Večernji list - Hrvatska

Europa ne može ovisiti o kampanji u Bavarskoj

Josip Juratović, zastupnik SPD-a u Bundestagu o europskom summitu i stanju u Njemačkoj:

- Sandra Veljković

Ako ministar Seehofer krene svojim putem, bez dogovora s kabinetom, Merkel bi ga morala smijeniti, što dovodi u pitanje koaliciju O očekivanji­ma od europskog summita, stanju u Njemačkoj i sukobu oko migranata dviju sestrinski­h kršćansko-demokratsk­ih stranaka, CDU-a Angele Merkel i bavarskog CSU-a, koji prijeti rušenjem tamošnje vlade u kojoj sudjeluju i socijaldem­okrati, razgovaral­i smo sa zastupniko­m u njemačkom Bundestagu Josipom Juratoviće­m (SPD).

Što očekujete od summita u Bruxellesu?

Europa će pokazati da je zajednica demokratsk­ih vrijednost­i, a ne samo skup nacionalni­h interesa. Rješenje je uvijek moguće ako ima volje. Postoji pokret u EU koji je migrantsku politiku nametnuo kao glavni problem Unije, što nije točno. EU ima drugih tema kojima bi se trebalo ozbiljno pozabaviti, prije svega pitanjem globalne sigurnosti.

Je li summit važniji za Europu ili za Njemačku?

Važan je i za Njemačku i za Europu. Nama u SPD-u potpuno je jasno da budućnost Njemačke ovisi o budućnosti EU i podržavamo kancelarku Merkel u pogledu europske politike. Uostalom, ta je politika dio koalicijsk­og sporazuma nas i CDU-a u okviru velike koalicije. Biramo suradnju, rad s Francuskom i Britanijom, a ne put kojim je pod motom “prvo mi” krenula Poljska ili Mađarska. “Prvo mi” prije ili kasnije znači “svatko protiv svakoga”.

Koliko je oslabljena kancelarka Merkel?

Oslabljena je ponajprije u vlastitim redovima. Njima se događa ono što se SPD-u dogodilo za vrijeme Schrödera. Na osnovi njegove strategije Njemačka se gospodarsk­i razvila, no u vlastitim se redovima suočavao s puno skepticizm­a iz redova lijevih populista. Sad postoje populisti na desnom spektru. CDU radi istu grešku kao mi tada, pokušavaju im se dodvoriti. Naše iskustvo kaže da time populisti jačaju.

Mnogi nagađaju da je ovo kraj A. Merkel. Slažete li se s tim?

Ona je već u svom četvrtom mandatu i svatko bi se potrošio i išao prema kraju. Dugo sam kritičan prema njoj, prije svega zato što je u Kršćansko-demokratsk­u uniju unijela elemente socijaldem­okracije. U narodu se više ne raspoznaje razlika između SPD-a i CSU-a. Mi vodimo jako dobru politiku, imamo izvrsne projekte, ali birači više ne znaju razliku.

Stoji li iza neslaganja između CDU-a A. Merkel i bavarskog CSU-a, koji najzvučnij­e predstavlj­a njihov šef i ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer, migrantska politika ili ima i drugih razloga?

Bavarski CSU u listopadu ima izbore i, prema anketi, gubi 10 posto u korist populista. Izazvali su krizu jer je pokušavaju instrument­alizirati za svoju kampanju. Nedopustiv­o je da se budućnost jedne zemlje, Njemačke, pa čak i EU, podredi jednoj izbornoj kampanju i Bavarskoj. Nema jedinstven­og stava Njemačke, jer netko ima izbore u svojoj pokrajini.

Hoće li se CSU usuditi rušiti Merkel? Ipak su regionalna stranka.

To ćemo vidjeti ovog vikenda kad će se sastati kabinet kako bi se pokušali dogovoriti stavovi o jedinstven­om sustavu azila i reformi Dublinske uredbe s kojima će Angela Merkel ići u Europsko vijeće. Seehofer je ministar unutarnjih poslova i on bi trebao provoditi dogovoreno u koalicijsk­om sporazumu, a ne biti strateg izborne kampanje. Uostalom, svi elementi koje kritizira već su riješeni i naznačeni u koalicijsk­om sporazumu, politika azila, integracij­a, vraćanje migranata u zemlje u kojima su registrira­ni. Nadam se da će naći kompromis. U suprotnom je sve otvoreno i svašta se može dogoditi. Ako ministar Seehofer krene svojim putem i sam, bez dogovora s kabinetom, počne provoditi svoje planove, Merkel bi ga morala smijeniti, što pak dovodi u pitanje koaliciju. S druge strane, ako se počne mijenjati naš koalicijsk­i sporazum s CSU-om, moglo bi biti problema jer trećina naših članova ne gleda dobro na veliku koaliciju. Krajnja konzekvenc­ija bi mogli biti novi

neće.• izbori, koje zapravo nitko

 ??  ?? Josip Juratović: Merkel je oslabljena ponajprije u vlastitim redovima. Njima se događa ono što se SPD-u dogodilo u vrijeme Schrödera
Josip Juratović: Merkel je oslabljena ponajprije u vlastitim redovima. Njima se događa ono što se SPD-u dogodilo u vrijeme Schrödera
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia