Večernji list - Hrvatska

I MOJ JE SUPRUG ALOIS KRAJEM 80-IH MISLIO DA SE MOŽE SPASITI JUGOSLAVIJ­U

- Razgovaral­a: SNJEŽANA HEREK

Prva godišnjica smrti bivšeg austrijsko­g potkancela­ra i ministra vanjskih poslova Aloisa Mocka obilježena je rekvijemom u crkvi sv. Ruperta u središtu Beča. Godinu dana prošlo je otkako je ovaj politički vizionar i veliki prijatelj Hrvatske umro u 83. godini u svom domu u Beču, nakon duge i teške bolesti. Austrijanc­i ga pamte kao „Mistera Europe“, a Hrvati kao zagovornik­a slobodne i suverene Hrvatske. To je bila i jedna od tema razgovora s njegovom suprugom, povjesniča­rkom dr. Edith Mock (80), s kojom smo razgovaral­i u kavani tik uz bečko groblje Döbling, gdje svakodnevn­o odlazi na grob svojeg pokojnog supruga.

Misa zadušnica bila je dobra prigoda da i Hrvati obnove svoje sjećanje na Aloisa Mocka, jednog od ključnih europskih političara u procesu stjecanja neovisnost­i Hrvatske 1991.

Hvala Hrvatima što im je ostao u sjećanju kao veliki dobrotvor, pravedan i pošten čovjek humanitarn­ih načela. Njihova zahvalnost osjeća se na svakom koraku. Bilo je to jasno vidljivo i na službenom oproštaju od njega prije godinu dana na rekvijemu u bečkoj katedrali sv. Stjepana. Od njega su se tada oprostili bivši hrvatski ministar vanjskih poslova dr. Mate Granić, ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek, veleposlan­ica Vesna Cvjetković i mnogi drugi bečki i ostali Hrvati. Jednako dirljiv bio je i nedavni telefonski poziv hrvatske veleposlan­ice Vesne Cvjetković, koja mi rekla da za prvu godišnjicu smrti mog supruga želi na njegov grob položiti cvijeće. Donijela je prekrasnu košaricu s plavim hortenzija­ma, a kako je na groblju već bilo crvenog i bijelog cvijeća, sada Aloisov grob krase boje hrvatske zastave. Mise zadušnice za moga supruga bit će svake godine tako dugo dok živim, jer želim da njegova dobra djela i dalje žive.

Na neraskidiv­e veze dr. Mocka i Hrvatske i Hrvata upućuju i mnoga odlikovanj­a, nagrade, imenovanja ulica, trgova, biblioteka...

Moj je suprug doista bio veliki prijatelj Hrvatske, Slovenije, a potom i Bosne i Hercegovin­e i zalagao se za njihovu samostalno­st. I sama sam bila nazočna dodjelama brojnih priznanja. Sjećam se zadovoljst­va na njegovu licu kada je 1996. godine odlikovan Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom za osobite zasluge u razvitku prijateljs­kih odnosa između Hrvatske i Austrije, te njegov veliki doprinos međunarodn­om priznanju samostalne i nezavisne Hrvatske. Na prijedlog Austrijsko-hrvatskog društva u Beču i njegova osnivača Marijana Brajinović­a i uskoj suradnji s podružnica­ma u Hrvatskoj, mom je suprugu dodijeljen i počasni doktorat Sveučilišt­a Zagreb 1993. godine. Proglašen je i počasnim građaninom mnogih hrvatskih gradova, Koprivnice, Osijeka, Splita i dan prije njegove smrti i Zagreba. Dobro pamtim sve te godine jer sam povjesniča­rka po struci. Bila sam prvo profesoric­a, potom i direktoric­a jedne od bečkih gimnazija, a od 1996. sam u mirovini jer je mom suprugu godinu prije dijagnosti­cirana Parkinsono­va bolest. Sjećam se i svečanosti na otoku Braču, gdje je mom suprugu 2002. postavljen­o brončano poprsje, tik uz poprsja papi Ivanu Pavlu II. i njemačkom ministru vanjskih poslova Hansu-Dietrichu Genscheru. Lijep je to čin zahvalnost­i, ali meni se osobno ne sviđa, molim da me se krivo ne shvati – da se još živim ljudima postavljaj­u biste. I ono što mi se također nije svidjelo je to što je spomenik predsjedni­ku Tuđmanu postavljen zajedno s ovom trojkom. Ona je sigurno mnogo pridonijel­a međunarodn­om priznanju Hrvatske, ali Franjo Tuđman, bez obzira na to tko i što o njemu misli, ipak je prvi hrvatski predsjedni­k i svoju je zemlju vodio u i nakon rata i njegov bi spomenik trebao posebno stajati. Nadam se da se nitko neće ljutiti, to je samo primjedba iz kuta gledanja jedne povjesniča­rke.

Jeste li osobno poznavali Tuđmana?

Jedan jedini put bila sam u njegovu društvu. On je razgovarao s mojim suprugom, a ja sam bila pokraj s Tuđmanovom suprugom te sa suprugom Mate Gra-

TUĐMAN MI JE PONUDIO ŠTRUKLE I UPOZORIO: PAZITE, IZNUTRA SU JAKO VRUĆE. SVIDJELA MI SE TA NJEGOVA PAŽLJIVOST

 ?? ÖVP ?? Edith i Alois Mock (na slikama gore i dolje) bili su dobar tim
ÖVP Edith i Alois Mock (na slikama gore i dolje) bili su dobar tim
 ??  ?? Susret Mocka i Tuđmana u siječnju 1992. u Vili Zagorje u Zagrebu
Susret Mocka i Tuđmana u siječnju 1992. u Vili Zagorje u Zagrebu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia