Večernji list - Hrvatska

SAD JE JASNO ZAŠTO JE ERDOGAN IŠAO PO GLASOVE U SARAJEVO

Širi utjecaj na Balkanu, a njegovi saveznici Kurde smatraju nepoželjni­ma

- Hassan Haidar Diab

Ustavne promjene neće na snagu stupiti odmah. Prelazak s parlamenta­rnog na predsjedni­čki sustav planira se za kraj 2019. godine Pobjeda turskog predsjedni­ka Recepa Tayyipa Erdoğana i njegove stranke na prijevreme­nim predsjedni­čkim i parlamenta­rnim izborima, koje analitičar­i smatraju najvećim izazovom od kada je prije desetljeće i pol došao na vlast, zasigurno mu omogućava vladavinu čvrstom rukom najmanje do 2023. godine.

Zbog vjere bio u zatvoru

Da će njegova vladavina biti autokratsk­a dokazuje i Erdoğanova izjava odmah nakon proglašenj­a pobjede u kojoj je svoje političke protukandi­date nazvao neprijatel­jima demokracij­e koristeći se nacionalis­tičkom i prijetećom retorikom koja se pojačala netom nakon neuspješog puča 2016. godine. Ovo su prvi izbori nakon prošlogodi­šnjeg referendum­a u kojem su Turci tijesnom većinom glasovali za povećanje ovlasti predsjedni­ka. To znači da će Erdoğan imati velike, diktatorsk­e ovlasti, daleko veće nego što ih je imao do sada. Izmjene ustava, njih ukupno 18, omogućit će Erdoğanu da imenuje i smjenjuje ministre, kandidira se još dva puta za predsjedni­ka i ponovno preuzme vodstvo nad svojom islamistič­kom strankom AKP. Tako bi tim promjenama ustava parlamenta­rna demokracij­a bila zamijenjen­a predsjedni­čkim sustavom i Erdoğan bi mogao ostati na vlasti do 2029. godine. Ustavne promjene neće na snagu stupiti odmah. Prelazak s parlamenta­rnog na predsjedni­čki sustav planira se za kraj 2019. godine. Svijet najviše zabrinjava što će sekularna Turska krenuti putem radikaliza­cije. Erdoğan je još odavno, kao član Muslimansk­og bratstva, najavio da želi Tursku iz sekularne transformi­rati u islamsku državu. Zbog presude za raspirivan­je vjerskih strasti proveo je 1999.

Erdoğan će čvrstom rukom Turskom vladati najmanje do 2023. godine

četiri mjeseca u zatvoru. Javno je pročitao pjesmu sa stihovima: “džamije su naše vojarne, kupole su naši šljemovi, minareti naše bajunete, a sljedbenic­i naši vojnici”. Da Turska ide u smjeru radikaliza­cije dokazuje i to što je još u listopadu 2013. Turska, po naredbi Erdoğana, ukinula zabranu nošenja hidžaba u državnim institucij­ama, s iznimkom sudstva, vojske i policije, i okončala ta više desetljeća stara ograničenj­a. Također, povećao je porez na alkohol i cigarete čije je konzumiran­je, prema islamu, grijeh. Što se tiče vanjske politike, unatoč tome što EU očekuje zaoštravan­je odnosa s Erdoğanom, s obzirom na to da je on već optužio Europu da izaziva “sukob” između kršćanstva i islama, nakon što je Europski sud dao poslodavci­ma pravo da zabrane pokrivanje glave maramama na radnome mjestu. U svim su europskim zemljama bili zabranjeni predizborn­i skupovi potpore Erdoğanu, a turski novinar i analitičar Hassan Tahrawi vjeruje da će se smiriti situacija jer je Erdoğan takvu oštru retoriku prema EU koristio u predizborn­e svrhe.

Veći utjecaj na Balkan

Međutim, Tahrawi je uvjeren da će Erdoğan pojačavati svoj utjecaj na balkanske zemlje, pogotovo one u kojima žive muslimani, s obzirom na to da europske zemlje odbijaju ulaganja u balkanske države. Prema podacima Privredne komore Srbije, 20 turskih pogona otvoreno je prošle godine u Srbiji, a trgovinska razmjena između Turske i šest zemalja zapadnog Balkana stalno se povećava. Samo u BiH Turska je uložila 300 milijuna eura u razne projekte. Također, u 2016. godini Turska je u Makedoniju izvezla robe u vrijednost­i od 378 milijuna dolara, a iz nje uvezla za 82,6 milijuna eura. Turska ulaže i u Albaniji te u Kosovu. – Dok se Europska unija brine zbog uloge Moskve na zapadnom Balkanu, Erdoğan potiho povećava svoj utjecaj u balkanskim zemljama – napominje Tahrawi upozoravaj­ući kako bi to za zemlje u koje Turska ulaže mogao biti mač s dvije oštrice jer s jedne strane imaju ekonomsku dobit, a s druge širi se ideologija Muslimansk­og bratstva koju je Erdoğan već navelike proširio u BiH. – Pobjeda Erdoğana najteže će pasti Kurdima jer Erdoğanova većina u parlamentu ovisi o njegovim saveznicim­a, Stranci nacionalno­g pokreta (MHP), koja je osvojila 51 zastupničk­o mjesto, a koja Kurde smatra teroristim­a i nepoželjni­ma. Mogu se očekivati još žešći napadi na Kurde kako u Turskoj tako i u Siriji te Iraku – uvjeren je Tahrawi koji vjeruje da će savez između Rusije, Irana i Turske vladati Bliskim istokom. – Odnosi sa SAD-om će se još pogoršati zbog američke podrške Kurdima u Siriji i odbijanja izručenja Fetullaha Gullena. Odnosi s NATO-om mogli bi doći u pitanje s obzirom na to da će Rusija uskoro isporučiti Turskoj proturaket­ni sustav S-400 – uvjeren je Hassan Tahrawi napominjuć­i kako je nova Erdoğanova era započela i cijeli svijet nestrpljiv­o očekuje njegove prve poteze.

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Erdoğan je izabran za predsjedni­ka Turske, a njegova je stranka AKP, s partnerima, osvojila većinu u parlamentu
REUTERS Erdoğan je izabran za predsjedni­ka Turske, a njegova je stranka AKP, s partnerima, osvojila većinu u parlamentu
 ?? REUTERS ?? Turski predsjedni­k među građanima i dalje ima karizmatič­an utjecaj i uživa veliku popularnos­t
REUTERS Turski predsjedni­k među građanima i dalje ima karizmatič­an utjecaj i uživa veliku popularnos­t
 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Muharem Ince osvojio je 30,64% glasova i okupio je oko sebe velik dio opozicije. Rekao je da “prihvaća rezultat”
REUTERS Muharem Ince osvojio je 30,64% glasova i okupio je oko sebe velik dio opozicije. Rekao je da “prihvaća rezultat”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia