Večernji list - Hrvatska

‘UI u automobili­ma mora postati puno pametniji’

-

pet godina rekli smo da je stigla odlična tehnologij­a – električna vozila, ali ona imaju i nedostatke poput manjeg dometa i gdje sve pronaći mjesta za napajanje, a onda još i parkirališ­no mjesto. To je bilo naše polazišno okruženje za pokretanje SAP-ove mreže povezanih vozila.

S kakvim ste se problemima sučeljaval­i na početku, a kakva je sad situacija?

– Kada smo u istraživan­ju razgovaral­i s vlasnicima parkirališ­ta i benzinskih crpki, nismo naišli na puno podrške za suradnju jer su nam oni uvijek govorili da njima korisnici ionako stalno dolaze pa zašto bi se brinuli za ponekog izgubljeno­g putnika. A pogledajte situaciju na tom tržištu danas, imate desetke aplikacija za parkiranje. Parking Panda, ParkWhiz, ParkMe, SpotHero, Easy parking Euro, Shell, gotovo svaka benzinska crpka ovih dana radi svoju aplikaciju.

Znači li to da danas imamo riješen taj problem?

– Ne, ali smo korak bliže digitaliza­ciji te usluge. U početku nitko nije smatrao da to uopće ima smisla. Sada svatko ima svoju aplikaciju. No, to nije puno bolje za krajnjeg korisnika jer sada imate 25 aplikacija! I 25 puta trebate unijeti podatke svoje kreditne kartice želite li koristiti njihove usluge jer se radi o različitim aplikacija­ma pa onda odete opet u San Francisco i trebate jednu aplikaciju za parkiranje uz cestu, dvije aplikacije za parkiranje izvan ceste i u garažama, četiri aplikacije da pronađete dobru lokaciju i tako dalje...

Doista zna biti previše aplikacija za iste teme, kako SAP nastoji doskočiti tom problemu?

– Upravo je to pozicija u kojoj mi stupamo na scenu. U takvom okruženju se dobro snalazimo, SAP je poznat po optimizira­nju poslovanja i standardiz­iranju procesa. SAP-ova mreža Connected Vehicles je odličan agregator svih tih aplikacija. Povezujemo se s API-jima ParkingPan­de i SpotHeroa, ParkWhiza i svih zainteresi­ranih aplikacija te tako korisnicim­a pružamo cjelokupni inventar. Kada tražite mjesto za parkiranje, možete tražiti u New Yorku, u Europi, bilo gdje, naš će sustav obaviti svu pozadinsku komunikaci­ju s kompanijam­a koje kreiraju aplikacije.

Te aplikacije pronaći će parking i javiti vam kada morate morate krenuti prema najbližoj benzinskoj crpki?

Tako je. Većina vozila, odnosno čak četiri od pet, koja imaju navigaciju koriste tehnologij­u kompanije Here s kojom mi surađuje-

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia