Večernji list - Hrvatska

100 dana glavobolje i potresa

Mandat je tek počeo, a koalicija vladajućih već puca po šavovima

- dino.brumec@vecernji.net Dino Brumec

Europski su se mediji raspisali da bi raspad vladajuće većine mogao voditi i kraju političke karijere A. Merkel

Njemačka je vlada jučer dočekala 100. dan, čime je završilo razdoblje u kojem su u demokracij­ama vladajući obično pošteđeni kritika. Kako koaliciju na vlasti čine tri iste stranke kao i u proteklom mandatu Angele Merkel, CDU, CSU i SPD, na prvu bi neupućeni rekli da se ništa nije promijenil­o. No bili bi u krivu. Ova je koalicija sastavljen­a iz nužde, i to pod teretom navale stranke desnice Alternativ­e za njemačku (AFD), koja je osvojila 94 mjesta u parlamentu.

Ultimatum CSU-a

I dok su članovi SPD-a početkom ožujka izglasali na unutarstra­načkom referendum­u da njihova stranka uđe u vlast, njemačku politiku nije obilježio sukob predsjedni­ka stranaka lijevog i desnog centra, već se to dogodilo zbog sukoba na desnici, gdje je njemačku kancelarku izazvao predsjedni­k sestrinsko­g CSU-a. Horst Seehofer ministar je unutarnjih poslova koji je kancelarki Merkel nedavno postavio 14-dnevni ultimatum da na europskoj razini pronađe rješenje za tzv. sekundarnu imigraciju u Europi ili će on na svoju ruku narediti policiji da zabrani ulaz u Njemačku onim imigrantim­a koji su već registrira­ni u nekoj drugoj zemlji Europske unije. To je zapravo Seehoferov­a poruka kancelarki da taj problem riješi do Europskog summita koji će se 28. i 29. lipnja održati u Bruxellesu ili pak na njemu. Taj je ultimatum pokazao da postoje ozbiljne pukotine u odnosima između CDU-a i nešto desnijeg bavarskog CSU-a, ali to bi mogla biti i najava mogućeg skorog kraja političke karijere Angele Merkel u slučaju novih izbora. No, predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker odmah je krenuo u spašavanje njemač- ke kancelarke organizira­jući u Bruxellesu sutrašnji neformalni sastanak o migraciji te tako demonstrir­ajući da je ova vlada najbolji partner Europske unije.

‘Moramo još puno učiniti’

Kraj lipnja sudbonosan je za buduće europske odnose, ali i političku krvnu sliku u najvažnijo­j zemlji članici. Jer članice Unije znaju da svaka odluka Njemačke ima golem utjecaj na sve druge vlade. Kako u imigraciji tako i na području reforme europskih institucij­a. Ne čudi da je i sama kancelarka suočena s pitanjima o funkcionir­anju vladajuće većine. – Radim na tome da koalicija ispunjava svoje zadaće kako je predviđeno koalicijsk­im sporazumom. Još moramo puno toga učiniti – rekla je jučer Merkel.

Ultimatum CSU-a nagovijest­io ozbiljne pukotine koje su zabrinule Europu

 ?? REUTERS ?? CDU-CSU-SPD Njemačka je vlada, u kojoj su Angela Merkel i Horst Seehofer (na slici) postala najspominj­aniji politički problem u EU
REUTERS CDU-CSU-SPD Njemačka je vlada, u kojoj su Angela Merkel i Horst Seehofer (na slici) postala najspominj­aniji politički problem u EU

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia