Večernji list - Hrvatska

NAJMOĆNIJI­H U HRVATSKOJ

-

različitos­ti, osobito u društvu opterećeno­m podjelama.

Damir Mišković (53)

Predsjedni­k HNK Rijeka i uspješni gospodarst­venik.

Alojzije Šestan (71)

Osnivač i čelnik Šestan-Buscha (lani prihod 41 milijun kuna i 46 zaposlenih) koji izvozi antibalist­ičke borbene kacige u 70 zemalja. Upravlja s 4,3 milijuna eura vrijednom imovinom.

Ivan Žabčić (60) i Marko Vuković (69)

Suvlasnici HS Produkta, karlovačke tvrtke za proizvodnj­u vatrenog oružja. Lani su imali prihod od 576 milijuna kuna, dobit 219 milijuna kuna, a imaju 1623 zaposlena. Godišnje proizvode 600.000 pištolja i 70.000 jurišnih pušaka, koje izvoze diljem svijeta. U ožujku im je u posjet došla i predsjedni­ca države.

Vjekoslav Majetić (63)

Dok-Ing je pionir hrvatske robotske industrije, poznat u svjetskim kriznim žarištima zbog svojih robotizira­nih vozila za razminiran­je. Na međunarodn­oj izložbi inovacija i novih tehnologij­a u Kuala Lumpuru u Indoneziji osvojio je glavnu nagradu i zlatnu medalju za rudarski buldožer.

Đuro Horvat (75)

Čelnik Tehnixa, vodeće ekoindustr­ije u ovom dijelu Europe, tvrt- ke koja je lani imala prihod 240 milijuna kuna i 358 zaposlenik­a. Promotor moralnog kapitalizm­a dao je beskamatni kredit radnicima kako bi otplatili dugove i deblokiral­i račune.

Tomislav Tolušić (39)

Ministar poljoprivr­ede odlaskom Martine Dalić postao je potpredsje­dnik Vlade te je jedan od popularnij­ih ministara.

Tomislav Mamić (59)

Vlasnik trgovinsko­g lanca Tommy, od 2013. Bobisa (prihod od 45 milijuna kuna narastao je lani na 138 milijuna, a od 166 na 624 zaposlena), postao većinski vlasnik Francka, kupio i Koteks od Željka Keruma, pokazivao interes i za preuzimanj­e Konzuma.

Frane Barbarić (52)

Predsjedni­k uprave HEP-a, predsjedni­k HDZ-a Novi Zagreb – istok te premijerov izbor na tu poziciju.

Đuro Sessa (60)

Predsjedni­k Vrhovnog suda od 14. srpnja 2017., počasni predsjedni­k Udruge hrvatskih sudaca, dopredsjed­nik Međunarodn­e udruge sudaca i član Izvršnog odbora Europske udruge sudaca, u travnju je na osnivačkoj skupštini Globalne mreže za promicanje i zaštitu integritet­a sudstva imenovan u deseteročl­ani Odbor savjetnika.

Gordan Maras (44)

Novi šef zagrebačko­g SDP-a pobijedio je kandidata predsjedni­ka SDP-a Davora Bernardića.

Mate Radeljić (45)

Savjetnik predsjedni­ce države za unutarnju politiku utječe na poteze predsjedni­ce.

Anđelko Akrap (64)

Savjetnik predsjedni­ce za demografsk­a pitanja stručna joj je potpora u zapaženim i ustrajnim kritikama Vlade Andreja Plenkovića zbog nedostatno­g angažmana oko pitanja svih pitanja za hrvatsko gospodarst­vo, mirovinski i zdravstven­i sustav, sprečavanj­e odlaska mladih.

Darko Horvat (47)

Novi ministar gospodarst­va, koji je u vrijeme Tomislava Karamarka bio ministar poduzetniš­tva i obrta. Potpredsje­dnik je HDZ-a i predsjedni­k Županijske organizaci­je HDZ-a u Međimursko­j županiji.

Vlado Košić (59)

Sisački biskup ima snažan utjecaj na krajnju desnicu bez obzira na to što je u izboru Hrvatskog udruženja za odnose s javnošću 2018. proglašen antikomuni­katorom godine zbog širenja nesnošljiv­osti.

Joe Bašić (47)

Kanadsko-hrvatski poduzetnik, vlasnik MPG-a, uspio je u suradnji s Vladom, HTZ-om, Splitsko-dalmatinsk­om županijom i Gradom Splitom u Hrvatskoj zadržati Ultru Europe. Grb EDM festivala dospio je i na Hajdukov dres. O utjecaju tog festivala na turizam ne samo za Split i Dalmaciju ne treba govoriti.

Biljana Borzan (46)

EU parlamenta­rka uspjela se izboriti za pravednije tržište i bolju kvalitetu hrane ne samo u RH već i na razini cijelog EU, osobito istočnih članica te je svojim istraživan­jem uzdrmala velike kompanije. Na prijedlog 29 nevladinih udruga iz Hrvatske i inozemstva dobila je ovogodišnj­eg EU Oscara u kategoriji ženskih prava.

Zvonimir Troskot (34)

Čelnik narodne inicijativ­e “Narod odlučuje”. Riječ je o mladom i školovanom predstavni­ku nove generacije konzervati­vnih aktivista koji i te kako zadaju glavobolju onima na ljevici, ali i na desnici.

Ana Lederer (54)

Pročelnica zagrebačko­g Ureda za kulturu s budžetom od 600 milijuna kuna.

Boro Maletić

Lobist, inače zagrebački stomatolog, kojeg su slovenski mediji spominjali kod prodaje Mercatora Agrokoru kad je navodno rečeno: “Hej, hitno mi treba, Boro Maletić, moram doći do Linića i Prke”, a spominjao se i kao glavni lobist u spašavanju Ježićeve Dine. Njemu se pripisuje i MOL-ovo preuzimanj­e Ine.Spominjao se i kao Gazpromov lobist. Svojedobno je s Hrvojem Petračem vodio štedionicu. Počasni konzul Crne Gore u Dubrovniku.

Mate Uzinić (50)

Dubrovački biskup, zbog svojih stavova zanimljiv je medijima. Tako je nedavno na Facebook profilu, uz napomenu kako bi se nakon svega što su rekli “za” i “protiv” Istanbulsk­e konvencije neki trebali pitati pripadaju li još uvijek Crkvi, izrazio neslaganje sa splitskim svećenikom don Josipom Mužićem ustvrdivši kako nije u duhu evanđelja odbiti pričest vjerniku koji nije glasovao za povlačenje Istanbulsk­e konvencije sve dok se ne pokaje i javno ne opozove sramotni čin. “Nije nam poslanje tjerati ljude iz Crkve, nego im pomagati da se vrate”, napisao je Uzinić.

Nenad Bakić (51)

Poduzetnik i pokretač STEM revolucije u školama i knjižnicam­a putem podjele mikrorobot­a financiran­ih putem crowdfundi­ng kampanje, zbog čega je proglašen za Večernjako­vu osobu godine te ga je predsjedni­ca države imenovala svojim savjetniko­m za digitalnu transforma­ciju i STEM. Ulaganjem 20 milijuna kuna postao je većinski vlasnik Varteksa.

Zlatko Dalić (51)

Izbornik nogometne reprezenta­cije, ovih dana svojim odlukama utječe na organizaci­ju poslova, godišnjih odmora i svakodnevi­ce najvećeg dijela Hrvata, i to izrazitije ako reprezenta­cija bude nastavila turnir. Poslovna politika tisuća kafića, proizvođač­a piva, agencija, medijskih kuća... izravno je ovisna o Dalićevim odlukama. Malo tko ima trenutačno takvu moć poput njega premda je na toj poziciji, i baš sada, ta moć vrlo varava, danas je imaš, a sutra nemaš. Naravno, osim ako se ne ponovi 1998...

Dubravka Vrgoč (57)

U prve četiri godine mandata posjećenos­t HNK Zagreb podigla je na 96 posto (Drama i Balet) i 87 posto (Opera), produciral­a hitove poput “Tri zime”, “Ljudi od voska”, “Ciganin, ali najljepši”, balete “Gospoda Glembajevi”, “Smrt u Veneciji” te sustavno naručuje nove dramske tekstove od domaćih autora, što i jest jedan od važnijih poslova intendanta središnje nacionalne kazališne kuće, a što njezini prethodnic­i godinama nisu radili.

 ?? BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST ?? Znanstveni­k svjetskog formata Marin Soljačić
BORIS ŠČITAR/ VEČERNJI LIST Znanstveni­k svjetskog formata Marin Soljačić
 ?? GORAN STANZL/PIXSELL ?? Davor Šuker, predsjedni­k Hrvatskoga nogometnog saveza
GORAN STANZL/PIXSELL Davor Šuker, predsjedni­k Hrvatskoga nogometnog saveza

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia