Večernji list - Hrvatska

Maturanti ljuti: Ponavlja se esej! Struka: Nije točno

Danas se piše ispit iz engleskoga jezika, a najteži ispit, onaj iz matematike, piše se 27. lipnja u 9 sati

- Lana Kovačević lana.kovacevic@vecernji.net ZAGREB

Od obveznih predmeta iza maturanata je tek ispit iz hrvatskoga jezika. Poručuju da je teži bio na osnovnoj nego na višoj razini I dok će danas 19.308 maturanata pisati ispit iz engleskoga jezika na višoj, a 12.073 učenika na nižoj razini, iza maturanata je već odrađenih četrnaest ispita iz izbornih predmeta.

Hrvatski na B razini teži

I dok, barem za sada, nema velikih propusta, i ovogodišnj­i maturanti, kao i oni prethodnih godina, na društvenim mrežama i te kako komentiraj­u težinu pojedinih ispita pa zaključuju da je i ove godine ispit iz hrvatskoga jezika koji su pisali prije dva dana bio je teži na osnovnoj nego na višoj razini. Razljutilo je to pojedine maturante koji su odlučili na društvenim mrežama proširiti vijest da se esejski dio ispita iz hrvatskog jezika ponavlja, prilažući tim tvrdnjama navodnu obavijest Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e koji je zadužen za provedbu državne mature. Budući da je to uznemirilo brojne maturante, iz Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e umiruju ih i poručuju da je riječ o netočnoj informacij­i.

Sve ide prema planu

– Nacionalni centar za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a ograđuje se od netočnih tvrdnji i informacij­a navedenih na društvenim mrežama vezanih uz provedbu ispita iz hrvatskoga jezika – školski esej. Molimo sve pristupnik­e da sve relevantne obavijesti i informacij­e prate isključivo na mrežnoj stranici Centra. Ispiti državne mature provode se dalje prema unaprijed utvrđenom kalendaru – poručili su iz Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e. Maturanti su do sada pisali ispite iz glazbenog, fizike, informatik­e, etike, logike, sociologij­e, geografije, politike i gospodarst­va, biologije, psihologij­e, kemije, filozofije i likovnog, a tek ih očekuje ispit koji je većini omražen – onaj iz matematike. Taj se ispit piše 27. lipnja u 9 sati, a matematičk­e zadatke više razine pisat će 11.399 učenika, dok je osnovnu razinu toga predmeta prijavilo 22.312 učenika. U tome tjednu maturante očekuju i ispiti iz njemačkog jezika i povijesti, a objava rezultata ispita državne mature bit će 11. srpnja. Imaju li prigovore, posljednji rok za pritužbu maturantim­a je 13. srpnja, a podjela svjedodžbi maturante očekuje 18. srpnja.

 ??  ?? Od izbornih predmeta učenici su pisali glazbeni, fiziku, politiku i gospodarst­vo, kemiju, filozofiju, likovni, sociologoj­u, geografiju ....
Od izbornih predmeta učenici su pisali glazbeni, fiziku, politiku i gospodarst­vo, kemiju, filozofiju, likovni, sociologoj­u, geografiju ....

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia