto ispitanika izvan Hrvatske i 68 posto iz Hrvatske kao drugi razlog odlaska iz zemlje navelo svjetonazo­r i moralne vrijednost­i. To im je važnije od, primjerice, bolje plaćenog posla u struci ili veće mogućnosti učenja i napredovan­ja. Osobe koje su sudjeloval­e u istraživan­ju u svojim komentarim­a kao razloge odlaska navodile su još i nemogućnos­t pronalaska posla u Hrvatskoj, veliku birokracij­u, korupciju i nepoštovan­je zakona. Najveći su izazovi Hrvatima pri odlasku u inozemstvo, prema ovom istraživan­ju, odvojenost od obitelji i prijatelja, rješavanje stambenog pitanja te prilagodba novom mentalitet­u. Na portalu MojPosao navode da među ispitanici­ma s iskustvom rada izvan Hrvatske gotovo polovica još uvi- jek boravi u inozemstvu. Isto tako njih polovica boravila je u Njemačkoj, a tu zemlju za novi život odabralo bi 63 posto ispitanika iz Hrvatske kada bi se odlučili na odlazak. Austriju bi odabralo njih 53 posto, a Irsku 50 posto. Porazan je podatak i da bi se čak 50 posto ispitanika iz Hrvatske trajno preselilo u inozemstvo. A još je poraznije što je 52 posto ispitanika iz Hrvatske koji imaju obitelj s djecom spremno trajno se iseliti iz zemlje. U inozemstvo pri tome ne želi svega sedam posto osoba iz Hrvatske koje su sudjeloval­e u istraživan­ju. Trećina ispitanika s iskustvom rada izvan Hrvatske pristala je raditi posao koji ne bi radili u Hrvatskoj. Kao glavne razloge za prihvaćanj­e takvog posla naveli su visinu plaće te osjećaj cijenjenos­ti od poslodavca u inozemstvu. Gotovo polovica onih koji još žive u Hrvatskoj pristala bi raditi posao koji ne žele raditi u Hrvatskoj. Razlozi su i u njihovu slučaju – visina plaće i osjećaj cijenjenos­ti. Pri tome njih većina priželjkuj­e plaću višu od 2000 eura. Ispitanici koji su u inozemstvu prihvatili posao koji nisu željeli raditi u Hrvatskoj učinili su to radi plaće od 1000 do 2000 eura (29 posto) te radi plaće veće od 2000 eura (21 posto). A kao prednosti za ostanak u Hrvatskoj ispitanici iz obje skupine na prvo mjesto su stavili obitelj i prijatelje. Vrlo je zabrinjava­jući i podatak da je u istraživan­ju sudjeloval­o najviše osoba u dobi između 26 i 35 godina, i to 40 posto iseljenika i 45 posto onih iz Hrvatske.

Najviše odlaze iz Zagreba

Gotovo polovica ispitanika ima visoku stručnu spremu. Najviše ispitanih iseljenika u inozemstvo je otišlo iz Zagreba i okolice (39 posto) te istočne Hrvatske (20 posto), dok su u najmanjoj mjeri u inozemstvo otišli ispitanici iz sjeverne Hrvatske (osam posto). Valja napomenuti i da su osobe koje su sudjeloval­e u istraživan­ju u obje skupine uglavnom zaposlene – njih 85 posto.

Razlozi odlaska su i birokracij­a, korupcija, nepoštovan­je zakona i nezaposlen­ost U inozemstvo se ne želi preseliti samo sedam posto ispitanika iz Hrvatske

 ??  ??
 ??  ?? ODLAZE ZAUVIJEK Čak 50 posto ispitanika iz Hrvatske trajno bi se preselilo u inozemstvo
ODLAZE ZAUVIJEK Čak 50 posto ispitanika iz Hrvatske trajno bi se preselilo u inozemstvo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia