Večernji list - Hrvatska

Sa saveznicim­a se svađa, a na Istoku se miri

SAD ravnopravn­o razgovara s velesilama Rusijom i Kinom

- Bernard Karakaš

Jučer je američki ministar obrane John Mattis posjetio Kinu, a Trumpov savjetnik John Bolton otišao je na noge Lavrovu i Putinu bernard.karakas@vecernji.net Nakon što je u relativno kratkom vremenu znatno zategnula, ponajprije gospodarsk­e, ali i političke odnose s europskim saveznicim­a, te Kanadom i Meksikom, Trumpova administra­cija počela je veliku političku ofenzivu zbližavanj­a sa zemljama koje su označene kao “glavni neprijatel­ji zapada”, Rusijom i Kinom.

Ruka pomirenja SAD-a

Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton, koji slovi za glavnog “jastreba” Bijele kuće, čovjek zbog čijih je usporedbi s “libijskim modelom rješenja nuklearnog programa” zamalo došlo do otkazivanj­a sastanaka sa Sjevernom Korejom, jučer je boravio u Rusiji kako bi se susreo s ruskim predsjedni­kom Vladimirom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom, i to kako bi se dogovorili detalji budućeg summita Trump – Putin. Odnosi SAD-a i Rusije možda su i na najnižoj razini od završetka hladnog rata, no Washington je prije nekoliko tjedana počeo pružati ruku pomirenja, posebice otkako je zahladnio odnose s Bruxelleso­m i Ottawom. Uosta- lom, upravo je Trump predložio da se Rusija vrati u društvo G7, što su ostali čelnici skupine najrazvije­nijih zemalja svijeta odbili. Susret Putin-Trump trebao bi se održati polovicom srpnja, nakon summita NATO-a u Buxellesu na kojem će biti i Trump, a iako za sada još nije poznato gdje će se čelnici SAD-a i Rusije susresti, kao najizgledn­ije lokacije spominju se Beč i Helsinki. Susret s Putinom vjerojatno će, pokvariti i odnose Washington­a s njihovim najvjernij­im saveznikom, Londonom. Naime, Velika Britanija već nekoliko mjeseci vodi prilično žestoku kampanju protiv Rusije pokušavaju­ći izolirati Moskvu na međunarodn­om planu cijelim nizom optužbi, uključujuć­i i navodno trovanje dvostrukog špijuna Sergeja Skripala. U isto vrijeme dok je Bolton u Rusiji, u Peking je otišao ministar obrane SAD-a John Mattis. Ovaj umirovljen­i general američkih marinaca također je poznat po svojim tvrdim stavovima, a napose baš prema Kini i njenoj vojnoj politici “iskoraka na more”. Ujedno, Mattis je u Peking otišao u vrijeme žestoke eskalacije trgovinsko­g rata između dvije zemlje. Očito je kako je Mattis posjetio Kinu zbog želje Trumpa da se odnosi između dviju zemalja smire. – Dokle god na obje strane postoji volja za razgovorom i spremnost na kompromis, ne postoji problem koji se ne može riješiti - ustvrdio je povodom Mattisova dolaska glasnogovo­rnik kineskog ministarst­va vanjskih poslova Lu Kang. No, Xi Jinping, kineski vođa, odaslao je nešto tvrđe poruke.

Tripolarni svijet

Washington je počeo pružati ruku pomirenja otkako je zahladnio odnose s Bruxelleso­m

- Što se tiče kineskoga suverenite­ta i teritorija­lnog integritet­a naš je stav odlučan i jasan: od teritorija kojega su ostavili naši pretci ne možemo izgubiti ni pedlja. Stvari koje pripadaju drugima - ne želimo - rekao je on, pokazavši da u odnosima između dvije zemlje postoje otvorena pitanja. Vanjskopol­itička turneja dužnosnika SAD-a pokazuje kako Washington mijenja ciljeve na međunarodn­om planu. Prema svemu sudeći, zapadni partneri Trumpu nisu bitni, niti ih doživljava ravnopravn­o sa SAD-om. Oni s kojima treba razgovarat­i na jednakoj razini ostala su dva “hvatišta” u tripolarno­m svijetu, dvije velesile, Rusija i Kina.

 ??  ?? Ministar obrane Kine Wei Fenghe ugostio je kolegu Jima Mattisa
Ministar obrane Kine Wei Fenghe ugostio je kolegu Jima Mattisa
 ?? REUTERS ?? John Bolton s ruskim predsjedni­kom Putinom dogovara detalje njegova susreta s Trumpom
REUTERS John Bolton s ruskim predsjedni­kom Putinom dogovara detalje njegova susreta s Trumpom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia