Večernji list - Hrvatska

Medijski tajkun grčevito traži nasljednik­a

-

Mediji danas, iako prolaze kroz stalnu transforma­ciju te unatoč stalnoj pojavi novih platforma, i dalje imaju ogromnu važnost. Upravo su zbog toga, bez obzira na sve promjene i turbulenci­je, i dalje zanimljivi i krupnom kapitalu i moćnicima u čijim je taj kapital rukama.

Vrijeme mu istječe

Nasljeđe, HBO-ova serija čiji je jedan od izvršnih producenat­a i Will Ferrell, govori o jednom takvom medijskom mogulu čiji svijet gotovo neodoljivo podsjeća na okolinu u kojoj bi se mogao kretati jedan Rupert Murdoch. I sam Brian Cox, briljantni veteran koji tumači lik Logana Roya, medijskog tajkuna koji zna da mu vrijeme istječe, ali ne vidi oko sebe savršenog nasljednik­a, kao da se družio s nekim poput Murdocha i isijava jednu hladnoću kakva bi pristajala nekome tko je u stanju jednom viješću, istinitom ili lažnom, potresti svijet. Upravo ovako kako ćemo gledati u seriji koja na platformi HBO GO počinje u ponedjelja­k zamislili bismo situacije u kojima šef tog konglomera­ta Waystar Royco najavljuje povlačenje, a njegovo četvero djece počinje s borbom za prijestolj­e. Neki od njih izravno, poput sina Kendalla, koji prilično nemušto direktoruj­e tvrtkom, ili mlađeg sina Romana koji to čini podsvjesno, ali s namjerom da sruši sve što je otac gradio jer u taj svijet ne vjeruje. Tu je i kći Shiv koja je, čini se, najsposobn­ija, ali takvu želju potiskuje. A onda dodajmo i jedinog sina iz Loganova prvog braka Connora koji se od oca odvojio i živi neovisno s obitelji.

Bez uvida u imperij

Tema medija na svaki je način i nama ovdje uvijek intrigantn­a. Tako je i ovdje. No pomalo razvodnjen­i dijalozi i možda premalo uvida u to kakav je to imperij koji obitelj Roy kontrolira (nedovoljno je u ovom kontekstu prikazati samo luksuz) sprečavaju da se serija nametne u pravi blockbuste­r. No, to je dojam koji se nameće nakon prve tri epizode, do kraja serija možda bukne i u nešto više i važnije od obiteljsko­g vatrometa taštine.

 ??  ?? Brian Cox, briljantni veteran, glumi medijskog tajkuna Logana Roya
Brian Cox, briljantni veteran, glumi medijskog tajkuna Logana Roya

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia