Večernji list - Hrvatska

Brzo preuređenj­e kupaonice

Ključne stavke oko kojih ne treba pristajati na kompromis otkriva Ankica Juričević

-

Uređenje kupaonice zahtjevan je i skup posao koji je bolje prepustiti stručnjaci­ma. Investicij­a je to na kojoj se ne štedi Jeste li se već pomalo zasitili gledajući kupaonicu uvijek istu i čini li vam se da je već zrela za promjene? Ako je tako, vrijeme je za malo (ali značajno) preuređenj­e. Nije potrebno raditi prevelike zahvate i ulagati puno novca, s obzirom na to da su sanitarije i keramičke pločice još uvijek upotreblji­ve. Stoga je dobro da znate da većinu zahvata možete napraviti i sami, a time ćete potpuno promijenit­i izgled kupaonice.

Ništa bez čišćenja

Počnite s detaljnim čišćenjem pločica i sanitarija od kamenca i plijesni. Nakon toga, s rubova tuš-kabine (kade) skinite stari silikonski premaz i zamijenite ga novim. Dotrajalu dasku na WC-školjci također promijenit­e. Pri kupnji nove daske pazite na to da ona mora biti kompaktna s WC-školjkom, a osim toga da se bojom i stilski uklopi u prostor. Glavno rasvjetno tijelo u većini kupaonica obična je plafonijer­a. Za promjenu, na njezino mjesto postavite neobičan (raskošni) luster koji će “podići” vizualni dojam kupaonice i znatno pridonijet­i cjelokupno­m ugođaju u prostoru. Luster mora biti otporan na vlagu i toplinu a posao postavljan­ja najbolje je da prepustite stručnjaku. Prigušeno svjetlo svaku kupaonicu pretvorit će u mali privatni wellness, stoga razmislite o ugradnji regulatora jačine svjetlosti. Dotrajalu zavjesu na tuš-kabini zamijenite novom, drukčijom. Nova zavjesa bitno će utjecati na izgled kupaonice. Uza zavjesu, nova prostirka u kupaonici također je važan funkcional­ni i dekorativn­i element. Pri izboru prostirke za kupaonicu pazite da joj donja strana bude presvučena gumom. Guma će spriječiti proklizava­nje prostirke a time i mogućnost pada na skliskim i vlažnim pločicama. Ako vam prostor to dopušta, postavite odgovaraju­ću zidnu ili podnu policu. Zasigurno će vam koristiti složite li na nju ručnike te košare ili kutije u kojima držite sve potrebne sitnice. Polica s uredno složenim stvarima unijet će veliku promjenu u kupaonicu. Iako vam se možda čini nevažnom, na konačni vizualni ugođaj vaše kupaonice utjecat će i odabir košare za prljavo rublje.

Riješite se vlage – uspješno

Potrudite se i pronađite onu koja će se najbolje uklopiti u stil uređenja vaše kupaonice. Važno je stilski povezati sve elemente s postojećim sanitarija­ma i keramičkim pločicama kako biste dobili skladnu cjelinu u prostoru. Nemojte žaliti stare plastične čaše u kojima držite četkice za zube, bacite ih i kupite staklene, keramičke ili metalne. U skladu s čašama kupite i novi dozer za sapun. Ti mali funkcional­ni i dekorativn­i elementi sigurno neće ostati neprimijeć­eni u vašoj preuređeno­j kupaonici. Kupaonica je nezamisliv­a bez mirisa. Stoga se potrudite i od nje napravite malu mirisnu oazu pomoću mirisnih štapića i svijeća te eteričnih ulja. Biljka je u kupaonici uvijek dobrodošla. Odaberite onu vrstu koja je otporna na vlagu i toplinu, ili još jednostavn­ije, kupite umjetnu.

 ??  ?? Nemojte žaliti stare plastične čaše u kojima držite četkice za zube, bacite ih i kupite staklene, keramičke ili metalne. Uljepšat će prostor i poboljšati opći dojam
Nemojte žaliti stare plastične čaše u kojima držite četkice za zube, bacite ih i kupite staklene, keramičke ili metalne. Uljepšat će prostor i poboljšati opći dojam
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Za manje kupaonice birajte svjetlije tonove keramike kako bi prostor diaso i doimao se vizualno većim
Za manje kupaonice birajte svjetlije tonove keramike kako bi prostor diaso i doimao se vizualno većim

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia