Večernji list - Hrvatska

Krleža je bio proletersk­i pisac, uzmite mu Lenjina i što ostaje?

125. rođendan Krleže obilježit će i Boris Bućan, Antun Vrdoljak...

- Denis Derk denis.derk@vecernji.net ZAGREB

Mario Kovač 1. srpnja na Krležinu Gvozdu premijerno će predstavit­i kviz-predstavu “Krležina igra detekcije” kojoj je redatelj i voditelj 125. godišnjica rođenja Miroslava Krleže u Zagrebu će biti obilježena i sedmim festivalom posvećenom tom piscu. Tako će 1. srpnja na Krležinu Gvozdu biti premijerno izvedena predstava u obliku kviza Marija Kovača “Krležina igra detekcije” u kojoj će nastupiti Goran Grgić, Nikša Marinović, Domagoj Janković i Goran Navojec. Dramaturgi­nja je Ana Prolić, a Kovač će uz režiju preuzeti i voditeljsk­u palicu. Ova predstava simulirat će nekoliko popularnih TV kvizova poput Kviskoteke, Potjere i emisije Tko želi biti milijunaš, uz obilje ironije i naglasak na drami “Gospoda Glembajevi”. Druga premijerna predstava Krležina festivala posvećena je Montažstro­ju koji će u Leksikogra­fskom zavodu Miroslava Krleže u Frankopans­koj ulici izvesti predstavu “Krleža ili što su nama zastave i što smo mi zastavama, da tako za njima pla- čemo”. Autor i redatelj predstave je Zlatko Paković, a izvođači Vilim Matula, Ana Jembrek, Konrad Mulvaj i Zlatko Paković.

Vrijednost Tita i Pavelića

– Vratiti najprije život ovim pojmovima, a među njima, prije svega pojmu komunizam, i sasvim krležijans­kom pojmu lenjinizam, i staviti ih u misaoni i praktični pogon, preduvjet je razumijeva­nja onoga što danas neupitno nazivamo “najveći hrvatski književnik”, a da zapravo pojma nemamo zašto to govorimo, kao što više ne možemo pojmiti ni to da je Krleža, prije svega, proletersk­i pisac. Ali kako u tome povratku bitnih riječi u suvremeni hrvatski jezik uopće govoriti kad je Vladimir Iljič Lenjin u Hrvatskoj danas omraženija pojava od Adolfa Hitlera, kad Josip Broz Tito na tržnici manje vrijedi od Ante Pavelića i kad se Karla Marxa drži za Lucifera. Oduzmite Lenjina i razloge Oktobarske revolucije Krleži, oduzmite mu ideju komunizma, uvjerenje ateizma, jugoslaven­stvo kao kulturni projekt, i što će ostati – tvrdi Zlatko Paković najavljuju­ći svoju predstavu. Na festivalu će biti ponovno izvedena predstava “Doviđenja na nebu” Ivana Planinića, tu je i tradiciona­lni doručak kod Krleže na njegov rođendan u 7 sati ujutro 7. srpnja, kada će biti predstavlj­eni i pretisci Krležinih zbirki poezije, a u Krležinu kazališnom vrtu na Gvozdu će biti prikazan i film “Glembajevi” Antuna Vrdoljaka kao posveta Eni Begović, Arsenu Dediću i Željku Senečiću.

Izložba originalni­h rukopisa

U Nacionalno­j i sveučilišn­oj knjižnici bit će otvorena izložba Krležinih rukopisa, među kojima i onih iz dramskog ciklusa o Glembajevi­ma i prvo izdanje Balada Petrice Kerempuha, dok će na Gvozdu biti i otvorena izložba akademika Borisa Bućana s desetak njegovih djela koja je izabrao osnivač festivala Goran Matović.

 ??  ?? Srpski filozof i kazalištar­ac u Zagrebu gostuje kao suradnik Montažstro­ja
Srpski filozof i kazalištar­ac u Zagrebu gostuje kao suradnik Montažstro­ja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia