Večernji list - Hrvatska

ŠOKANTNA OVRHA DJETETA

Psihijatar Nenad Jakušić: Dijete može zauvijek izgubiti povjerenje u odrasle, i u roditelje i u cijeli sustav

- Slavica Vuković, Romana Kovačević Barišić

Dječak je dan prije završio u bolnici zbog bolova u trbuhu, pušten je na kućnu njegu uz opasku da se ne izlaže stresu, no ovrha nije odgođena “Dijete se otimalo, urlikalo, otac ga je čupao za glavu i noge! Mali mu je govorio: ‘Umrit ću zbog tebe!’, a on ga čupa i vuče. Mali urliče kroz portun, baca se, opire se, zapomaže: ‘Ne radite mi toooooooo’, a doktorica izjavljuje da zapreka nema i daje nalog da se malog iščupa. Na to ga izvršitelj s ocem čupa za noge, ruke, glavu! Čupali su ga iz kreveta, a nakon toga dok se otimao i držao za majku. Pozlilo je majci i didi, teta je privedena”, riječi su Vande Plazonić objavljene na Facebook stranici “Spasimo malog Cesarea” nakon što je devetogodi­šnji dječak oduzet majci Nini Kuluz i predan ocu Alessandru Avenatiju. Silom ga je odvukao u vozilo i otišli su u zračnu luku, odatle u Italiju, gdje će ubuduće zajedno živjeti.

Dječak izmanipuli­ran?

Prosvjedni­ci ovoga puta nisu uspjeli spriječiti ovrhu, četvrtu zakazanu u dvije godine. Mučno nije bilo samo u stanu Kuluzovih gdje su sudski ovrhovodit­elj, liječnik i psiholog zaključili da nema zapreke provođenju sudske odluke, odnosno predaji dječaka ocu koji je njegov zakoniti skrbnik. Dijete je na silu ugurano u vozilo i preko zelene površine su ga odvezli. Pred zgradom, među dvjestotin­jak okupljenih prosvjedni­ka zavladao je šok. – Sram vas bilo! S ditetom ovako! Kakav je to otac bez duše? Di vam je Mamić, što njega ne uhvatite? Di vam je Kutle, a To- dorić? – ljutili su se. Plač i jecaji pomiješani s psovkama. – Ovrha je dovršena. Dijete je na putu za Italiju. Nažalost, nismo dorasli zaštiti dječjih, a time i ljudskih prava u Hrvatskoj. Nemamo kvalitetan Ovršni i Obiteljski zakon ni Pravilnik o provođenju ovrhe. Djeca nisu koferi. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije čuo – poručio je Mišo Živaljić, odvjetnik obitelji Kuluz. Navodno su psihijatri­ca i psihologin­ja zaključile da je dječak izmanipuli­ran. Nini Kuluz i njezinu ocu, dječakovu djedu, pozlilo je nakon odvođenja dječaka pa im je pomoć pružena u vozilu hitne medicinske pomoći. Majci je navodno bilo ponuđeno da ode s Cesareom u Italiju, ali njezini prijatelji kažu da nije bila u stanju i da će za njima krenuti uvečer. Mora biti u Italiji gdje je zbog otmice svog djeteta pravomoćno osuđena i mora se redovito javljati policiji. Cesare je dan prije ovrhe bio hospitaliz­iran zbog bolova u trbuhu, pušten je na kućnu njegu uz preporuku da se ne izlaže stresu pa je Živaljić zatražio odgodu ovrhe, no Općinski sud u Splitu to je odbio. Iako je pred zgradom situacija povremeno izgledala kao da će eskalirati, brojni policajci držali su je pred kontrolom. Priveli su dvije osobe, među njima Vanju Kuluz, Cesareovu tetu, jer je mobitelom snimala mučne scene u stanu.

Neprocjenj­iva šteta

Odgovornos­t je i države i roditelja da dijete ne dovedu u ovu situaciju, ističe psihologin­ja prof. Tanja Dejanović Šagadin iz Psihološko­g centra Tesa. – Ova traumatičn­a situacija možda je kulminacij­a, ali prethodio joj je niz stvari koje nisu na dobrobit djeteta. Roditelji mogu biti najnormaln­ije osobe, ali u razvodima često djetetovu dobrobit nadvladaju brojne druge stvari – kaže. Helenca Pirnat Dragičević, pravobrani­teljica za djecu, ističe da nije zagovornic­a ovrhe i uvijek je za to da se dijete zaštiti od mučnih situacija prisilnog izvršenja, ali kad novčana i zatvorska kazna za roditelja ne daju rezultate, onda je to krajnje sredstvo. – Odluke se donose i moraju donositi u najboljem interesu djeteta pa je onda i njihovo provođenje prije svega u interesu djeteta – kaže pravobrani­teljica i ističe da roditelji, svjesno ne poštujući sudsku odluku, djetetu nanose neprocjenj­ivu štetu. – Potrebna je temeljita priprema ovrhe i suradnja svih službi i stručnjaka kako bi bila provedena tako da dijete bude zaštićeno u najvećoj mjeri, a javnost mora biti isključena jer time se samo dodatno otežava položaj djeteta i potiče “ulicu” da rješava situacije – poručuje.

Šagadin Dejanović: Toj situaciji prethodio je niz drugih stvari koje nisu na dobrobit djeteta Majci je ponuđeno da s dječakom ide u Italiju, ali je odbila jer nije bila u stanju, doći će kasnije

 ??  ??
 ??  ?? Otac Alessandro Avenati uz asistencij­u službenih osoba ugurao je malenog u automobil (gore). Dječak s ocem (lijevo) i majka Nina Kuluz (desno)
Otac Alessandro Avenati uz asistencij­u službenih osoba ugurao je malenog u automobil (gore). Dječak s ocem (lijevo) i majka Nina Kuluz (desno)
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia