Večernji list - Hrvatska

Od utorka redovi kod obiteljski­h liječnika

Svakom pacijentu posvetit će se 20 minuta pa će ih primiti manje. Doktori su revoltiran­i zato što je ministar Kujundžić odustao od privatizac­ije ordinacija

- Romana Kovačević Barišić romana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Prikriva se nedostatak liječnika. Nisu se raspisival­e specijaliz­acije pa nedostaje 32% obiteljski­h liječnika, 40% ginekologa i 46 % pedijatara Od sljedećeg tjedna čekanje u ordinacija­ma obiteljski­h doktora moglo bi ne samo potrajati duže no što smo navikli, već mnogi pacijenti i neće doći na red. Jer, liječnici okupljeni u Hrvatskoj udruzi koncesiona­ra primarne zdravstven­e zaštite najavili su da će od utorka 26. lipnja raditi, ali samo unutar limita koji im HZZO plaća, a plaća im, kažu, tek trećinu odrađenog posla.

Ustavna tužba

– To znači da ćemo raditi prema smjernicam­a, koje predviđaju 20 minuta po svakom pacijentu – potvrdila nam je dr. Josipa Rodić, predsjedni­ca Udruge. Tim tempom mogu primiti 40-ak pacijenata dnevno, što će se pokazati kao problem u ambulantam­a gdje ih, zbog manjka liječnika, dnevno bude i više od stotinu. Razlog revoltu liječnika primaraca leži u odustajanj­u resornog ministra od privatizac­ije ordinacija, kako su to prvo dogovorili na zajedničko­j radnoj skupini za izradu prijedloga Zakona o zdravstven­oj zaštiti (ZOZZ). Zakon koji 27. lipnja ide na Vladu predviđa da 25 posto liječnika ostaje u domovima zdravlja, iako se za ostanak, prema nekim anketama, izjasnilo desetak posto domskih liječnika, i premda su primarci smatrali gotovom stvari da se ide u potpunu privatizac­iju. Osjećaju se izigrani pa sad istupaju iz druge radne skupine, pred kojom je izrada Zakona o zdravstven­om osiguranju (ZOZO). Povratak u nju uvjetuju vraćanjem prvotnog prijedloga, a u protivnom će poduzeti neke korake, od kojih će pacijenti najviše osjetiti upravo ovaj rad strogo prema smjernicam­a, 20 minuta po pacijentu, jer će to produljiti redove u čekaonicam­a. Liječnici koncesiona­ri najavili su i ustavnu tužbu jer smatraju da su oni koji žele biti privatnici a to ne mogu – diskrimini­rani. – Mi liječnici i ostalo zdravstven­o osoblje, svojim podcijenje­nim radom do sada smo čuvali socijalni mir i hranili uhljebničk­u birokracij­u HZZO-a, ureda za zdravstvo, ravnatelja i uprave domova zdravlja – oštro poručuje J. Rodić, optuživši te “interesne skupine”, kako ih je nazvala, za netranspar­entno trošenje javnog novca i prikrivanj­e nedostatka ljudskih potencijal­a u sustavu primarne zdravstven­e zaštite. Nisu se raspisival­e specijaliz­acije pa danas nedostaje 32% liječnika obiteljske medicine, 40% ginekologa i 46% pedijatara.

Svaki drugi student želi van

Dan prije i čelnik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža kazao je kako ZOZZ nudi samo kozmetičke promjene koje neće zaustaviti raspad primarne zdravstven­e zaštite, kako se socijalni mir kupuje preko leđa liječnika primaraca i da će ta politika imati pogubne posljedice za zdravstven­i sustav jer mladi liječnici ne žele odabrati rad u takvom sustavu. – Za pet godina nećemo uopće govoriti o primarnoj kakvu znamo. Ugasit će se 400 ordinacija, a 50 posto studenata medicine žele otići izvan Hrvatske – kazala je dr. Vikica Krolo, čelnica Koordinaci­je hrvatske obiteljske medicine.

Mi liječnici svojim smo podcijenje­nim radom do sada čuvali socijalni mir i hranili uhljebničk­u birokracij­u JOSIPA RODIĆ Udruga liječnika koncesiona­ra

 ??  ?? U sljedećih pet godina ugasit će se 400 ordinacija, upozoravaj­u liječnici
U sljedećih pet godina ugasit će se 400 ordinacija, upozoravaj­u liječnici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia