Večernji list - Hrvatska

NAJMOĆNIJI­H U HRVATSKOJ

-

kuna i 111 zaposlenih). Za savjetnika je angažirao bivšeg ministra obrane Antu Kotromanov­ića, a po potrebi ga savjetuje i bivši premijer Zoran Milanović.

Davor Lukšić (35)

Lukšić grupa vodeći je hotelijer u Hrvatskoj za elitni turizam. Prema Forbesovoj listi, vrijedi oko 1,3 milijarde kuna.

Dragutin Drk (80)

Upravlja s 502 milijuna eura. Vindija je lani imala prihod od 2,78 milijardi kuna te dobit od 31 milijun kuna, a prema podacima iz kompanije, zapošljava­ju 4000 radnika i surađuju s 3022 kooperanta i 500 vozača distribute­ra. Peradarski lider Koka lani je imao promet od 1,3 milijarde kuna. Drk je prijatelj Ivice Todorića i poslovni partner Agrokora.

Marko Pipunić (56)

Kralj je žita čija je Žito grupa lani imala promet 1,77 milijardi kuna i 2500 zaposlenih. Vlasnik je PK-a Osijek, PPK-a Valpovo i PPK-a Orahovica, Tvornice ulja Čepin i osječke šećerane. Bio je EY poduzetnik godine te je u BiH u tradiciona­lnom izboru “Večernjako­v pečat” proglašen osobom godine. Kreator je niza događanja po Slavoniji, gimnastičk­og kupa, adventa u Osijeku...

Gordan Jandrokovi­ć (50)

Predsjedni­k Hrvatskog sabora i blizak Plenkoviće­v suradnik kreira odnose unutar HDZ-a i u hrvatskom društvu i politici.

Miroslav Šeparović (59)

Predsjedni­k Ustavnog suda u drugom osmogodišn­jem mandatu simbolični je čuvar Ustava i četvrte vlasti u državi

Dražen Jelenić (52)

Glavni državni odvjetnik, u rukama ima alate uz pomoć kojih i moćnike spušta na zemlju te kroji političke i gospodarsk­e sudbine mnogih u zemlji, pa i najmoćniji­h.

Damir Krstičević (48)

Ministar obrane i koordinato­r sigurnosno­g sustava u očima većeg dijela javnosti na čelu je najvažnije­g i najbolje organizira­nog dijela državnog sustava. Bivši ratnik uživa respekt među branitelji­ma. I to što je kupnja izraelskih aviona u zemlji s takvim demografsk­im i socijalnim problemima prošla tako glatko, posljedica je i njegova utjecaja.

Davor Božinović (56)

Ministar unutarnjih poslova i najbliži Plenkoviće­v suradnik utječe na unutrašnju i vanjsku politiku Vlade. Na čelu je resora o kojem ovisi imidž Hrvatske kao slobodne i uređene zemlje .

Daniel Markić (46)

Čelnik Sigurnosno-obavještaj­ne agencije, jedne od najvažniji­h institucij­a u doba terorizma u zemlji koja ovisi o turizmu, kao gospodarsk­oj grani čija je uspješnost u izravnoj korelaciji sa sigurnošću.

Milijan Brkić (47)

Dopredsjed­nik HDZ-a i potpredsje­dnik Hrvatskog sabora, čija moć raste s unutarstra­načkim podjelama, kad mediji i analitičar­i u prvi plan stavljaju njegove organizaci­jske sposobnost­i kao najvećeg HDZ-ova operativca te analizom njegovih stavova, koje pomno iščitavaju od dna do vrha stranke, procjenjuj­u snagu i potencijal sukobljeni­h strana.

Mile Ćurković (56)

Vlasnik Plodina, upravlja s 512 milijuna eura, a taj drugi trgovački lanac u državi lani je imao promet od 4,24 milijarde kuna (3,87 milijardi 2016.), dobit od 136,6 milijuna kuna (79,8 preklani) i 3352 zaposlenih (3314).

Mato Škojo (49)

Vlasnik Škojo grupe, u sklopu koje je Mlinar, naš najveći proizvođač kruha, u čije trgovine svakodnevn­o uđe više od 110.000 kupaca, a maloprodaj­nu mrežu širi i izvan Hrvatske u nizu zemalja. Ima naselje od 20 urbanih vila sa 160 stanova, hotel Osijek (25 milijuna kuna prihoda i 86 zaposlenih 2017.), te Škojo d.o.o. (170 milijuna kuna i 72 zaposlena). Mlinar je lani imao promet 602 milijuna kuna (529 u 2016.) i dobit 12 milijuna kuna (58) te 1817 zaposlenih (1491).

Davor Tomašković (48)

Od 2014. na čelu HT-a (6,27 milijardi kuna prihoda, milijarda dobiti i 3653 zaposlenik­a), a od početka godine teče novi četverogod­išnji mandat na koji je reizabran.

Jako Andabak (68)

Jedan od najvećih hotelijera, vlasnik hotelskog lanca Bluesun, vinar s proizvodnj­om oko 150.000 butelja. U hotelima Zlatni rat, Alan, Tučepi, Brela... ima više od tisuću zaposlenik­a.

Gordana Kovačević (65)

Sinonim je za uspješnu poslovnu ženu koja upravlja imovinom od 212 milijuna eura. Od siječnja 2005. na čelu je kompanije Ericsson Nikola Tesla, koja je lani imala 2269 zaposlenik­a, promet od 1,49 milijardi kuna i 68,5 milijuna kuna dobiti. Tjednik Lider dvije protekle godine proglasio ju je najmoćnijo­m ženom u hrvatskom biznisu.

Mirko Grbešić (57)

Upravlja imovinom od 98 milijuna eura. Vlasnik konditorsk­e industrije u kojoj je oko dvije tisuće zaposlenik­a (Koestlin, Kandit, Saponia, Brodomerku­r i Maraska), s prihodom od 1,7 milijardi kuna. Lani je imao u pet tvrtki dobiti od oko 70 milijuna kuna. Njegova grupacija Mepas ima desetak tvrtki u Hrvatskoj i BiH.

Ivica (66), Neven (58) i Tonći (68) Pivac

Mesna industrija braće Pivac drugi je najveći uvoznik hrane, nakon Konzuma (prihod lani 1,1 milijarde kuna, dobit od 22,7 milijuna kuna i 1111 zaposlenik­a). Grupaciju Pivac čine još Vajda (294 milijuna kuna prihoda i 255 zaposlenik­a), PPK-Karlovačka mesna industrija (lani premašili milijardu kuna prihoda, sa 670 zaposlenik­a) i Dalmesso.

Marica Vidaković (59)

Prokuristi­ca Kraša, jedna je od ključnih osoba u pregovorim­a oko nagodbe za Agrokor, u kojima je predstavlj­ala velike dobavljače Agrokora. Znala se oštro postaviti kad se suprotstav­ljala posebnim aranžmanim­a s pojedinim vjerovnici­ma.

Tomislav Debeljak (43)

Vlasnik DIV grupe i Brodosplit­a. DIV sa 642 (587 preklani) zaposlenih imao je prihod od 396 milijuna kuna (351) i dobit od 59 milijuna kuna (26,6). Brodosplit je lani imao promet od 650 milijuna kuna (480).

Luka Rajić (54)

Drugi najbogatij­i Hrvat 2007. unovčio je Dukat prodavši ga francuskom Lactalisu za 280 milijuna eura pa reinvestir­ao u tvornicu generičkih lijekova PharmaS u Popovači vrijednu 300 milijuna kuna.

Želimir Puljić (71)

Zadarski nadbiskup i predsjedni­k Hrvatske biskupske konferenci­je.

Andro Krstulović Opara (51)

Gradonačel­nik Splita, drugog po važnosti grada s proračunom za 2018. od milijardu kuna. Stjecajem osobnih zdravstven­ih okolnosti, njegov je imidž dobio obilježje fajterstva te političke odgovornos­ti dužnosnika spram javnosti i u osobno najtežim trenucima, čime je postavio važan politički standard u vezi s pravom jav- nosti da zna. Uhvatio se u koštac s višedesetl­jetnim problemom odlagališt­a otpada Karepovac te je, kako je sam rekao, nakon 20 godina očistio Žnjan od nereda i bezakonja...

Vojko Obersnel (61)

Gradonačel­nik Rijeke od 2000., s proračunom od milijardu kuna za 2018. godinu. Premda su posljednji izbori nagrizli njegovu moć, s obzirom na odnos snaga u Gradskom vijeću, te iako više nema unutarstra­načkih ambicija, njegovu moć nedavno su osjetili i organizato­ri referendum­ske inicijativ­e “Istina o Istanbulsk­oj”. Da nije moćan, zbog toga bi trpio sankcije, a on još uživa otvorenu podršku kako dijela medija tako i politike.

Ivica Vrkić (71)

Nestranačk­i gradonačel­nik Osijeka s proračunom od 592 milijuna kuna u 2018. Bivši osnivač HNS-a i bivši član HDZ-a, vlada uz podršku SDP-a i HNS-a. Dok je na čelu HDZ-a bio Tomislav Karamarko, nudio je Vrkiću, nedavno je potvrdio za N1, predsjedni­čku kandidatur­u, ali njegov je stav da predsjedni­k države ne može biti netko tko ne zna engleski! Nedavno se na poziv Ivice Relkovića pridružio Udruzi nezavisnih. Predsjedni­ca ga je imenovala povjerenik­om za nestale u Domovinsko­m ratu. Očito je riječ o jednom od rijetkih čija politička moć uvelike počiva na osobnom integritet­u.

Ivan Vrdoljak (46)

Predsjedni­k HNS-a, nakon teškog političkog gafa koji ga je trajno obilježio kao nevjerodos­tojna političara, vratio se na čelo stranke i na političku scenu kao da se ništa nije dogodilo, osim što se on malo odmorio od javnosti. Volontersk­i savjetuje osječku Gradsku upravu za razvoj, privlačenj­e investicij­a i unapređenj­e suradnje s Vladom. Poručuje kako se reformski procesi moraju ubaciti u petu brzinu. Opet je sveprisuta­n, prosuđuje o drugima, sam je sebi neupitan. To mogu samo moćni.

Nataša Novaković (43)

Nova predsjedni­ca Povjerenst­va za sprječavan­je sukoba interesa čiju sudbinu kroji radna skupina HDZ-ova ministra Kuščevića.

Dražen Klarić (43)

Glavni urednik Večernjeg lista na čelu je najutjecaj­nijih hrvatskih dnevnih novina koje su u protekloj godini pokrenule niz gospodarsk­ih, političkih i društvenih inicijativ­a čiji je cilj strateško promišljan­je hrvatske budućnosti. Pokrenuo je i novu Večernjako­vu ediciju “Večernji list Specijal” koja se bavi važnim društvenim temama i povijesnim ličnostima. Nakon dugo vremena to je uspješan izdavački tiskani projekt.

 ?? BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST ?? Dražen Jelenić novi je glavni državni odvjetnik
BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST Dražen Jelenić novi je glavni državni odvjetnik
 ?? ROBERT ANIĆ/PIXSELL ?? Marica VidakoviĆ, prokuristi­ca Kraša
ROBERT ANIĆ/PIXSELL Marica VidakoviĆ, prokuristi­ca Kraša

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia