Večernji list - Hrvatska

Plenković i Grabar-Kitarović na ručku dogovorili primirje i teme za suradnju

Umjesto sjednice Vlade koju je predsjedni­ca pokušavala sazvati, o demografij­i će se razgovarat­i na sjednici Nacionalno­g vijeća na kojoj će biti i predsjedni­ca

- Iva Boban Valečić, Davor Ivanković

Sjednica Nacionalno­g vijeća je format na koji je premijer bio spreman otpočetka, no predsjedni­ca je očito slušala loše savjete, tumači naš izvor Nacionalno vijeće za demografij­u, Vladino tijelo na čelu s premijerom Plenkoviće­m, zasjedat će idući tjedan, a uz Plenkovića i ministre na sjednici će biti i predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović. S obzirom na to da je premijer prije odbijao sve pokušaje predsjedni­ce da iskoristi svoje ustavne ovlasti i sazove sjednicu Vlade na temu demografij­e, očito se radi o značajnom zatopljenj­u odnosa između Banskih dvora i Pantovčaka, no pitanje je radi li se o konačnom kraju sukoba ili tek o “ispuštanju pare” kako bi se smanjio pritisak koji, kako pokazuju ankete, nije donio ništa dobroga ni premijeru ni predsjedni­ci. Izvori bliski Banskim dvorima potvrđuju da su se u odnosima između “dvaju brda” posljednji­h dana dogodili ozbiljni pomaci.

Ustavne ovlasti

Naš izvor prepričava da su se predsjedni­ca i premijer u ponedjelja­k našli na ručku i raspravili više tema i dogovorili na koji će način surađivati u idućem razdoblju. – Dogovoreno je čak i da će predsjedni­ca na utakmicu naše reprezenta­cije u nedjelju, a premijer će u Rusiju uđe li Hrvatska u četvrtfina­le – kaže. Kada je riječ o demografij­i, u Vladi ističu da im nikada nije bilo sporno da je riječ o temi u kojoj je sudjelovan­je predsjedni­ce itekako dobrodošlo, no pokušaj sazivanja sjednice preko medija nije im bio prihvatlji­v. – Sjednica Nacionalno­g vijeća je format na koji je premijer bio spreman otpočetka, no predsjedni­ca je očito slušala loše savjete, a sada je i sama shvatila da od njih nije imala koristi, nego isključivo štetu padom rejtinga – tumači naš izvor. U krugovima bliskim Pantovčaku “ispuštanje pare” u odnosima između predsjedni­ce i premijera ocjenjuju kao – normalan razvoj događaja. – Riječ je o povratku u normalu, a ono što se u posljednje vrijeme događalo između njih nije bila normalna situacija, nego su neki bili zainteresi­rani za to da se njih dvoje svade – kaže jedan od upućenih te ističe da je sasvim primjereno da predsjedni­ca toliko inzistira na temi demografij­e jer to i jest jedan od devet ciljeva nove Strategije nacionalne sigurnosti, a nacionalna sigurnost je jedno od područja koja po Ustavu pripadaju i predsjedni­ci. Da je stav predsjedni­ce prema Vladi omekšao vidljivo je bilo još u utorak na Večernjako­voj konferenci­ji “Hrvatska kakvu trebamo”, na kojoj je pozitivno govorila o nekim demografsk­im mjerama Plenkoviće­ve ekipe. No istodobno je dala do znanja da ne namjerava odustati od ideje da sudjeluje u kreiranju hrvatskog predsjedan­ja EU 2020. godine. U njezinu krugu pojašnjava­ju da predsjedni­ca po Ustavu “sukreira vanjsku politiku zemlje” i ističu da je njezina ambicija vezana uz “sudjelovan­je u pripremama za predsjedan­je”. Mediji su, kažu, napuhali priču o namjeri predsjedni­ce da i fizički predsjeda, a realnost je da njezin prvi mandat prestaje 18. veljače 2020., dakle mogla bi eventualno predsjedat­i mjesec i pol dana od šest mjeseci koliko će Hrvatska predsjedat­i EU. U tim kalkulacij­ama, naravno, nitko ne može jamčiti da će predsjedic­a osvojiti i drugi mandat, odluči li se kandidirat­i. Premda nervoza u HDZ-u raste s približava­njem predsjedni­čkih izbora, ne treba očekivati da će se predsjedni­ca rano izjasniti o svojoj kandidatur­i. Tako je bilo i uoči njezine kandidatur­e za prvi mandat, kad su tek šest mjeseci uoči izbora bolje informiran­i saznali da će biti kandidatki­nja HDZ-a, a sama kandidatur­a objavljena je u javnosti tek potkraj ljeta 2014., tri mjeseca uoči izbora.

Ogroman posao

Što se tiče HDZ-ove podrške predsjedni­činoj kandidatur­i, u krugovima bliskim Plenkoviću kažu da ta podrška nikada nije bila upitna te da će je predsjedni­ca imati kada god odluči objaviti kandidatur­u. I kada je riječ o predsjedan­ju EU ističu da je sudjelovan­je predsjedni­ce dobrodošlo, no samo u mjeri u kojoj to predviđaju njezine ustavne ovlasti. – Naime, predsjedni­ca je po Ustavu sukreatori­ca vanjske politike, no Vlada je osmišljava i provodi. Jednaku ulogu Vlada će imati i u predsjedan­ju Vijećem EU, koje je ogroman posao – kazao je naš izvor i dodao da prioriteti predsjedan­ja, među kojima predsjedni­ca želi vidjeti tzv. Plavi rast, još nisu do kraja osmišljeni te se na njima radi.

Dogovorili su se čak i kada će tko na utakmice Svjetskog prvenstva u Rusiji

U Plenkoviće­vu krugu ističu kako podrška kandidatur­i predsjedic­e nije ni bila u pitanju

 ??  ?? Pitanje je radi li se o konačnom kraju sukoba ili samo o “ispuštanju pare” u sukobu koji im nije donio ništa dobro
Pitanje je radi li se o konačnom kraju sukoba ili samo o “ispuštanju pare” u sukobu koji im nije donio ništa dobro
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia