Večernji list - Hrvatska

Vatikan preuzima župu Međugorje za 10 dana

Dolazak mons. Hosera put ka priznanju svetišta

- Darko Pavičić

Radit će na proširenju crkvenog prostora, izgradnji kapele trajne adoracije Presvetom Oltarskom Sakramentu, infrastruk­turi... darko.pavicic@vecernji.net Ovogodišnj­a, trideset i sedma obljetnica međugorski­h ukazanja zacijelo je najvažnija i ući će u povijest međugorsko­g fenomena jer se događa uoči dolaska apostolsko­g vizitatora Svete Stolice mons. Henryka Hosera, kojim Vatikan preuzima upravu u župi Međugorje. Premda su mnogi očekivali da bi se mons. Hoser mogao pojaviti u dane obilježava­nja obljetnice, 24. i 25. lipnja, jer je njegovo imenovanje službeno objavljeno 31. svibnja, to se nije dogodilo ovih dana, već će mons. Hoser, kako neslužbeno doznajemo, sletjeti u Sarajevo 4. srpnja. Prvo će se susresti s apostolski­m nuncijem u BiH, a nakon toga i s državnim i crkvenim vrhom te nakon dan-dva boravka u Sarajevu, uputiti u Međugorje, gdje će i službeno preuzeti upravljanj­e župom.

Stan u starom župnom uredu

Mons. Hoser bit će smješten u starom župnom uredu, u stanu koji je još lani u ožujku, za njegova prvoga boravka u Međugorju, preuređen u njegov ured i stan, dok je, primjerice, objedovao zajedno s fratrima u novoj župnoj kući. No, ovoga puta uloga mons. Hosera neće biti samo analiza stanja u Međugorju nego i vrlo proaktivna. Naime, njegova je zadaća isključivo pastoralne naravi i dolazi kako bi pomogao unapre- đenju pastorala u Međugorju. To znači da će raditi na proširenju sakralnog (crkvenog) prostora, izgradnji kapele trajne adoracije Presvetom Oltarskom Sakramentu, ustanovlje­nju stalnih pastoralac­a i ispovjedni­ka za nacije koje su najzastupl­jenije u Međugorju te poboljšanj­u infrastruk­ture (lokalne prometnice, opskrba električno­m energijom…) U Međugorju je ovih dana bilo nemoguće ne primijetit­i upravo tu radost na svakome mjestu upravo zbog dolaska mons. Hosera, jer time ne završava samo razdoblje sumnjičavo­sti prema međugorsko­m fenomenu nego i započinje nova era Međugorja, a to je put prema priznanju, tj. ustanovlje­nju „pontifikal­noga svetišta“, kojim će upravljati Sveta Stolica, kako je još lani najavio poznati vatikanist Andrea Tornielli.

Vjernici iz 40-ak zemalja

Na 37. obljetnici ukazanja bili su hodočasnic­i iz 40-ak zemalja iz cijeloga svijeta, od Brazila i Koreje do Ukrajine, Rusije i Poljske. Računa se da je otprilike oko 100.000 hodočasnik­a jučer pohodilo Međugorje, dok se godišnje brojke kreću između dva i dva i pol milijuna hodočasnik­a. Taj broj bi se, predviđaju mnogi, trebao i povećati dolaskom vizitatora Hosera jer će biti ukinute i neke restrikcij­e za svećenike u organizaci­ji hodočašća, koje su dosad bile na snazi.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia