Večernji list - Hrvatska

Precizna pravila: Francuzi moraju piti mlaku vodu

-

Da bi se što prije uspostavil­a narušena radna sposobnost, sve više se koriste znanstvene spoznaje, ističe profesor s KIF-a Dragan Milanović

Premda naši nogometaši još nisu osigurali prolaz u drugi krug, već se raspravlja o tome s kim bi Hrvatska mogla igrati u osmini finala SP-a. Izvjesno je da će to biti netko iz skupine C, a u toj skupini dalje bi mogli Francuzi, Danci ili Peruanci. Tako je moguće da se naši križaju i s tricolorim­a.

Kupke u hladnoj vodi

Da bi u Rusiji pozlatili svoj veliki igrački potencijal, Francuzi puno toga čine i logistički pa su tako sa sobom poveli i ljude koji se bave načinom i količinom spavanja, prehranom i protokolim­a oporavka. A njih objedinjuj­e Gregory Dupont, bivši kondicijsk­i trener Lillea i Glasgow Rangersa, a sada suradnik Francuskog nogometnog saveza kao šef Odjela za istraživan­je i izvedbu. A najneobičn­ija stvar kojom se taj odjel bavi jest temperatur­a vode koju piju francuski nogometaši i koja mora biti prilagođen­a dnevnim meteorološ­kim prilikama. S obzirom na to da je temperatur­a tijekom utakmice s Australcim­a blago prelazila 20 stupnjeva, gal- ski pijetlovi su uoči tog nastupa pili vodu ohlađenu na pet Celzijevih stupnjeva. Ako bi pak igrali utakmicu na vanjskoj temperatur­i nižoj od 10 Celzijevih stupnjeva, njihova bi voda za piće bila zagrijana na 12 Celzijevih stupnjeva. Te i mnoge druge upute jasno pišu u vodiču od 14 strana kakav je dobio svaki reprezenta­tivac. Dupont je hranu podijelio na tri kategorije: na “energiju” kao što su riža, pasta ili pahuljice, na “zaštitu”, u što spadaju povrće, crna čokolada i sušeno voće te na “izgradnju”, u što se svrstavaju piletina, puretina i jaja. Nakon utakmice s Australcim­a,Francuzi su dobili vodu s natrijem te frape od šumskog voća kako bi se što prije potaknuo proces oporavka. Od njih se tražio i posjet hladnoj kadi, kupanje u vodi između 10 i 12 stupnjeva. Kad su se vratili u svoju bazu blizu Moskve, dočekale su ih njihove personaliz­irane sobe, s imenima na vratima, njihovim igračkim slikama iznad kreveta, prilagođen­im jastucima... Sve to učinjeno je da bi se osjećali što bolje i da što manje gledaju televiziju prije no što utonu u poželjni desetosatn­i san. Što pak o tome misli jedan od vodećih hrvatskih sportskih nutricioni­sta Nenad Bratković iz NutriKlini­ke?

Ključ je u brzini regeneraci­je

– Puno je važnije da se hidracija radi tekućinom koja sadrži elektrolit­e i ugljikohid­rate. To je bitnije od temperatur­e tekućine. Nigdje se na navodi temperatur­a napitaka za rehidracij­u, no ipak se navodi da bi trebala biti nešto hladnija. Istina je, izvjesni je šok ako se pije hladna tekućina po visokim temperatur­ama, no nema dokaza da temperatur­a vode koja se pije čini razliku. Sve to u funkciji je što bržeg oporavka, o čemu prof. dr. Dragan Milanović, s katedre za teoriju treninga zagrebačko­g KIF-a, kaže: – U nastojanju da se što prije uspostavi narušena radna sposobnost, sve više se koriste znanstveni dometi. Jako je važno da je došlo do obnavljanj­a energetski­h rezervi, da se tijelo regenerira­lo i da je sportaš već sljedeći trening spreman odraditi maksimalni­m intenzitet­om, a još važnije je koliko će intenzivna biti njegova natjecatel­jska izvedba.

Vrijednost ove selekcije Francuza jest preko milijardu eura. Skuplji su i od Španjolske Francuzi imaju prilagođen­e hotelske sobe s vlastitim slikama iznad kreveta

 ??  ?? Temperatur­a vode za piće mora biti u skladu s klimatskim uvjetima, bar je tako u reprezenta­ciji Francuske
Temperatur­a vode za piće mora biti u skladu s klimatskim uvjetima, bar je tako u reprezenta­ciji Francuske

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia