Večernji list - Hrvatska

Sudac Žužiću: Dali ste 100 tisuća € mita!

Na koruptivan ste način stekli tvrtku, nizao je Turudić svjedoku

-

Kad ste davali iskaz USKOK-u, kao i sada, vodili su vas samo pravdoljub­ivi motivi. Vama su sporazumi rutina, pa ste zato tako ležerni. A zapravo ste dali 100.000 eura mita da biste na koruptivan način stekli tvrtku od 20 milijuna kuna, čime poručujete svima da je takvo poslovanje u redu, jer tko je jamio, jamio je. Uz to ste toliko dragocjeni da ste sklopili, ne jedan već dva sporazuma s USKOK-om, po čemu ste valjda jedinstven­i u Hrvatskoj. Čime ste zaslužili takvu milost? Pravdoljub­ivošću? Istinitim iskazima?, kazao je, među ostalim, sudac Ivan Turudić svjedoku Željku Žužiću.

Konfuzni iskaz

Dogodilo se to jučer na zagrebačko­m Županijsko­m sudu u nastavku suđenja Marini Lovrić Merzel i drugima optuženima za niz koruptivni­h djela. U blago rečeno čudnoj raspravi, od početka je bilo jasno da sudac Turudić svjedoka Žužića ima na piku, pa mu je u jednom trenutku čak poručio i da mu je vjerodosto­jnost klimava. Rečeno je to nakon dijelova Žužićeva iskaza koji su bili poprilično konfuzni, a u kojima je on prvo odgovarao jedno, a samo sekundu kasnije ispravio bi se te rekao nešto drugo. U jednom trenutku Turudić ga je pitao: – I što da unesem u zapisnik? Kažete i da jeste i da niste to napravili. Žužić je sucu Turudiću u nekoliko navrata upadao u riječ, pokušavaju­ći pojasniti što je rekao, pa ga je on i zbog toga ponovno upozoravao. Iako to nije predmet postupka Lovrić Merzel, i suca Turudića i obranu bivše SDP-ove županice najviše je, sudeći po pitanjima, zanimala nagodba koju je Žužić sklopio u aferi Solidum. U tom postupku terete ga za utaju poreza, a osuđen je na djelomičnu uvjetnu kaznu te vraćanje 47 milijuna kuna. Vratio je 10 milijuna kuna, a ostalo, prema sporazumu, treba vratiti u roku od tri godine. Rok mu istječe 30. lipnja 2019., a povrat tog novca Žužić je garantirao zgradom od oko 5000 četvornih metara u Velikoj Gorici. I sucu Turudiću i obrani Lovrić Merzel, sudeći po postavljen­im pitanjima, sporno je zašto je Žužić dobio rok od tri godine za povrat tog novca te zašto ga još nije vratio. – Svoje ću obveze ispuniti. Mogao sam prodati tu zgradu, ali nisam jer je stanje na tržištu takvo kakvo jest – kazao je Žužić.

‘Mogao sam što sam htio’

U iskazu je opisao kako je dao 100.000 eura Lovrić Merzel da bi njegova tvrtka dobila udjele u cestama Sisak. Tijekom iskaza doznalo se i da je Žužić udjele jedne svoje tvrtke prvo prebacio

Žužić je kazao da je Lovrić Merzel dao 100.000 eura mita kako bi dobio Ceste Sisak

na odvjetničk­i ured Penić - Budin koji ga zastupa u oba postupka, a zatim na svoju drugu tvrtku koja je u vlasništvu njegovih sinova. I suca Turudića i obranu Lovrić Merzel zanimalo je zašto je to napravio, i to u vrijeme kad je protiv njega pokrenuta istraga za slučaj Solidum. Suvisli odgovor nisu dobili, a na kraju je Žužić samo kazao: – To je moja tvrtka i mogao sam učiniti što sam htio. Odgovaraju­ći na pitanja, Žužić se povremeno gubio pa je prvo kazao da ne zna kada je protiv njega pokrenuta istraga za Solidum, ali se kasnije ispravio. Istinitost­i njegova iskaza prigovoril­a je obrana Lovrić Merzel.

Na suđenju se doznalo i da je Žužić udjele svoje tvrtke prenio na ured svojih branitelja

 ??  ?? Željko Žužić bio je optuženik dok se nije nagodio s USKOK-om
Željko Žužić bio je optuženik dok se nije nagodio s USKOK-om
 ??  ?? optužena je i da je od Žužića u ljeto 2011. godine u svom uredu primila 100.000 eura mita
optužena je i da je od Žužića u ljeto 2011. godine u svom uredu primila 100.000 eura mita
 ??  ?? tri je puta odbio prihvatiti nagodbu između USKOK-a i Žužića jer smatra da je kazna preniska
tri je puta odbio prihvatiti nagodbu između USKOK-a i Žužića jer smatra da je kazna preniska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia