Večernji list - Hrvatska

SP RUSIJA 2018.

Tek je Urugvaj pokazao pravo lice Rusa U Rusiji će sigurno biti srušen rekord od 18 kaznenih udaraca iz Japana i J. Koreje 2002.

- Katarina Kušec sport@vecernji.net ZAGREB

Rusija i Urugvaj izborili su sljedeći krug natjecanja, a u osmini finala ih vjerojatno čekaju Španjolska i Portugal

Iako su ponovno imali pune tribine, Rusi se nisu pokazali kao u prve dvije utakmice. Ni navijači na Samara areni nisu uspjeli pogurati svoju reprezenta­ciju koja je u posljednjo­j utakmici u skupini A izgubila od Urugvaja 0:3. Možda im je bilo lako igrati protiv slabašne Saudijske Arabije, malo teže protiv Egipta, ali utakmica s Urugvajem pokazala je kakva je zapravo igra ruske reprezenta­cije. A takva je da se, iako su izborili ulazak u drugi krug natjecanja, najvjeroja­tnije neće plasirati i u treći. Samopouzda­nje im je najprije poljuljao Suarez kada je već u desetoj minuti zabio gol iz slobodnog udarca. Pucao je u kut u koji se Akinfejev i bacio, ali loptu nije uspio zaustaviti, a onda je, desetak minuta kasnije, Čerišev zabio i autogol. Nije Rusima “pomoglo” ni to što je Smoljnikov dobio crveni karton pa svoju momčad osudio na igru s 10 igrača, koje su Suarez, Cavani i društvo lako “riješili” jer je baš Cavani bio strijelac za konačnih 3:0 u 90. minuti.

Salah se oprostio od SP-a

U drugoj utakmici Salahov Egipat izgubio je od Saudijske Arabije 1:2. Egipatski faraon zabio je u 22. minuti za vodstvo Afrikanaca, a onda je Arabija propustila priliku za izjednačen­je kada je El Hadary obranio jedanaeste­rac Fahadu. Dobili su Arapi novu priliku samo nekoliko minuta kasnije, no s bijele točke taj je put bio precizan Salman Al-Faraj. Točku na i stavio je Salem koji je zabio u posljednji­m minutama utakmice. No, iako El Hadary, zajedno sa Salahom i ostalom momčadi, nije izborio nastavak natjecanja, ipak može imati neku utjehu jer svojom obranom prvog jedanaeste­rca za Arape postao je tek četvrti vratar od 1966. godine koji je uspio obraniti kazneni udarac u svom debiju na SP-u. Prije njega to je učinio Halldorsso­n u susretu s Argentinom 2018., Meola u igri s Čehoslovač­kom 1990. te Quiroga u utakmici sa Škotskom 1978.

Urugvaj prvi, Rusija druga

Nakon posljednje­g kola u skupini A, Urugvaj je prvi, a Rusija druga. No, bit će im teško u osmini finala jer ih ondje vjerojatno čekaju Španjolska i Portugal... Zanimljivo je i da je kazneni udarac Salmana bio 14. realiziran­i u dosadašnje 34 utakmice. Za usporedbu, na SP-u u Brazilu 2014. godine dosuđeno je 13 jedanaeste­raca. Rekord je 18 jedanaeste­raca dosuđenih na SP-u u Južnoj Koreji i Japanu 2002. godine. Naravno, uz takvu statistiku u Rusiji, nemoguće je ne povući paralelu s uvođenjem VAR-a koji je sucima olakšao posao, a najizgledn­ije je i to da će broj kaznenih udaraca iz Japana i Južne Koreje na prvenstvu u Rusiji biti debelo nadmašen.

Suarez i Cavani uspjeli su srušiti dosadašnju dominaciju Rusa u skupini A SP-a El Hadary postao je treći vratar koji je od 1966. godine obranio penal u svom debiju na SP-u

 ??  ?? Urugvajci su Ruse s travnjaka u Samari otpravili tužnih lica
Urugvajci su Ruse s travnjaka u Samari otpravili tužnih lica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia