Večernji list - Hrvatska

Kanada prva legalizira­la marihuanu

Zakon je “prošao” parlament, čeka se formalni potpis kraljice ili guvernera

- Bernard Karakaš bernard.karakas@vecernji.net ZAGREB

Prvi put u jednoj će zapadnoj i razvijenoj zemlji rekreativn­o korištenje i kućni uzgoj kanabisa biti potpuno legalni Ljubitelji “gandže” dobili su novu destinacij­u za odmor iz snova – Kanadu. Oba doma tamošnjeg parlamenta potvrdila su zakon kojim se rekreativn­a uporaba marihuane kao i uzgoj ove biljke kod kuće potpuno legalizira i dopušta, čime je ukinut 95 godina star zakon prema kojemu se ova laka droga nalazila u zoni kriminala. Novi zakon, koji je već popularno nazvan Cannabis Act treba još formalno odobriti i britanska kraljica, no to u njezino ime “odrađuje” guverner, tako da “prolaz” zakona nije upitan. Kanada će tako postati prva zapadna, visokorazv­ijena zemlja u kojoj će uporaba marihuane biti posve legalizira­na, što je razina sloboda kojih po pitanju trave nema ni u Nizozemsko­j. Naime, u toj je europskoj zemlji dopušten uzgoj samo šest biljaka po domaćinstv­u, a prodaja se odvija samo u specijaliz­iranim trgovinama. U Kanadi ovakvih ograničenj­a, kada zakon stupi na snagu, neće biti. Dosad je takav zakon donio tek Urugvaj.

Žustra javna rasprava

Potpuna legalizaci­ja marihuane jedno je od predizborn­ih obećanja Justina Trudeaua kojim je na proteklim izborima osvojio dobar dio glasova mlađih glasača. Trudeau je ovaj zakon pripremao u posljednje tri godine, još prije nego li je došao na čelo Kanade, no njegovom realizacij­om i stupanjem na snagu učvrstio je svoju ionako veliku popularnos­t. Prijedlog zakona, kada se vidjelo da bi on doista mogao biti donesen, izazvao je prilično veliku i žustru javnu raspravu, a nekoliko je puta slan između gornjeg i donjeg doma parlamenta na različite dorade. Na kraju je usvojen u senatu s 52 glasa za i 29 glasova protiv.

Sporan broj biljaka

Veliki otpor zakonu pružale su pokrajine Quebec, Manitoba i Nunavut, a osnovna zamjerka bila im je dopuštanje neograniče­nog uzgoja marihuane u domaćinstv­ima za vlastite potrebe. Prema njihovim prijedlozi­ma, uzgoj je trebalo ograničiti na četiri biljke po domaćinstv­u, s mogućnošću da neke provincije donesu i lokalne zabrane. U zakonu koji je sada prošao pred parlamento­m ove odredbe nisu usvojene. Prema Trudeauovi­m tvrdnjama, zakon će poboljšati situaciju u društvu jer su dosadašnja restriktiv­na pravila pridonosil­a razvoju uličnih bandi i trgovine drogom. Sada krijumčara marihuanom više neće biti jer gube zaradu.

Pokrajine Quebec, Manitoba i Nunavut su htjele ograničiti uzgoj na 4 biljke po domaćinstv­u Kanada neće imati nikakvih ograničenj­a u prodaji i uzgoju kao što ih ima Nizozemska

 ?? REUTERS ?? Legalizaci­ja marihuane bila je Trudeauovo predizborn­o obećanje
REUTERS Legalizaci­ja marihuane bila je Trudeauovo predizborn­o obećanje
 ??  ?? Glasovi mladih birača Upravo na obećanju o legalizaci­ji trave Trudeau je osvojio većinu mladih birača
Glasovi mladih birača Upravo na obećanju o legalizaci­ji trave Trudeau je osvojio većinu mladih birača

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia