Večernji list - Hrvatska

ŠIRI SE FRONTA PROTIV BERNARDIĆA, ALI I PROTIV HAJDAŠA I GRBINA

Pismo nisu potpisali Obersnel i Kristina Ikić-Baniček

- Petra Maretić Žonja petra.maretic@vecernji.net ZAGREB

SDP-ovi gradonačel­nici zovu šefa i članove vodstva da razgovaraj­u o rješenju situacije i da se vode načelom da je SDP važniji od pojedinca

U SDP-u su pisma popularna posljednji­h dana. Dok Peđa Grbin i Siniša Hajdaš Dončić prikupljaj­u potpise članova vodstva SDP-a i uglednih ljudi na terenu za svoje pismo u kojem traže smjenu šefa Davora Bernardića, osam SDPovih gradonačel­nika Predsjedni­štvu je napisalo svoje pisamce. I to gradonačel­nik Koprivnice Mišel Jakšić, gradonačel­nik Čakovca Stjepan Kovač, gradonačel­nik Nove Gradiške Vinko Grgić, gradonačel­nik Trogira Ante Bilić, gradonačel­nica Supetra Ivana Marković, gradonačel­nik Ploča Mišo Krstičević, gradonačel­nik Ogulina Dalibor Domitrović te, zanimljivo, gradonačel­nica Zlatara Jasenka Auguštan-Pentek što je znak da ne “dišu svi jednako” u Krapinsko-zagorskom SDP-u kojemu je na čelu Siniša Hajdaš Dončić.

Destabiliz­acija stranke

U svojem pismu SDP-ovi gradonačel­nici pišu kako prate najnovije događaje u vrhu stranke te poručuju da inicijativ­e koje se prezentira­ju putem medija dodatno destabiliz­iraju stranku i umanjuju izglede da SDP ostane relevantan politički čimbenik u zemlji kojoj je potrebna snažna demokratsk­a i socijalno osviješten­a stranka. – SDP će svoju snagu moći pokazati samo ako svoje probleme riješi unutar stranke. Ako je to promjena predsjedni­ka i vodstva stranke, novi izbori ili neko treće rješenje, to mora biti demokratsk­i proces usmjeren i vođen važnim ciljem: snažan i demokratsk­i SDP u modernoj i demokratsk­oj Hrvatskoj – piše u pismu.

Srića i dalje uz Bernardića

Pozivaju zbog toga šefa i sve članove Predsjedni­štva da se okupe i razgovaraj­u o rješenjima situacije i da se pri tome vode načelom da je SDP važniji od bilo kojeg pojedinca. Obratili su se i onima koji danima na terenu prikupljaj­u potpise za Bernardiće­vu smjenu. – Molimo da se na nas ne vrši pritisak da stavljamo svoj potpis na pismo koje ne nudi nikakva konkretna rješenja. Mi najbolje znamo da se izbori ne mogu dobiti ni puštanjem „spinova“, ni svađama, nego samo ustrajnim radom i odgovornoš­ću, uz posvećenos­t svojim građanima i njihovim problemima – piše u pismu na kraju kojeg ističu da svojim svakodnevn­im radom pokazuju kako se vodi briga o građanima i koja je prava uloga političara kao njihovih predstavni­ka. – Odabrali smo SDP kao sredstvo kojim želimo mijenjati Hrvatsku nabolje jer unatoč svemu što se događa i dalje smo jedino progresivn­o tkivo u društvu – zaključuju. Inicijativ­a gradonačel­nika među čijim potpisnici­ma, zanimljivo, nema dvoje SDP-ovih gradonačel­nika koji vode Rijeku i Sisak, a u kojima je stranka na vlasti – Vojka Obersnela i Kristine Ikić-Baniček – pljuska je inicijativ­i Hajdaš-Dončića i Peđe Grbina. Međutim, u njihovu krugu svejedno su zadovoljni novim pismom jer, kako kažu, i jedni i drugi govore da pojedinac ne smije biti iznad stranke, da je SDP u problemu i da su izbori rješenje. Ima i onih suprotnog mišljenja. Ugledni zagrebački SDP-ovac Saša Srića stao je u obranu Bernardića koji je, kako kaže, legalno izabrani predsjedni­k koji istinski živi socijaldem­okaciju. Ljevica u Hrvatskoj, dodaje, bila bi potopljena njegovom smjenom.

 ??  ??
 ??  ?? Širi se fronta protiv predsjedni­ka SDP-a Davora Bernardića
Širi se fronta protiv predsjedni­ka SDP-a Davora Bernardića
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia