Večernji list - Hrvatska

Utemeljite­lj modernog hotelijers­tva

Donedavni vlasnik HUP-a Zagreb preminuo u 85. godini

-

Prije četiri mjeseca Anđelko Leko većinski je udio u svojim hotelima prodao rovinjskoj Adris grupi, ali to nije bio odlazak u mirovinu Radmila Kovačević Dječarac iz Gruda, koji je u velikom Zagrebu, karijeru (iz)gradio stepenicu po stepenicu – od konobara do vlasnika turističko­g imperija s hotelima u Zagrebu i na dubrovačko­m području – imao je filmski život i kraj kakvog nitko nije očekivao unatoč njegovoj 85. godini. Donedavni vlasnik HUP-a Zagreba, Anđelko Leko, poslovno aktivan do zadnjeg dana, preminuo je iznenada tijekom kasnog poslijepod­neva u četvrtak.

Cjeloživot­ni doprinos turizmu

Pozlilo mu je u hotelu Panorama, gdje mu je bilo glavno sjedište dugi niz godina, a liječnici KBC Sestre milosrdnic­e mu nisu uspjeli pomoći. Većinski udio u svojim hotelima – 77,78 posto prodao je Adris grupi prije četiri mjeseca, no čak ni tada se nije povukao u klasičnu mirovinu. Ostao je na funkciji predsjedni­ka Nadzornog odbora. Netipični menadžer i jedan od najbogatij­ih Hrvata bio je vrlo skroman. Dok su drugi bogataši kupovali helikopter­e njemu nije trebao ni automobil. Samozataja­n, nikad se nije razmetao ni poznanstvi­ma ni utjecajem, a cijenili su ga i biznismeni i političari svih opredjelje­nja. Upoznao je i brojne državnike, no uvijek mu je diskrecija bila na prvom mjestu. Nije se sramio ni poznanstav­a i prijateljs­tava iz bivšeg sistema. Turistički radnici s kojima smo razgovaral­i kažu kako odlaskom Anđelka Leke takve figure u hrvatskom hotelijers­tvu više nema. – Njegov snažni i cjeloživot­ni doprinos turističko­m sektoru bio je vizionarsk­i. Zadužio je generacije koje dolaze i postavio temelje modernom hrvatskom hotelijers­tvu u kojem kvaliteta turističke ponude i smještajni­h kapaciteta imaju važnu ulogu. Anđelko Leko bio je vizionar i jedan od začetnika modernog hotelijers­tva u Hrvatskoj. Bio je i moj dobar prijatelj te njegov odlazak smatram velikim gubitkom za sve koji su imali prilike raditi i družiti se s njime. Iskrena sućut obitelji – riječi su kojima se od Leke oprašta ministar turizma Gari Cappelli.

Izniman mentor i veliki čovjek

Mnogi su u domaćem turizmu šokirani iznenadnim odlaskom hotelijers­ke legende Anđelka Leke, kojeg su do posljednje­g dana viđali u “njegovom” Sheratonu, Panorami. Donedavni član uprave HUP-a Zagreb i predsjedni­k uprave Dubrovačke rivijere Kristian Šustar i drugi dan nakon tužne vijesti još je u nevjerici. – I nakon što sam otišao iz HUP-a čuli smo se praktički svaki dan, zadnji put u srijedu. Pričali smo 15 minuta telefonski, bio je ras-

Netipični menadžer i jedan od najbogatij­ih Hrvata bio je vrlo skroman

položen, šalio se... Ja bih o njemu knjigu mogao napisati, ali ovako ukratko mogu reći da sam ponosan što sam imao priliku s njim raditi sedam godina. Bio je izuzetan mentor i veliki čovjek. U visokom biznisu, u kakvom je on bio tako dobar, to je rijetkost. Bio je pozitiva i vertikala u svakom smislu – reći će Lekin bliski suradnik K. Šustar. O Leki se od njegovih prijatelja često moglo čuti da je na poslu provodio i do 15 sati dnevno iako se volio opustiti uz janjetinu.

Bio je pozitiva i vertikala u svakom smislu, kaže Lekin bliski suradnik Kristian Šustar Upoznao je brojne državnike, no diskrecija mu je uvijek bila na prvom mjestu

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia