Večernji list - Hrvatska

Dashevi su 99,3 posto pouzdani, što je bolje od svjetskog prosjeka

Povratak Dasha s leta u Rijeku u München zbog indikacije kvara posljednji je u nizu problema koje je taj avion zadao putnicima CA

- josip.bohutinski@vecernji.net Josip Bohutinski

Zrakoplov Dash 8 Q400 Croatia Airlinesa nedugo nakon polijetanj­a u nedjelju s münchensko­g arodroma za Rijeku vraćen je na polazišnu zračnu luku zbog indikacije kvara na sustavu za podešavanj­e tlaka zraka. To je zadnji u nizu problema koje je Dash zadao Croatia Airlinesu i njenim putnicima.

Puklo vjetrobans­ko staklo

Ove je godine, primjerce u svibnju, taj turbo-prop avion na letu Zagreb – Brač prvo morao sletjeti u Split pa je zatim vraćen u Zagreb zbog napuknuća vjetrobran­skog stakla u pilotskoj kabini. U ožujku je let Dashom CA iz Zagreba u Zürich bio otkazan zbog kvara na sustavu za kontrolu snage motora. U veljači je Dash na letu Sarajevo – Zagreb imao problem s vratima, a na letu iz Zagreba u Bruxelles taj zrakoplov imao je problema s izvlačenje­m nosne noge. Vijesti o kvarovima i indikacija­ma kvarova na Dashovima Croatia Airlinesa tako s vremena na vrijeme zauzmu medijski prostor. U CA pak ističu da se u operativno­m korištenju flote Q400 ta aviokompan­ija susreće s potpuno istim situacijam­a kao i svi drugi avioprijev­oznici koji imaju taj tip zrakoplova. – Tehnički kvarovi na floti Q400 sastavni su dio operativno­g korištenja, kao i na svim drugim tipovima zrakoplova u civilnom zrakoplovs­tvu, ali činjenica je da se ti kvarovi brzo otklanjaju i ne utječu na sigurnost letenja – poručuju iz CA. Navode i da je iskoristiv­ost zrakoplova Q400 u njihovoj floti veća u odnosu na prosječan nalet flote tog zrakoplova na svjetskoj razini. Prema podacima te avikompani­je za razdoblje od travnja 2017. do travnja 2018., tehnička pouzdanost u otpremi njezinih Dasheva iznosila je 99,38 posto, što je, kažu u CA, bolje od svjetskog prosjeka, koji je u tom razdoblju iznosio 98,91 posto, što su službeni podaci proizvođač­a zrakoplova Q400. – Svi zrakoplovi u floti kompanije redovito se održavaju, i to u skladu s najvišim međunarodn­im zrakoplovn­im standardim­a i u skladu s programom održavanja za svaki tip zrakoplova odobren od zrakoplovn­ih vlasti – poručuju iz CA.

Vlasnici slovenske Adrije

Vlada je pak odlučila naći strateškog partnera za tu aviokompan­iju. Kako doznajemo, zasad su za CA zainteresi­rani njemački investicij­ski fond 4K i poljski nacionalni avioprijev­oznik LOT. Njemački fond 4K preuzeo je 2016. slovenski Adria Airwyas, no

Poljski LOT i njemački fond 4K zainteresi­rani za to da postanu strateški partner CA

očekuje se da će taj investicij­ski fond nakon što Adriju postavi na zdrave noge prodati je nekoj kompaniji iz branše. LOT je pak u velikoj ekspanziji flote i destinacij­a. Ima 53 zrakoplova i leti na više od 90 odredišta diljem svijeta.

 ??  ?? Tehnički kvarovi ne utječu na sigurnost letenja, kažu u CA
Tehnički kvarovi ne utječu na sigurnost letenja, kažu u CA

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia