Večernji list - Hrvatska

I novi Agrokor bio bi insolventa­n prema Peruškovim pravilima

- Marina Šunjerga

Izvanredna uprava Agrokora odlučila je koje su tvrtke bankrotira­le, a koje nisu, umjesto da to radi sud kao u redovnom stečaju marina.sunjerga@vecernji.net Nakon što su i izvanredni povjerenik Agrokora Fabris Peruško i njegova zamjenica Irena Weber dali ovih dana odvojene intervjue u kojima govore i o položaju Adris grupe u procesu i utjecaju njihova osporavanj­a potraživan­ja vlasnika obveznice žestoko je reagirala rovinjska kompanija koju vodi Ante Vlahović.

Nepoznato u pravu

– Umjesto da odgovori na pitanja zašto nije postupio po nalozima suda o dostavi podataka i predlaganj­u skupina vjerovnika za potrebe ustanovlje­nja Vjerovničk­og vijeća, izvanredni povjerenik Fabris Peruško bavi se javnom diskvalifi­kacijom jednog vjerovnika koji koristi zakonska prava u zaštiti svojih, pa i interesa cijelog postupka – navodi Adris grupa kao odgovor na prozivku izvanredno­g povjerenik­a u kojoj on tvrdi da će osporavanj­a imati indirektan negativan utjecaj i na cijenu državnih obveznica, pa negativno utjecati na sve porezne obveznike. Podsjetimo, ministar financija Zdravko Marić ovih je dana prodao jedno od najpovoljn­ijih izdanja hrvatskih obveznica po cijeni oko 2,8 posto uz interes koji je za pet puta premašio izdani dug. Adris nadalje podsjeća da sustavno ukazuju na nedostatke modela namire koji je nepoznat našem stečajnom pravu. Ističu da EPM model vjerovnici­ma s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama izvanredna uprava utvrdi da su insolventn­e. – Ne predviđa se da to tko je insolventa­n utvrđuje sud, kao u redovnom predstečaj­nom ili stečajnom postupku, već takvu odluku donosi sama izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala. Skrećemo pozornost da bi primjenom tih istih kriterija i „novi Agrokor“bio insolventa­n! – tvrdi Adris pa dodaje da se pogrešno i vrednuju instrument­i osiguranja pa bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitet­nih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetni­h jamstava, iako bi se u redovnom tijeku stvari prije naplatili upravo ovi drugi. Ističu da su hrvatske kompanije proglašene insolventn­ima pa će se njihova imovina prenijeti na „zrcalne“kompanije, dok će u kompanijam­a izvan Hrvatske, koje su davale jednaka jamstva, doći samo do prijenosa vlasništva nad njihovim dionicama sa sadašnjeg Agrokora na „novi Agrokor“.

Oštećeni mali dioničari

– Zbog takvog će poteza ostali dioničari u hrvatskim kompanijam­a, čiji postotak vlasništva varira od dvadesetak do više od 50 posto i među kojima se nalaze država, mirovinski fondovi i drugi vlasnici čije je poslovanje od javnog interesa gube svoje udjele u cijelosti i ostaju dioničari u kompanijam­a kojima su ostali jedino dugovi. S druge strane, dioničari Agrokorovi­h stranih kompanija ne gube svoje udjele – upozorava Adris grupa pa dodaje da će doći i do nastanka obveze davanja javne ponude za te dioničare iz drugih zemalja. To, zaključuju, oštećuje male dioničare i razlučne vjerovnike u Hrvatskoj u odnosu na dioničare i razlučne vjerovnike izvan Hrvatske.

Strani dioničari ne gube svoje udjele za razliku od mnogih hrvatskih, upozorava Adris

Peruško se bavi javnom diskvalifi­kacijom jednog vjerovnika koji štiti svoja prava

 ??  ?? Predsjedni­k uprave Adris grupe Ante Vlahović žestoko odgovara Perušku
Predsjedni­k uprave Adris grupe Ante Vlahović žestoko odgovara Perušku

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia