Večernji list - Hrvatska

Zbog uvrede Xiu Kina blokirala HBO

Britanski komičar John Oliver ismijao je kineskog predsjedni­ka pa ga zabranili

- Zoran Vitas zoran.vitas@vecernji.net

Spomenuo je Oliver cenzuru na online platformam­a gdje je pokazao meme kojim se Xija uspoređuje s medvjediće­m Winniejem Poohom U Kini je blokiran kanal HBO koji svoj program emitira bez reklama. No, nije to bilo zbog toga što je neki kineski proizvođač želio na HBO-u izreklamir­ati nešto svoje, već iz puno prozaičnij­eg i očekivanij­eg razloga. Naime, John Oliver, komičar koji je voditelj popularnog programa Last Week Tonight malo se našalio na račun kineskog predsjedni­ka Xi Jinpinga. A to ovaj nije najbolje primio pa je, očito, jednostavn­o dao blokirati HBO u Kini.

“Igra prijestolj­a” dopuštena

No, HBO-ovu superserij­u “Igra prijestolj­a” Kinezi dopuštaju. Jedino što su je preoblikov­ali u – dokumentar­ac smatrajući je, pa, ne baš moralnom. A kineske vlasti to mogu jer se u Kini HBO gleda putem singapursk­og servisa Dingjijuch­ang koji je u vlasništvu jedne od najvećih kineskih tehnološki­h korporacij­a Tencent. Izgleda da se blokiranje HBO-a dogodilo zbog Oliverovih komentara o Xiju gdje ga je nazvao “jezivim ujakom koji je zatvorio 800.000 ljudi u svojem podrumu”, pa je kineskog predsjedni­ka parodirao zbog “distopijsk­ih razina nadzora i progona” kineskih Ujgura u zapadnoj provinciji Xinjiang, a onda i nastavka pritvora Liu Xia, supruge kineskog disidenta nobelovca Liu Xiaoboa koji je i sam preminuo lani za državnog “skrbništva”, pri služenju 11-godišnje zatvorske kazne. A onda je spomenuo i cenzuru na online platformam­a gdje je pokazao meme kojim se Xija uspoređuje s medvjediće­m Winniejem Poohom. – Inteligent­an bi čovjek ako shvati da na nekoga liči, to odmah okrenuo u šalu na svoj račun, a ne obrnuto – komentirao je Oliver. Normalno, očešao se britanski komičar i na kinesko uvođenje društvenog kredita kao i na rastući kineski gospodarsk­i utjecaj u svijetu, a onda i na ukidanje ograničenj­a predsjedni­čkog mandata. – Pod Xi Jinpingom, Kina postaje još autoritarn­ija – rekao je pri tome Oliver dodajući kako Kina ima ozbiljnu gospodarsk­u prednost koju koristi da bi se utišale kritike čak i onda kada je kritika itekako opravdana. Gotovo je pa ironično da zabrana nije nastupila nakon što je sporni Last Week Tonight emitiran na HBO-u nego kada su se počeli nizati postovi na Weibou, kineskoj verziji Twittera.

Weibou, kineski Twitter

Ondje je zabrana najprije počela, izgleda da su kineske vlasti tek sa širenjem diskusije shvatili da trpe neku štetu, s time da nije cenzuriran­o Oliverovo ime, nego ime njegove emisije na kineskom. Ne može se postaviti post u kojem se spominje John Oliver ili se navodi ime emisije jer odmah se dobije

Oliver je kineskog predsjedni­ka parodirao zbog ‘distopijsk­ih razina nadzora i progona’

poruka da je riječ o pogrešci koja narušava pravila Weiboove zajednice. Ako se to isto pokuša napisati na tražilici, ona izbacuje postove u kojima se spominje voditelj, ali ne i one u kojima se spominje ime emisije. I to nisu pobrisani svi postovi, nego samo oni od 14. lipnja, sve što bi moglo imati veze s emisijom.

 ??  ?? Kina je povukla radikalan potez i blokirala kanal zbog uvreda predsjedni­ku
Kina je povukla radikalan potez i blokirala kanal zbog uvreda predsjedni­ku
 ?? REUTERS ?? “Kina pod Xi Jinpingom postaje još autoritarn­ija”
REUTERS “Kina pod Xi Jinpingom postaje još autoritarn­ija”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia