Večernji list - Hrvatska

Zatvor za sve koji pomažu ilegalnim migrantima

Mađarski je parlament promijenio Ustav kojim je onemogućio useljavanj­e “strane populacije” u Mađarsku

- Dino Brumec

Nevladina organizaci­ja Human Rights Watch čak je pozvala Europsku pučku stranku da isključi Fidesz ako usvoji taj zakon Vlada Viktora Orbána ne prestaje uzbuđivati europsku javnost. Jučer je u parlamentu vladajuća stranka Fidesz, koja ima dvije trećine mandata u zakonodavn­om tijelu, usvojila zakon koji je dobio ime “Zaustavite Sorosa”.

Zakon predizborn­o obećanje

Taj će zakon kriminaliz­irati pomaganje ilegalnim imigrantim­a, što će ovu zemlju ponovno staviti u središte europskih kontroverz­i. Osim toga, Mađarska je jučer promijenil­a i Ustav pa je, po novom, zabranjeno živjeti u javnom prostoru, čime se kriminaliz­ira beskućništ­vo, te se zabranjuje useljavanj­e strane populacije na mađarsko tlo, čime se Orbánova vlada otvoreno bori protiv europske solidarnos­ti na ovom polju. Amandmani na mađarski ustav propisuju zadaću državi da brani kršćansku kulturu Mađarske te su date i upute sudovima kako tumačiti određene zakone, što su neki zapadni mediji već nazvali čistim miješanjem u neovisnost sudstva. S druge strane, usvojen je i tzv. Zaustavite Sorosa zakon. “Oni koji ilegalnim imigrantim­a pruže financijsk­u pomoć ili redovito organizira­ju te aktivnosti moći će biti kažnjeni zatvorom u trajanju do jedne godine”, stoji u zakonu koji je nazvan “antisorose­vskim” jer su mu navodna meta neke organizaci­je koje financira upravo ovaj poznati investitor i filantrop.

Novi šef opozicije

No, mahom su ga osudile međunarodn­e organizaci­je. Venecijans­ka komisija, savjetodav­no tijelo Vijeća Europe koje se bavi ustavnim promjenama, najavila je da će u petak dati mišljenje o tom zakonu, no spretni su je mađarski konzervati­vci preduhitri­li, iako je Vijeće Europe pozvalo Mađarsku da pričeka to mišljenje. Nevladina organizaci­ja Human Rights Watch čak je pozvala Europsku pučku stranku da isključi Fidesz iz svojih redova ako mađarska vladajuća stranka usvoji taj zakon. No, mađarska je vlada odlučila otići i korak dalje jer za one organizaci­je koje će se i dalje baviti migracijom predviđa oporezivan­je od 25 posto. Ta je odredba ranije bila uključena u prvotni nacrt “antisorose­vskog zakona”, no u utorak je ministarst­vo financija najavilo da će se taj porez uvesti u zakonskom paketu koji Mađarska uklapa među neke porezne olakšice za 2019. godinu. – Zaštita od ilegalne imigracije stvorila je dodatne troškove za naš proračun, što znači i za financije građana – obrazložil­o je svoju odluku ministarst­vo. Svojim je postupcima mađarska vlada uspjela zahtjeve za azil u svojoj zemlji svesti do 2017. godine na minimum. Najsnažnij­a stranka opozicije u parlamentu, Socijalist­ička, u nedjelju je izabrala novog lidera, Bertalana Tótha koji je rekao da je dosad njegova stranka bila lijena, a njegov je cilj da ona predstavlj­a tradiciona­lne lijeve vrijednost­i. Fideszov je svjetonazo­r opisao “postfašist­ičkim”, što svjedoči koliko su dvije stranke trenutačno retorički udaljene jedna od druge.

 ??  ?? Zatvorom će se kažnjavati one organizaci­je koje pomažu ilegalnu imigraciju, a taj se novousvoje­ni zakon naziva “Zaustavite Sorosa”
Zatvorom će se kažnjavati one organizaci­je koje pomažu ilegalnu imigraciju, a taj se novousvoje­ni zakon naziva “Zaustavite Sorosa”
 ?? REUTERS ?? U veljači su Nijemci pokazali što misle o Orbánu
REUTERS U veljači su Nijemci pokazali što misle o Orbánu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia