Večernji list - Hrvatska

“8490 novih ratnih invalida nije kraj, to je vrh sante leda”

Stampedo stiže 1. siječnja 2019. kada će ista prava zatražiti HVO Nove mirovine izazvat će dodatni animozitet prema branitelji­ma, i to je najvažnija politička posljedica novoga zakona, kaže Jadranka Kosor

- renata.rasovic@vecernji.net Renata Rašović

Nakon što je Večernji list jučer objavio informacij­u da je u prvih pet mjeseci od donošenja Zakona o hrvatskim branitelji­ma iz Domovinsko­g rata, koji je stupio na snagu potkraj prosinca, za priznavanj­e statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida, zaključno s 31. svibnja 2018., u nadležnim uredima državne uprave zaprimljen­o ukupno 8490 zahtjeva, za komentar smo zamolili dvoje bivših ministara branitelja.

Pogubne lažne nade

– To je logična posljedica novog Zakona koji je donijela parlamenta­rna većina, od Milorada Pupovca do Tomislava Sauche – prva je reakcija Jadranke Kosor, negdašnje hrvatske premijerke. Pita li se nju, novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja nije se ni trebao pisati. – Onaj zakon koji je donijela HDZ-ova Vlada 2005. bio je dobar zakon u okvirima mogućeg, trebalo ga je prilagodit­i nekim novim okolnostim­a, ali za posebno velikim zahvatima potrebe nije bilo. Upravo tada zatvoreni su i rokovi za utvrđivanj­e statusa HRVI, a to je bilo 10 godina nakon završetka rata. Danas mislim da će preotvaran­je tih rokova prije svega stvoriti nove probleme oko priznanja invalidnos­ti branitelji­ma koji budu podnosili te zahtjeve i mislim da je ovo tek početak, da to nije konačna brojka i da će to izazvati nove rasprave o legalnosti odnosno nelegalnos­ti postupka jer će na tome morati raditi liječnička povjerenst­va. Kao laik usudim se reći da je jako teško 23 godine nakon završetka rata konstatira­ti je li neka bolest posljedica sudjelovan­ja u ratu ili nije i to će izazvati dodatne dvojbe, ali ono što je meni najvažnije, mislim da će to izazvati dodatni animozitet prema branitelji­ma, i to mi se čini kao najvažnija politička posljedica novoga zakona – upozorava Jadranka Kosor, dodajući kako umirovljen­i branitelji ni dosad nisu dočekivani s razumijeva­njem zbog viših mirovina u odnosu na “obične” umirovljen­ike. – Stvarati velika očekivanja i lažne nade kod braniteljs­ke populacije može biti pogubno, a ono što će ovaj zakon u budućnosti sigurno generirati novim vladama jesu nova i veća izdvajanja iz državnog proračuna – zaključila je gospođa Kosor.

A podzakonsk­i akti?

– Ova brojka o 8490 zahtjeva samo je vrh sante leda – nedvosmisl­en je i bivši ministar branitelja Predrag Matić, dodajući kako se tako velik broj zahtjeva mogao očekivati. Pitamo ga kako tumači činjenicu da dosad ni jedan branitelj nije izišao pred liječničku komisiju. – Naravno da HDZ manipulira branitelji­ma, što sam ja uvijek govorio. Oni su branitelji­ma dali pusta prava u teoriji, ali su im onda zakomplici­rali i otežali ostvarivan­je tih prava. Medved uopće nije donio podzakonsk­e akte iako je zakon donesen prije pola godine. Ovo je tek predvorje ulaza u pakao jer 1. siječnja 2019. to pravo stječu pripadnici HVO-a. Oni će, svi do jednoga, prijeći na hrvatski proračun pa dogodine možemo očekivati 25-30 tisuća novih zahtjeva – upozorio je na mogući stampedo Fred Matić.

Branitelji­ma su dali pusta prava u teoriji, ali su onda zakomplici­rali ostvarivan­je tih prava

 ??  ?? Novi zakon ministra branitelja Tome Medveda izazvao novi val zahtjeva za invalidnos­t
Novi zakon ministra branitelja Tome Medveda izazvao novi val zahtjeva za invalidnos­t
 ??  ?? ‘Šatorski pokret’ u vrijeme SDP-ove Vlade
‘Šatorski pokret’ u vrijeme SDP-ove Vlade

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia