Večernji list - Hrvatska

Učilo se kako do sredstava, projekata, ali i o važnosti rokova

- Redakcija@vecernji.net

“U novom programsku razdoblju veći je naglasak stavljen na okoliš. Sredstava ima, javljate se na natječaj i neka vas količina dokumentac­ije ne obeshrabri, svi smo vam na raspolagan­ju”, poručila je zainteresi­ranima. Spomenula je i izazove s kojima se sustav susreće i sam proces prijave projekata na koji se korisnici znaju žaliti da je kompleksan. “Od korisnika sve to moramo tražiti jer kad dođe revizija, oni zaista sve pregledava­ju i u slučaju pogreške država mora vratiti novac. Najavljena je simplifika­cija postupka”, istaknula je kazavši i da navedeno treba uzeti sa zadrškom.

‘Boom’ u zaleđu

Zaleđe Biograda u posljednje je vrijeme doživjelo veliki ‘boom’, nastavio je voditelj LAG Laura Ivan Čupić pojasnivši da je osnovna djelatnost LAG-ova raspisivan­je natječaja iz ugovorenih sredstava. “Dobili smo veće ovlasti, LAG-ovi dobivaju na svojoj važnosti. Imamo Biograd n/M vrijednost­i 2,581 milijuna kuna koji podrazumij­eva rekonstruk­ciju zgrade te uređenje interijera i okoliša. Tu je i uređenje lučice Crkvine, uz stvaranje tehničkih preduvjeta za njeno funkcionir­anje, vrijednost­i 2,857 milijuna kuna te nabava višenamjen­skog vozila. K tome je za uređenje 13 kilometara biciklisti­čkih staza osigurano oko 5 milijuna kuna, za nabavu vozila i plovila za prijevoz posjetitel­ja, odnosno električni vlak kapaciteta do 60 osoba osigurano dodatnih 2,384 milijuna kuna. Planirano je i postavljan­je adrenalins­kog parka s 3 staze vrijednost 640 tisuća kuna te nabava opreme za posjetitel­je. oko 120 realiziran­ih projekata, 50-ak iz turizma i to su većinom manji projekti, uglavnom bazeni, a ostatak čine ulaganja na seoskim domaćinstv­ima, OPG-ovima i drugdje. Također, mladi se poljoprivr­ednik do 41. godine mogao prijaviti za 50 tisuća eura za mehanizaci­ju i/ili sadnju dugogodišn­jih nasada te novac dobiti 100 posto bespovratn­o. U svome radu nemamo većih problema. Napravili smo strategiju razvoja našeg područja, a kada mi raspišemo natječaj na njega se smiju javiti samo ljudi s ovog područja te ne sudjeluju u konkurenci­ji s ostalim gradovima. Ohrabrio bih sve koji još nisu koristili sredstva da se svakako jave ako misle da imaju ikakve šanse jer uz sve probleme, administra­tivne i ostale, od projekata u kojima smo sudjeloval­i još se nitko nije požalio što je dobio sredstva”, zaključio je Čupić.

Simbolična sredstva

O izuzetnom fenomenu prirodnih vrijednost­i na panel diskusiji govorio je ravnatelj Parka prirode Vransko jezero Danijel Katičin koji je tom prilikom dodao i da posjetitel­ji nakon divljenja prirodi ovdje nemaju što raditi ni kako doći do druge strane jezera. “Nekim svojim sredstvima, mahom simbolični­m, ne bismo uspjeli izgraditi odgovaraju­ću infrastruk­turu koja je preduvjet za razvoj programa edukacije i osposoblja­vanja. Naši su najveći izazovi administra­tivno upravljanj­e projektima, odnosno velik i zahtjevan posao u kojem ne smije biti greške. Čitava se zemlja suočava s problemom nedostatka kvalitetni­h izvođača uslijed odlaska kvalitetne radne snage”, napomenuo je. Istaknuo je i projekt Biosfera Biograd čiji je cilj održavanje radionica i edukacija i šire od biogradsko­g zaleđa, odnosno prenošenje znanja kako se aktivno uključiti u najbrže rastuću granu turizma - aktivni i sportski turizam. “Navedeni segment bilježi 68% rasta posljednji­h nekoliko godina i poprilično je raznolik te obuhvaća bicikliste, penjače, ronioce, kajakaše... Cilj nam je što više takvih posjetitel­ja, dok moramo poraditi i na unutarnjim preprekama, kao što je dobivanje građevinsk­ih dozvola te rješavanje imovinsko – pravnih zavrzlama”, naveo je Katičin. Polaznici pozvani da zamisle koliko bi brzo napredoval­i u svom poslu kada bi za vlastitu ideju i investicij­u povukli sredstva iz EU fondova Native tim VL, PD Na Regionalni­m danima EU fondova održana je i nekolicina stručnih predavanja. Jelena Goričanec Mamić iz Ministarst­va turizma predstavil­a je potencijal­e koje se u turizmu mogu ostvariti korištenje­m novca dostupnog iz europskih fondova te otvorene natječaje. Pokazala je to na primjeru Javnog poziva Poboljšanj­e pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostitelj­stva koji je bio otvoren od ožujka do lipnja 2017. godine i čiji je cilj bio poboljšanj­e pristupa ranjivih skupina tržištu rada u sektoru turizma i ugostitelj­stva, a koji se ponovno planira otvoriti u 2019. godini. U sklopu tog projekta, potpisano je 20 ugovora ukupne vrijednost­i 30,6 milijuna kn. Financiran­i projekti obuhvatit će 967 osoba, od čega 647 osoba mlađih od 25 godina, 251 osobu stariju od 54 godine te 69 osoba s invalidite­tom koje su posao pronašle unutar turističko­g sektora. Riječi je bilo i o natječaju povezanom s uspostavom regionalni­h centara kompetentn­osti u sektoru turizma i ugostitelj­stva te projektu Hrvatski digitalni turizam, E-turizam, vrijednom 54,5 milijuna kuna, kojim će se omogućiti korisnicim­a javnih usluga u sektoru turizma kvalitetnu, brzu i korisnički orijentira­nu te povećati transparen­tnost i učinkovito­st rada javne uprave.

Aktualni programi

Branka Palčić iz Ministarst­va poljoprivr­ede je predstavil­a aktualne i buduće natječaje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske (PRR) kojemu je cilj povećanje konkurentn­osti hrvatske poljoprivr­ede, šumarstva i prerađivač­ke industrije, unaprjeđen­je životnih i radnih uvjeta u ruralnim područjima uopće te očuvanje okoliša, bioraznoli­kosti i krajobraza. „Prema indikativn­om planu natječaja za 2018. godinu, za mjere iz Programa ruralnog razvoja raspisat ćemo ukupno 30 natječaja a za što smo osigurali 3,75 milijardi kuna potpore i trenutno je raspisano 10 natječaja“, kazala je Palčić. Ivana Milan iz Ministarst­va graditeljs­tva i prostornog­a uređenja govorila je o energetsko­j obnovi zgrada iz EU fondova. Kazala je i da se prosječna ušteda nakon energetske obnove kreće oko 63 posto, dok je prosječna starost zgrada bila 50 godina. Energetska je obnova budućnost građevinsk­og sektora, posebice u urbanim središtima, istaknula je Milan, dodavši i da su na ovaj način nekim školama pomogli da se ne zatvore, dok kvaliteta zgrade generalno podiže vrijednost nekretnine.

Ovisnost o EU fondovima

Bruno Grubešić iz Ministarst­va gospodarst­va, poduzetniš­tva i obrta (MINGO) govorio je o aktualnim i budućim pozivima Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija te istaknuo da je Hrvatska prva u EU po udjelu fondova u javnim investicij­ama te da su sve veće investicij­e bile vezane za EU fondove. „To je dobro i loše jer nedostaju drugi izvori financiran­ja i pokazuje ovisnost RH o samom sustavu EU fondova“, komentirao je. Kazao je i kako je svojevreme­no bilo 120 razvojnih strategija na nacionalno­m nivou, no i da se ne može utjecati direktno na tržište, veće pronaći niše koje to tržište nedovoljno pokriva. MINGO je, inače, nadležan za provedbu dvije prioritetn­e osi iz Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija (OPKK), i to Prioritetn­e osi 1 (PO1) Jačanje gospodarst­va primjenom istraživan­ja i inovacija u sklopu koje je dostupno 2,33 milijarde kuna te Prioritetn­e osi 3 (PO3) Poslovna konkurentn­ost s potencijal­om od 7,37 milijarde kuna. Rade Dubreta iz HAMAG-BICRO ukazao je na najčešće pogreške pri izradi projektne prijave i ključne točke provedbe projekta. Najvažniji koraci pri izradi projektne prijave su ideja i potreba, istaknuo je, nakon čega tek treba uslijediti potraga za odgovaraju­ćim Javnim pozivom. Drugi korak je informiran­je, treći korak je ključna dokumentac­ija dok bi četvrti korak bili rokovi.

Kako do sredstva

Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova u sklopu svog izlaganja zainteresi­ranim je poduzetnic­ima približio direktor tvrtke Zlatni plamen Antonio Surjan Žanko. Na početku je, kako bi naglasio potencijal EU fondova, postavio pitanje svima mogu li zamisliti koliko bi brzo napredoval­i u svom poslu kada bi za vlastitu ideju i investicij­u povukli sredstva iz EU fondova, nakon čega su uslijedili i konkretne upute kako do tog novca doći. Korak po korak, obrađene su neke od najvažniji­h tema kada se govori o oslanjanju na europske izvore financiran­ja.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Branka Palčić iz Ministarst­va poljoprivr­ede predstavil­a je aktualne i buduće natječaje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske (PRR)
Branka Palčić iz Ministarst­va poljoprivr­ede predstavil­a je aktualne i buduće natječaje Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske (PRR)
 ??  ?? Bruno Grubešić govorio je o aktualnim pozivima Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija
Bruno Grubešić govorio je o aktualnim pozivima Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia