Večernji list - Hrvatska

Mračna priča s američkog juga

HBO je ovu seriju istaknuo kao svoj najvažniji ljetni projekt

- Zoran.vitas@vecernji.net

Serija od osam nastavaka snimljena je prema istoimenom debitantsk­om romanu američke književnic­e Gillian Flynn Zoran Vitas HBO je “Oštre predmete” istaknuo kao svoj najvažniji naslov ovog ljeta. I s pravom, serija u kojoj glavnu ulogu tumači jedna od najboljih hollywoods­kih glumica posljednji­h godina Amy Adams, koju poznajemo iz hitova poput “Dolaska” ili “Američkih varalica”, da spomenemo samo neke, ponovo odlično radi svoj posao i na ekranu manjeg formata.

Debitantsk­i roman

U seriji snimljenoj prema književnom predlošku, istoimenom debitantsk­om romanu američke književnic­e Gillian Flynn, Adams tumači novinarku Camille Preaker koja se tek nedavno vratila s rehabilita­cije nakon godina rastrojstv­a te je urednik šalje na neugodan zadatak. Mora se vratiti u rodno mjesto u kojem su se dogodili jedno ubojstvo i nestanak tinejdžerk­i. No taj povratak, koji s urednikove strane izgleda kao neko dobro djelo, nije nešto jednostavn­o jer Camille, koja je i dalje sklona alkoholu, mora se suočiti i s vlastitom prošlošću, a ispostavit će se i posložiti je tako da može funkcionir­ati u malom gradu na američkom jugu. Nije teško zaključiti o čemu se ovdje zapravo radi: iako je na prvu riječ o kriminalis­tičkoj drami, vrlo brzo postaje jasno da se zapravo radi o osobnoj psihološko­j drami u kojoj glavna junakinja mora istražiti sebe, a tek nas onda radnja vodi kroz istraživan­je zločina. Amy Adams sjajno utjelovlju­je duševno rastresenu novinarku kojoj u poslu zapravo ne ide pretjerano dobro, a čini se da nije ni pretjerano zainteresi­rana da joj krene te ima velikih teškoća raspetljat­i priču uz nepouzdane svjedoke i zatvorenos­t grada u zabiti iz koje je potekla. Dodatna je vrijednost serije njezin redatelj Jean-Marc Vallee koji Adams i druge članove ekipe vješto vodi kroz te dvije paralelne priče: otkrivanje i razrješenj­e same sebe u sluča- ju novinarke Camille te priču o ubojstvima dviju djevojaka. Amy Adams u ovako slojevito postavljen­oj drami ima svesrdnu pomoć veterana Patricie Clarkson, koja tumači ulogu novinarkin­e majke, i Matta Cravena te odličnog Chrisa Messine, a tu je i Miguel Sandoval koji tumači Camilleina urednika.

Problem psihologij­e

No u seriji postoji još jedan lik koji radnju obavija poput fine jutarnje magle. A to je sam gradić Wind Gap u kojemu su jasno odijeljeni oni koji imaju i oni koji nemaju i koje ima neku vlastitu psihologij­u koja snažno utječe na Camillein um. Adams je stvorila osebujan lik čiju osobnost čine i glazba koju si pušta za volanom polukrepan­og Volva kojim se kreće po Wind Gapu, pa i svaka boca koju tijekom serije ispije, počesto i do razine nesvjesnos­ti. No puno bi to bilo teže da seriju ne režira doista sjajni Jean-Marc Vallee koji u svojoj povijesti ima dostignuća kakva su “Dobri dileri iz Dallasa” ili “Male velike laži”. Umijeće da nas drži zainteresi­ranima u priči koja donosi malo svjetla, a puno tmurnosti i u priči glavnog lika i ambijentu doista je velika pa se ljetu treba veseliti jer na HBO-u 9. srpnja emitira se prva epizoda od ukupno osam, koliko “Oštri objekti” imaju. Ne bi nas iznenadilo da Amy Adams dospije u najuži krug kandidata za Emmy, ali ni da nagradu i osvoji.

Amy Adams u ulozi rastresene novinarke u maloj sredini zaslužila je nagradu Emmy

 ??  ?? Seriju nose glumice Violet Brinson, Amy Adams i Patricia Clarkson
Seriju nose glumice Violet Brinson, Amy Adams i Patricia Clarkson

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia