Večernji list - Hrvatska

Lukaku i Hazard “potopili” Tunižane, srušen svjetski rekord iz 1954. godine

- DAMIR MRVEC

Lukaku je drugi igrač kojem je uspjelo na dvije utakmice zaredom postići po dva pogotka. Prvi je bio Maradona, koji je bio dvostruki strijelac 1986. godine.

Nogometaši Belgije rutinski su odradili još jednu utakmicu na Svjetskom prvenstvu. Nakon Paname (3:0), bili su još efikasniji protiv Tunisa (5:2). Susret između Španjolske i Portugala (3:3) više nije najefikasn­ija utakmica na Svjetskom prvenstvu. Jasno, Belgija je osigurala prolaz u osminu finala, a hoće li biti prva ili druga u skupini, ovisit će o posljednjo­j utakmici protiv Engleske koja bi, po svemu sudeći, trebala danas svladati Panamu. Zanimljivo, na ovoj utakmici srušen je rekord svjetskih prvenstava. Naime, nijedna utakmica još nije završila 0:0, a ovo je već 27. na kojoj je pao najmanje jedan gol. Prethodni rekord bio je 1954. godine u Švicarskoj kada je gol pao na prvih 26 utakmica.

18 minuta – tri pogotka

Na tom SP-u igralo se ukupno 26 utakmica i na svakoj su se tresle mreže. Teško da će se ponoviti da na jednom SP-u na svim utakmicama padne barem jedna pogodak. A teško će se ponoviti da u jednoj skupini u prve četiri utakmice padnu 32 pogotka, dakle osam po utakmici. Kako je to moguće? Prisjetimo se samo nekih rezultata iz 1954.: Mađarska – Južna Koreja 9:0, Mađarska – Njemačka 8:3, Turska – Južna Koreja 7:0... Da će susret biti ovako efikasan, vidjelo se već nakon dvadeset minuta kada su postignuta tri pogotka. I jedni i drugi igrali su napadački. Tunis se nije predavao ni kod 3:1, 4:1 i 5:1. I trud im se na kraju isplatio jer su postigli u završnici svoj drugi pogodak. Po dva pogotka za Belgiju postigli su Lukaku i Hazard, dok je strijelac petog bio Michy Batshuayi. Napadač Borussije iz Dortmunda ušao je u igru umjesto Hazarda u 68. minuti i nakon pet promašenih zicera konačno je uspio ugu- rati loptu u mrežu. Zanimljivo je da je Belgija tek druga zemlja u povijesti svjetskih prvenstava na kojoj su dva igrača postigla po dva pogotka. Prvi put se takvo što dogodilo na SP-u u Brazilu 2014. godine kada su za Njemačku protiv Brazila (7:1) po dva pogotka postigli Kroos i Schurrle). A Lukaku je drugi igrač kojem je uspjelo na dvije utakmice zaredom postići po dva pogotka. Prvi je bio Maradona, koji je bio dvostruki strijelac protiv Engleske i Belgije na SP-u 1986. godine.

Martineza zabrinjava obrana

Na ovom susretu dosuđen je već 13. jedanaeste­rac u 27. utakmici. Toliko ih je bilo dosuđeno na cijelom SP-u prije četiri godine u Brazilu. O tom jedanaeste­rcu dugo će se govoriti u redovima Tunisa jer njihovi igrači misle da je prekršaj nad Hazardom bio izvan šesnaester­ca. Glavni je sudac pak dobio signal iz sobe s videoanali­zom da nema potrebe za VAR-om. Hazard je bio i izvođač. – Mogu biti prilično zadovoljan kako smo odigrali u napadu. Ono što me zabrinjava jest igra u obrani. Primili smo prilično naivno dva pogotka, protiv jačih reprezenta­cija, a pogotovo u nokaut fazi, takve si pogreške ne smijemo dopustiti. Uspio samu u drugom poluvremen­u poštedjeti Hazarda i Lukakua jer nas čeka susret protiv Engleza za prvo mjesto u skupini – rekao je Roberto Martinezu, izbornik Belgije. Hazard je dodao: – Užitak mi je igrati u napadu s Lukakuom. On je jednostavn­o fantastiča­n – istaknuo je Eden • Hazard.

Belgija je prvi put na svjetskim prvenstvim­a postigla pet pogodaka u jednoj utakmici

Romelu Lukaku postao je najbolji strijelac Belgije kada je riječ o nastupima na EP-u i SP-u

 ??  ?? Eden Hazard, igrač Chelseaja i kapetan belgijske reprezenta­cije, bio je izuzetno raspoložen protiv Tunisa. Postigao je dva pogotka, izborio jedanaeste­rac
Eden Hazard, igrač Chelseaja i kapetan belgijske reprezenta­cije, bio je izuzetno raspoložen protiv Tunisa. Postigao je dva pogotka, izborio jedanaeste­rac
 ??  ?? BRAZILSKI KAMP Igračima brazilske repke omiljena zanimacija u kampu je igranje nogotenisa (na fotografij­i Gabriel Jesus)
BRAZILSKI KAMP Igračima brazilske repke omiljena zanimacija u kampu je igranje nogotenisa (na fotografij­i Gabriel Jesus)
 ?? REUTERS ?? Michy Batshuayi u šestom je pokušaju postigao pogodak protiv Tunisa
REUTERS Michy Batshuayi u šestom je pokušaju postigao pogodak protiv Tunisa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia