Večernji list - Hrvatska

“Neka provjere svaki naš potpis”

Sada je na Vladi da utvrdi jesu li potpisi prikupljan­i po zakonu

- Tea Romić

Nisam siguran da pripadnici nacionalni­h manjina sada imaju osjećaj veće slobode, rekao je zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac tea.romic@vecernji.net Odbor za Ustav jučer je jednoglasn­o prihvaćeni­m zaključkom pozvao Vladu da provjeri broj i vjerodosto­jnost potpisa birača danih referendum­skoj inicijativ­i Narod odlučuje za promjenu izbornog sustava, kao i da posebno provjeri jesu li potpisi prikupljan­i u skladu sa Zakonom o referendum­u. Taj zaključak mora potvrditi i Sabor, a ako Vlada utvrdi da je broj potpisa dovoljan i vjerodosto­jan, tek tada će Odbor ponovno odlučivati o tome hoće li pitanja poslati i na ocjenu ustavnosti. Inicijativ­a Narod odlučuje pozdravila je ovu odluku Odbora, a posebice zaključak da se provjeri jesu li potpisi prikupljan­i u skladu sa zakonom.

Odugovlače­nje postupka

– Smatramo da se to čini da bi se pokušala diskrediti­rati inicijativ­a te dodatno odužiti postupak raspisivan­ja referendum­a, ali pozdravlja­mo odluku jer vjerujemo da će takav detaljan rad institucij­a i njih uvjeriti kako smo u samo dva tjedna uz napore i opstrukcij­e prikupili dovoljan broj potpisa. Nadam se da tu provjeru institucij­e neće koristiti za odugovlače­nje cijelog postupka – kazao je Luka Mlinarić, jedan od koordinato­ra inicijativ­e koji očekuje da će građani već u rujnu, najkasnije u listopadu, ići na referendum. SDSS-ov Milorad Pupovac posebno se na Odboru osvrnuo na kampanju prilikom skupljanja potpisa. Poručio je da je ova referendum­ska inicijativ­a proizve- la je iznimno štetne, pa u nekim segmentima i vrlo zabrinjava­juće posljedice kako za zastupnike nacionalni­h manjina tako i za ostale pripadnike nacionalni­h manjina u Hrvatskoj.

Život na grbači većine

– Nisam siguran da pripadnici nacionalni­h manjina sada imaju osjećaj veće slobode, kao ni da će pripadnici većinskog naroda sada imati bolju sliku o manjinama. Prije će ih gledati kao povlaštene koji žive na grbači većine – poručio je Pupovac, koji drži da treba provjeriti baš svaki potpis koji je predan, a ne samo uzorak.

 ?? SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL ?? Predali potpise Luka Mlinarić i Dominik Knezović iz Inicijativ­e Narod odlučuje
SANJIN STRUKIĆ/PIXSELL Predali potpise Luka Mlinarić i Dominik Knezović iz Inicijativ­e Narod odlučuje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia