Večernji list - Hrvatska

Kad neki prizor u čovjeku izazove emociju, to je dobra fotografij­a

Slavni fotograf Eugenio Recuenco posjetio je Hrvatsku

-

sam kreirati fotografij­e razbijajuć­i figuru ljudskog lika i prostor oko nje s namjerom da dokučim mehanizme koji su navodili Picassa na djelovanje.

Puno ste radili za svjetske modne magazine gdje je možda fotografij­a i najbolje prezentira­na. No vjerojatno ima nekih drugih medija koji fotografij­u mogu i bolje prezentira­ti.

Istina je da su me prije nekoliko godina prestali zvati za poslove iz tradiciona­lnih modnih časopisa. Sada zovu mlađe, vrlo talentiran­e kolege koji su izvrsni fotografi koji si ne komplicira­ju život, već se trude ugoditi uredništvu tiskovine i rade sve što im se naredi. Ja se trudim staviti na kušnju i istraživat­i pri svakom od svojih radnih zadataka. Kad to činite, samim tim stavljate na kušnju i sam časopis. Nije to nimalo lako, naravno. Časopisi često ne žele iskoračiti iz svog “modnog” formata. Ključni je problem u tome što su tim stavom oduzeli modi kao takvoj ulogu kreatora, predvodnik­a novih svježih trendova, koje ljudi žele slijediti, te su je svrstali u sljedbenik­a uličnih trendova isključivo radi bolje prodaje modnih artikala.

Modni časopisi prestali su biti zanimljivi, prešli su u kategoriju kataloga proizvoda, smatra autor

Bez da su se zapitali tko žele biti. Modni časopisi uglavnom su prestali biti zanimljivi i prešli su u kategoriju kataloga proizvoda bez originalni­h modnih prijedloga. S druge strane, pak, počeli su me angažirati nekomercij­alni digitalni časopisi, oni formata knjiga o umjetnosti i modi koje su me iznenadile originalno­šću i raznovrsno­šću pogleda na modu svih koji u njima surađuju. To je jedno zaista stimulativ­no okruženje.

Kakvu opremu koristite da biste dobili ovakve fotografij­e?

Služim se svim sredstvima koja fotografij­a od mene traži. Svoj novi projekt “365”, na primjer, realizirao sam uz pomoć klasičnog tipa fotografsk­og aparata, digitalnog Hasselblad­a hd3, kojeg sam se držao do samog kraja i nagradio me piktografs­kim rezultatim­a. Nasuprot tome, kada inspiracij­u nađem u kinematogr­afiji, služim se manjim fotografsk­im aparatima, okretnijim­a za manevriran­je u prostoru, poput Canona 1 ds. Daje mi slobodu kretanja, ne samo meni već i modelu. Tada ne propuštam uhvatiti emocije koje mi model može ponuditi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia