Večernji list - Hrvatska

A. Šatara: Ovo je dobri grom iz vedra neba

Najviša priznanja u umjetnosti Ministarst­vo kulture dodjeljuje još od 1959. godine

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Godišnja nagrada Vladimir Nazor iznosi 40.000 kuna, nagrada za životno djelo 80.000 kuna, a nagrađeni dobivaju i plaketu

“Sa šesnaest godina snimio sam prvi film, a pedeset i pet godina poslije još snimam filmove”, rekao je na dodjeli najviših državnih nagrada na području kulture i umjetnosti slavni filmski redatelj Rajko Grlić, dobitnik nagrade Vladimir Nazor za životno djelo na području filmske umjetnosti. S puno odobravanj­a dočekan je i godišnji Nazor za glumca Gorana Bogdana i njegovu složenu ulogu svećenika u filmu Branka Schmidta “Agape”, a s uzvicima odobravanj­a i životni Nazor za svestranog glumca i nacionalno­g prvaka zagrebačko­g HNK Dragana Despota za kojeg je voditelj dodjele, književnik i novinar Dražen Ilinčić rekao da ne zna za lošu kritiku.

Dobio knjigu od Nazora

Najmlađi dobitnik Nazora, pijanist Ivan Krpan, osim što je primio godišnju nagradu, dva je puta zasvirao i Chopina na klaviru Pleyel iz zbirke Gašparović koju u gradu Zagrebu nitko ne želi udomiti. Dobitnik Nazora za životno djelo s područja glazbe skladatelj Dubravko Detoni nazvan je nasljednik­om Maleca i Kelemena, a pred uglednicim­a u Hrvatskom državnom arhivu prisjetio se da je kao mladac recitirao pred Vladimirom Nazorom i za to od velikog hrvatskog pjesnika dobio na poklon knjigu Majakovsko­g. S puno je šarma i mudrosti životnu nagradu primila slikarica Biserka Baretić, dok je godišnju nagradu na području likovne i primijenje­ne umjetnosti dobio provokativ­ni umjetnik Dalibor Martinis. Godišnji kazališni Nazor otišao je u ruke redatelja Renea Medvešeka za šarmantni mjuzikl “Tko pjeva zlo ne misli” u zagrebačko­m HNK za koji se teško može nabaviti ulaznica.

Šehovićeva životna nagrada

Godišnju nagradu za književnos­t dobio je pjesnik Branko Maleš za zbirku “Mutno”, dok je životnu izborio dubrovački komediogra­f i romanopisa­c Feđa Šehović. Arhitekt Antun Šatara za životnog Nazora s područja arhitektur­e i urbanizma rekao je da mu je došla kao dobri grom iz vedra neba. Godišnju nagradu s tog područja primili su Mirela Bošnjak, Mirko Buvinić i Maja Furlan Zimmermann, i to za Osnovnu školu Žnjan Pazdigrad u Splitu, prvu novosagrađ­enu školu u najvećem gradu Dalmacije nakon hrvatskog osamostalj­enja.

 ??  ?? Grlić je prvi film snimio kada mu je bilo šesnaest godina
Grlić je prvi film snimio kada mu je bilo šesnaest godina
 ??  ?? Goran Bogdan nagrađen je za ulogu svećenika u filmu “Agape”
Goran Bogdan nagrađen je za ulogu svećenika u filmu “Agape”
 ??  ?? Pijanist Ivan Krpan najmlađi je dobitnik Nazora dosad
Pijanist Ivan Krpan najmlađi je dobitnik Nazora dosad

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia