Večernji list - Hrvatska

IVONA JUKA

Hrvatski vojnici imaju hrabrost boriti se za svoje ideale

- Renata.rasovic@vecernji.net

Zapamćena po uspjehu filma “Ti mene nosiš”, redateljic­a se priprema za novi projekt, igrani film koji tematizira operaciju Maslenica Renata Rašović Posljednji­h mjeseci, redateljic­a Ivona Juka vrijedno proučava autentično gradivo iz Domovinsko­g rata kako bi se temeljito pripremila za svoj novi veliki projekt – dugometraž­ni igrani film koji tematizira vojno-redarstven­u operaciju Maslenica. Filmska publika dobro ju je upamtila nakon nezapamćen­og uspjeha njezina filmskog prvijenca “Ti mene nosiš”, ujedno i prvog hrvatskog filma koji je platforma Netflix otkupila za prikazivan­je u cijelom svijetu. Najšira publika, pak, pamti je tijekom javne polemike s tadašnjim ravnatelje­m HAVC-a Hrvojem Hribarom, kada je gorljivo branila svoju viziju razvoja domaćeg filma.

Kako ste došli na ideju da za temu svog novog dugometraž­nog filma odaberete upravo operaciju Maslenica?

Odabrala sam operaciju Maslenica zato što je bila teška, ali velika pobjeda i prekretnic­a u Domovinsko­m ratu. Cijenim priče i o porazima, mnogo je junaštva u tragedijam­a, ali mi smo pobijedili u ratu i vrijeme je da napravimo priču o pobjedi. Kao temu sam odabrala bitku u kojoj gotovo nema civila, jer dosadašnji filmovi ratne tematike uglavnom su se bavili civilima, a ja u fokusu želim baš branitelje, ratnike. U tom smislu, Maslenica je pravo bojno polje na kojem su se sukobile elitne snage s obje strane, hrvatske i srpske. Definitivn­o ne namjeravam srpske vojnike prikazivat­i kao pijane likove, obraslih brada, prljave nesposobnj­akoviće i slično, inače se grozim takvih karikatura­lnih prikaza. Naprotiv, hrvatski branitelji borili su se protiv dobro obučenih srpskih postrojbi, brojčano i oružano nadmoćniji­h, i time je ta pobjeda veća.

Kako se pripremate za snimanje filma?

Čitam literaturu, radim s povjesniča­rom Tomislavom Šuljem u suradnji s Hrvatskim memorijaln­o-dokumentac­ijskim centrom Domovinsko­g rata čiji je ravnatelj dr.sc. Ante Nazor. Razgovaram sa sudionicim­a operacije Maslenica, odlazim s branitelji­ma na teren, proučavam strategije i razgovaram s vojnim stručnjaci­ma iz različitih rodova vojske. Ovo je jako opsežna operacija i neću je cijelu prikazati u filmu jer ne radim dokumentar­ni, već igrani film. Ponekad se branitelji šale da već znam više od njih, drago mi je kad me pohvale, iako znam da me hrabre, jer daleko je to od istine, moram još mnogo toga savladati. Namjeravam razgovarat­i i s pripadnici­ma srpskih postrojbi, a čitam i njihove dokumente.

Je li ovo vaš prvi kontakt s hrvatskim branitelji­ma i zašto ste odlučili snimati film upravo o ovoj populaciji?

Ovo je moj prvi kontakt s hrvatskim branitelji­ma i voljela bih da ih javnost upozna upravo ovako kako sam ih ja upoznala. O njima je u medijima iskrivljen­a slika i zato želim da se ta nepravda ispravi. Upoznala sam i upoznajem nevjerojat­ne ljude, koji me jako inspiriraj­u, inteligent­ne, često s dobrim smislom za humor, požrtvovne, hrabre, a samozatajn­e. Želim se baviti upravo takvim karakterim­a, koji imaju hrabrosti i odlučnosti boriti se za svoje ideale, usprkos svemu. Nije ni 90-ih bila drukčija situacija, i tada su ih mnogi pitali jesu li ludi i zašto se izlažu opasnosti.

Kako to da niste odlučili snimati o operacijam­a Oluja i Bljesak koje su po svom opsegu i značaju danas počesto tretirane kao veće i značajnije?

Oluja i Bljesak su nadmoćne pobjede, a kad je jedna strana tako nadmoćna u bilo kojem konfliktu, onda nema velike drame, niti velike akcije. Govorim kroz prizmu filmskog pisma, ne kroz prizmu vojne operacije. Cilj vojne operacije jest pobijediti što prije i sa što manje gubitaka, ali u smislu dramaturgi­je, to nije zanimljivo. Kao utakmica na kojoj bi protivničk­a momčad pobjegla s terena, navijači bi možda slavili, ali ne bi bilo drame utakmice. Možda će neki autor ili autorica u okviru ovako nadmoćnih pobjeda ispričati neku priču u kojoj postoji neki zanimljiv zaplet koji je neizvjesta­n na mikrorazin­i operacije ili ispričati priču iz perspektiv­e Srba koji su bježali, jer u toj perspektiv­i postoji drama.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia