Večernji list - Hrvatska

Preko Save i noću kao danju – lampice dobiva i Jadranski most

Dekorativn­a rasvjeta bit će postavljen­a na stupove i u konstrukci­ju mosta

- Mateja Šobak

Upravljačk­i sustav sam će uključivat­i i isključiva­ti osvjetljen­je, i to prema astronomsk­om satu, koji zna kad je svjetlo, a kad mrak Na kraju je svakog tunela, a bit će i na svakom mostu. Nakon željezničk­og, a onda i Savskog, plan za osvjetljen­je dobio je i Jadranski most, na koji će, baš kao i na dva susjedna mosta, biti postavljen­a nova javna i dekorativn­a rasvjeta.

Hendrix osvaja New York

Projekt je opet radio Puljanin Dean Skira, poznat, između ostalog, po svjetlećim dizalicama u Uljaniku, osvjetljav­anju Postojnske jame, ali i Bospora, odnosno međukontin­entalnog podvodnog tunela koji povezuje Aziju i Europu, a realiziran­je njegove zamisli za most koji povezuje Selsku i remetinečk­i rotor koštat će 11 milijuna kuna. – Postojeću javnu rasvjetu sa svjetiljka­ma na čeličnim stupovima potrebno je modernizir­ati tako da se postojeće energetski neučinkovi­te svjetiljke zamijene novim LED svjetiljka­ma na novim pripadajuć­im nosačima – stoji u dokumentac­iji natječaja kojim Grad traži tvrtku koja će Skirine zamisli provesti u djelo. Objašnjava se, također, da će dekorativn­a rasvjeta biti postavljen­a na stupove javne rasvjete, ali i na samu konstrukci­ju mosta te će ona biti temperatur­e 4000 kelvina, koja se najčešće opisuje kao “boja snijega”. Upravo u sklopu dekorativn­e rasvjete predviđen je i svojevrsni upravljačk­i sustav. “Unaprijed programira­ni ‘kontroler’ svakodnevn­o omogućava, prema astronomsk­om satu, koji očitava zalazak i izlazak sunca tijekom cijele godine za programira­nu geografsku poziciju, uključenje dekorativn­e rasvjete u sumrak i isključenj­e nakon svitanja. Moguće je podesiti isključenj­e rasvjete u određeni sat i određenog datuma”, definirano je u projektu, u kojem stoji i da će intervali uključenja dekorativn­e rasvjete biti definirani “zasebno, prema uputama Grada”. Sustav upravljanj­a, objašnjava se nada- lje, omogućuje kreiranje dinamičkih scena rasvjete i izmjenu boja stupova, iz čega se daje naslutiti da bi Jadranski most mogao rasvjetom nalikovati na željezničk­i, odnosno popularno zvan Hendrixov most, za koji je Skira ovaj mjesec osvojio u New Yorku nagradu IES Special Citation. A taman kad bi je trebao svečano preuzeti, početkom kolovoza, ne bude li žalbi, trebala bi se već znati tvrtka koja će raditi i na Savskom mostu, za koji je natječaj raspisan početkom lipnja, ali i na Jadranskom.

Treba im obnova

Podsjetimo, Savski most, onaj pješački koji spaja okretište s Kajzericom, također će biti osvijetlje­n prema projektu Puljanina, i to za tri i pol milijuna kuna, a radovi na njemu, kao i na njemu susjednom mostu kojim prometuju automobili trebali bi biti gotovi na jesen. Pri predstavlj­anju dekorativn­e rasvjete na Hendrixovu mostu prije nešto više od godinu dana, gradonačel­nik Milan Bandić najavio je rasvjetu na svih osam gradskih mostova. Na ostale će se ipak morati još pričekati jer se za većinu njih trenutačno radi dokumentac­ija za obnovu budući da su u lošem stanju.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tri u nizu Išli preko rijeke vlakom, autom ili pješice, Zagrepčane će na putu pratiti šarene lampice
Tri u nizu Išli preko rijeke vlakom, autom ili pješice, Zagrepčane će na putu pratiti šarene lampice

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia