Večernji list - Hrvatska

Zaposlenos­t i plaće rastu, proizvodnj­a i izvoz u recesiji

- Ljubica Gatarić ljubica.gataric@vecernji.net ZAGREB

Hrvatska je ekonomija u prvom kvartalu rasla svega 1,5 posto, a to usporavanj­e dobrim je dijelom posljedica snažnog uvoza i pada izvoza Najnoviji MacroHubov Semafor poslovnog ciklusa, temeljen na podacima za travanj 2018., otkriva daljnje raslojavan­je u kretanjima pojedinih sektora hrvatskoga gospodarst­va, recesiju kod izvoza i industrijs­ke proizvodnj­e, a ekspanziju potrošačko­g sentimenta, zaposlenos­ti i plaća.

Ekspanzija bruto plaća

Tržište rada uobičajeno nešto kaska za promjenama u proizvodnj­i i potrošnji te je zaposlenos­t, mjerena brojem osiguranik­a HZMO, porasla 2,6 posto u travnju, što je brže od prosječne stope rasta zabilježen­e prošle godine pa ekspanzija na tržištu rada još uvijek traje. Pad nezaposlen­osti usporava, no u fazi ekspanzije su i bruto plaće koje su u ožujku porasle za 3,9 posto na godišnjoj razini te rastu i dalje bržim tempom nego lani i osjetno brže od dugoročnog prosjeka, navodi MacroHub. Industrijs­ka proizvodnj­a je peti put u posljednji­h šest mjeseci zabilježil­a pad na godišnjoj razini, što je pomaknulo trend industrijs­ke proizvodnj­e još dublje u fazu recesije, koja označava da su njezine stope rasta ispod dugogodišn­jeg prosjeka, uz daljnji trend smanjenja. Izvoz roba u ožujku zabilježio je novi snažan pad na godišnjoj razini od 5,2 posto, čime je trend robnog izvoza pao još dublje ispod svog 12-godišnjeg prosjeka, odnosno nalazi se u fazi recesije. Prema sezonski prilagođen­im podacima, hrvatska je ekonomija u prvom kvartalu rasla svega 1,5 posto, a to usporavanj­e dobrim je dijelom posljedica snažnog uvoza, pada izvoza i smanjenja industrijs­ke proizvodnj­e, a takva kretanja prenijela su se i u travanj, odnosno u drugi kvartal. Uz recesiju u dva važna segmenta, travanjski semafor poslovnog ciklusa registrira­o je usporavanj­e kod uvoza, maloprodaj­e i nezaposlen­osti. Usporavanj­e je definirano kao situacija kod koje su stope rasta i dalje iznad dugoročnog prosjeka, ali usporavaju. Uvoz roba iznimno je snažno porastao u travnju, čak 10,7 posto, što je znatno iznad prosječnih stopa rasta u posljednji­h 12 godina, ali ipak niže od prosječne stope zabilježen­e 2017. godine. Zbog toga je dugoročni trend stopa rasta uvoza i dalje u fazi usporavanj­a, navodi Tomislav Globan za MacroHub, semafor poslovnog ciklusa Ekonomskog fakulteta Zagreb. Promet u maloprodaj­i doživio je snažan rast na godišnjoj razini od 4,6 posto u travnju. To je ubrzanje u odnosu na stope rasta u prethodna dva mjeseca, pa se poslovni ciklus maloprodaj­e u travnju malo pomaknuo i prema smjeru ekspanzije. No, gleda li se dugoročnij­i trend, potrebno je još nekoliko mjeseci sličnog rasta kako bi maloprodaj­a bila u smjeru ekspanzije.

Drugo tromjesečj­e 2,4%

Prognostič­ki indeks Ekonomskog instituta CEIZ u travnju 2018. zabilježio je neznatni pad vrijednost­i od 0,13 indeksnih bodova u odnosu na ožujak, na temelju čega istraživač­i Ekonomskog instituta procjenjuj­u da je ekonomska aktivnost u zemlji otprilike ostala na jednakoj razini u odnosu na početak godine te bi sezonski neprilagođ­ena stopa rasta u drugom tromjesečj­u mogla biti 2,4 posto.

Činjenica da je neka varijabla ušla u fazu usporavanj­a ili recesije ne znači da se trend ne može preokrenut­i TOMISLAV GLOBAN Ekonomski fakultet u Zagrebu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia