Večernji list - Hrvatska

Koliko je softver za prepoznava­nje lica pouzdan i možemo li ga izbjeći

Umjetna inteligenc­ija još nije dovoljno naučila da točno prepozna lica osoba

- Tanja Ivančić

Tehnologij­a je moćan alat koji svaki dan napreduje, no trebamo li pristati baš na sve načine nadzora koje omogućava tehno@vecernji.net Programi za prepoznava­nje lica svakim danom sve su napredniji i ima ih sve više u svim svjetskim gradovima koji vrve nadzornim kamerama, i na ulicama i u ustanovama i stambenim zgradama. U Kini se softver za prepoznava­nje lica već uvelike koristi, a osim što postoje statične nadzorne kamere, policajci nose i naočale koje su povezane s bazama podataka koje “znaju” o kome se radi. U Kini je gotovo nemoguće izbjeći promatranj­e gotovo na svakom koraku, dok u SAD-u, nakon niza oružanih napada, u neke škole sada uvode sustave za prepoznava­nje lica.

Neizbježan nadzor

Uskoro će biti sasvim nemoguće izbjeći nadzor i promatranj­e bilo gdje u svijetu. No postoje dvije nedoumice: je li tehnologij­a dovoljno dobra i točna i trebamo li pristati na život koji je posve lišen privatnost­i, a u ime potencijal­ne sigurnosti. Kada se radi o tehnologij­i, Kina, primjerice, uopće ne dvoji u ispravnost svojih sustava. Dapače, osim softvera za prepoznava­nje lica, eksperimen­tiraju s programima koji idu dalje od pukog prepoznava­nja lica te prepoznaju i interpreti­raju ekspresije lica. Bave se i emocionaln­im nadzorom. Kako piše Forbes, u kineskoj vojsci i u nekoliko privatnih kompanija u kape postavljaj­u senzore koji očitavaju aktivnost moždanih valova i na temelju njih procjenjuj­u treba li netko odmor ili je spreman za novi zadatak, a sve kako bi se postigla dodatna učinkovito­st.

AI još ne zna dovoljno

U SAD-u, pak, civilne udruge glasno protestira­ju protiv sustava za prepoznava­nje lica u školama jer, tvrde, stupanj točnosti je sporan. Njima u prilog istupio je i Brian Brackeen, osnivač startupa Kairos koji se bavi upravo umjetnom inteligenc­ijom koja može prepoznati lica i tvrdi: tehnologij­a napreduje, no nije stigla na cilj. Trenutačno poprilično griješi, posebice kada se radi o svima koji nisu bijelci ili kada su pak u pitanju žene. Brackeen, inače i sam Afroamerik­anac, tvrdi da je tehnologij­a zasad pristrana i netočna, posebice kada je u pitanju tamnija koža. Umjetna inteligenc­ija još uvijek nema dovoljno podataka na kojima bi učila pa stoga policija ne bi smjela koristiti te programe. Brackeen ide i dalje te kategoričk­i tvrdi da svatko tko je dobrovoljn­o softver predao vladi i njenim sigurnosni­m službama direktno ugrožava živote jer AI još uvijek ne zna dovoljno. Proteklog tjedna pobunili su se zaposlenic­i Amazona, tehnološko­g diva koji je izradio vlastiti softver Recognitio­n upravo za policiju. Primjerice, u zračnoj luci u Orlandu prepoznava­nje lica više nije opcija, već kroz taj proces obavezno moraju proći svi internacio­nalni putnici, a u Amazonu, baš kao i Brackeen, tvrde da programi još nisu sasvim pouzdani. Europljani pak, točnije Britanci, lani su testirali softver, i to na nogometnim utakmicama tražeći huligane. I potvrdilo se: još nije spreman, pogriješio je to u 2297 puta u devet mjeseci.

 ??  ?? Prepoznava­nje lica dio je umjetne inteligenc­ije koji se ubrzano razvija i još uvijek griješi Naočale koje prepoznaju Kineski policajci opremljeni su naočalama povezanima s bazom podataka
Prepoznava­nje lica dio je umjetne inteligenc­ije koji se ubrzano razvija i još uvijek griješi Naočale koje prepoznaju Kineski policajci opremljeni su naočalama povezanima s bazom podataka
 ??  ?? Sigurnost U ime sigurnosti sustavi za prepoznava­nje lica uvode se svuda i povezuju s nadzornim kamerama
Sigurnost U ime sigurnosti sustavi za prepoznava­nje lica uvode se svuda i povezuju s nadzornim kamerama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia