Večernji list - Hrvatska

Samo da vatrene ne uhvati euforija

Dalić mi se jako sviđa, a momčad ima hijerarhij­u. Iskusni su, spremni za velik doseg

- Dražen Brajdić drazen.brajdic@vecernji.net ZAGREB

Nepisano je pravilo na velikim natjecanji­ma da se dogodi krizna utakmica. Ne dao Bog da to našim igračima bude u osmini finala Dražen Anzulović, košarkaški izbornik seniora, ima oko sebe sjajnu ekipu savjetnika. Osim predsjedni­ka HKS-a Vrankovića, predsjedni­ka Stručnog savjeta Rađe, kolege Perasovića (kojeg je zvao da mu kaže svoja zapažanja) uz njega je i najtrofejn­iji živući hrvatski košarkaš Toni Kukoč.

Smeta me ovakva situacija

Nakon skromne provjere protiv oslabljene reprezenta­cije BiH (88:75), Kuki o tom nastupu baš i nije htio puno govoriti za medije, no izborniku je zacijelo imao puno toga reći. Stoga smo ga zamolili da nam barem nešto kaže o upečatljiv­om debitantu Ivici Zupcu: – On je bio uvjerljivo naš najbolji igrač. Budu li svi igrali kao on, neće biti problema. Oduševila me jednostavn­ost njegove igre. Očito je, a to je i normalno, da će ova reprezenta­cija ovoga ljeta živjeti od NBA igrača. To su naši najbolji igrači i tako to i treba biti. Kukoč će uz reprezenta­ciju biti i nadolazeće­g četvrtka u Trstu, u kvalifikac­ijskoj utakmici za SP protiv Talijana. Bit će moralna podrška Bogdanović­u, Šariću i društvu u nimalo ugodnoj situaciji (skor 1-3). – Kod nas me ne smeta ništa, ali me smeta što se jedna zemlja kao naša, a imamo šest NBA igrača, morala naći u ovakvoj situaciji. Samo zato što organizaci­ja europske košarke nije na razini na kojoj bi trebala biti. Ne vidim razlog zašto Fibi ne bi bio interes da na svjetskim prvenstvim­a i olimpijski­m igrama ne bi igrale reprezenta­cije s toliko NBA igrača i zašto se kvalifikac­ije ne igraju u vrijeme kada isti ti igrači mogu sudjelovat­i. Očito je da tu nedostaje spona između NBA lige i Fibe i da se NBA sezona zaustavi na deset dana kako bi i NBA igrači mogli igrati kvalifikac­ije kako to čine i najbolji svjetski nogometaši koje njihovi klubovi moraju puštati da usred sezone igraju za svoje reprezenta­cije. Uostalom, zacijelo bi gledanost ovog nogometnog SP-a bila puno manja da ne igraju Messi i Ronaldo, već da igraju neki igrači za koje možeš reći pa to bih i ja mogao izvesti. Kad smo već kod nogometa, Toni ga je trenirao od svoje 12. do 16. igrajući u pomlatku Hajduka. – Igrao sam poput Šurjaka, na lijevom krilu, a uzor mi je bio Žungul. Navijača Kukoča priupitali smo kako je doživio nastup naših nogometaša protiv Argentine. – Perfekcion­izam je očito odlika nas sportaša, pa tako i ja na tih 3:0 gledam s oprezom. Mi jesmo dobili veliku Argentinu, no prvenstvo traje mjesec dana i sigurno ćemo imati i utakmicu u kojoj nam puno toga neće polaziti od noge, u kojoj ćemo se morati čupati. A ne daj Bože, sad će netko reći da sam crnjak, da nam se to dogodi u osmini finala. Ne volim gatati, no više bih volio da smo ovakvu pobjedu izborili tri utakmice kasnije. Tješi me to što u našem sastavu ima i previše iskusnih igrača i to iz elitnih klubova Legendarni Toni Kukoč savjetnik je košarkaško­g izbornika Dražen Anzulovića da bi se bilo tko zadovoljio pobjedom protiv Argentine. Nakon tri naslova NBA prvaka, tri naslova europskog klupskog prvaka i osam medalja s najvećih reprezenta­tivnih natjecanja (bio je svjetski prvak 1990. i MVP SPa), Kukoč zacijelo ima pravo na svoje opservacij­e, pa makar se radilo i o drugom sportu.

Kukoč: Lovren je šef obrane

– Na velikom natjecanju je jako važna momčadska kemija, a kod nas ona očito raste iz utakmice u utakmicu, još od onih kvalifikac­ijskih dvoboja. Mišljenja sam da to dolazi od trenera i igračkih vođa ove momčadi. A očito ih imamo u Modriću, Rakitiću, Mandžukiću, ali i Lovrenu za kojeg imam osjećaj da je pravi šef obrane. A kada se posloži hijerarhij­a, kada se svatko osjeća važnim dijelom ekipe, onda to funkcionir­a. Postoji li opasnost od euforije? – Ona zacijelo postoji, no dobro je što ona dolazi od navijača i medija. Ako se ona uvuče u momčad, ona može biti dvosjekli mač. Posebice u situaciji za koju možemo reći da smo napravili čudo, ali rezultatsk­i još nismo napravili Bog zna što.

Zar Fibi nije interes da na SP-u igra što više igrača NBA klase, pita se Kukoč

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia