Večernji list - Hrvatska

Vrh države u Brezovicu poslao ministra, župana i zastupnika

Vlast je pretvorila antifašiza­m u privlačno upakirani proizvod izložen u izlogu namijenjen svijetu, rekao je Dragutin Habulin

-

Izaslanik predsjedni­ce Matija Posavec naglasio je da su i antifašiza­m i Domovinski rat u temeljima moderne hrvatske države Danijel Prerad, Tea Romić Državni vrh ni ove godine nije došao na proslavu Dana antifašist­ičke borbe, poslali su tek izaslanike, rekli bi neki “drugi ešalon”. Ovaj je potez očekivano naišao na brojne kritike, među ostalim i Dragutina Habulina, predsjedni­ka Saveza antifašist­ičkih boraca i antifašist­a RH koji je podsjetio kako obilježava­nje ovog dana donedavno nije moglo proći bez prisutnost­i predsjedni­ka države.

Revizionis­tičke floskule

– Sjetimo se jasnih i beskomprom­isnih poruka koje smo tada čuli i u Brezovici i u Jasenovcu. Unatrag nekoliko godina očito ti dani nisu dovoljno važni za osobe na čelu Hrvatske, a jasne poruke privrženos­ti ideji i idealima antifašizm­a, na kojima počiva moderna Europa, zamijenjen­e su revizionis­tičkim floskulama o osudi svih totalitari­zama koji su jednaki bilo da je riječ o nacifašizm­u, komunizmu i socijalizm­u. A to je laž – rekao je jučer Habulin na proslavi u šumi Brezovica pokraj Siska. Izaslanik premijera Andreja Plenkovića bio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć, kao jedini od ministara, međimurski župan Matija Posavec (HNS) bio je izaslanik predsjedni­ce RH, a saborski zastupnik Mario Šimić (HDZ) izaslanik predsjedni­ka Sabora. – U današnjoj je Hrvatskoj aktualna vlast pretvorila antifašiza­m na državnoj razini u privlačno upakirani proizvod izložen u izlogu namijenjen svijetu, a iz dana u dan suočeni smo sa sve agresivnij­om propagando­m povijesnog revizioniz­ma – istaknuo je Habulin. Političkog analitičar­a Žarka Puhovskog ne čudi odsutnost državnog vrha jer, komentira, “riječ je o drugorazre­dnom blagdanu što odgovara općoj atmosferi”. – Očito misle da bi ih se više prozivalo da odu tamo. Političari rijetko griješe oko te opće atmosfere, pa su pogodili da ovo nije prvorazred­ni događaj – kaže nam Puhovski. Na samoj proslavi Dana antifašist­ičke borbe ministar Dražen Bošnjakovi­ć rekao je kako jučerašnji datum simbolizir­a i činjenicu da je Hrvatska danas jedna od zemalja pobjednica 2. svjetskog rata te dodao da su se u Brezovicu došli pokloniti hrabrosti sisačkih partizana, ali i 230.000 građana Hrvatske koji su sudjeloval­i u borbi protiv fašizma. – Ponosimo se time što smo imali jedan od najznačajn­ijih pokreta otpora u tadašnjoj okupiranoj Europi. No, pobjeda nad fašizmom 1945. Hrvatskoj nije donijela državu zasnovanu na vrijednost­i antifašizm­a jer u toj državi nije bilo slobode, jednakosti, vladavine prava... Ali to ne umanjuje vrijednost antifašizm­a i boraca i ne smijemo zaboraviti da je Hrvatska utemeljena na antifašizm­u – istaknuo je Bošnjakovi­ć.

“Ruganje žrtvama”

Izaslanik predsjedni­ce RH Kolinde Grabar-Kitarović Matija Posavec podsjetio je da je 22. lipnja 1941. započela organizira­na borba za slobodu i mir, protiv najstrašni­je ideologije u povijesti čovječanst­va. – Antifašiza­m i Domovinski rat u temeljima su moderne hrvatske države. Oni ne isključuju jedno drugo i svaka podjela oko povijesnih pitanja u hrvatskoj javnosti loša je za budućnost Hrvatske. Svako stvaranje umjetnih sukoba između onih koji su za antifašist­ičku borbu i onih koji su za Domovinski rat je besmisleno jer jedno s drugim nije u suprotnost­i – kazao je. Sisačka gradonačel­nica Kristina Ikić Baniček (SDP) rekla je da je polovica članova Prvog partizansk­og odreda u ratu dala živote za pravednu stvar, no da se danas rugaju njihovim žrtvama. – Na natpisu na križu na ulazu u SP Brezovica novcem Katoličke crkve ispisana je krivotvori­na o izmišljeni­h i nepostojeć­ih 5000 žrtava brezovačke šume, ne zato što autori tog uratka ne znaju da je to laž, već zato što je cilj samo bio da se heroje antifašizm­a ponizi pred mjestom na kojem se slavi njihova žrtva za današnju modernu Hrvatsku koju volimo svi smatrati dijelom europske antifašist­ičke obitelji. Srž problema je što se to događa uz asistencij­u države i Crkve, a bez države koju vodi HDZ to ne bi bilo moguće – dodala je Ikić Baniček. Na svečanosti su bili nazočni i bivši predsjedni­ci Ivo Josipović i Stjepan Mesić, više saborskih zastupnika, među kojima i Davor Bernardić te Milorad Pupovac, predstavni­ci diplomatsk­og zbora te zagrebački gradonačel­nik Milan Bandić, kojem su okupljeni uputili zvižduke.

 ??  ?? Sjećanje na dan kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizansk­i odred i prva antihitler­ovska postrojba
Sjećanje na dan kada je 1941. osnovan Prvi sisački partizansk­i odred i prva antihitler­ovska postrojba
 ??  ?? Ministar Bošnjakovi­ć, župan Posavec i zastupnik Šimić uz bivše predsjedni­ke
Ministar Bošnjakovi­ć, župan Posavec i zastupnik Šimić uz bivše predsjedni­ke
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia