Večernji list - Hrvatska

Voda će zatvoriti izlaz iz špilje

Nestale nogometaše traže već deset dana, ne zna se jesu li živi

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net

Trener i 12 dječaka, cijela momčad, zbog bujice zatočena u špilji još od pretprošle subote. Traži ih više od tisuću ljudi Već deset dana traje potraga za cijelom momčadi mladih nogometaša i njihovim trenerom koji su pretprošle subote nestali u špilji Tham Luang na sjeveru Tajlanda. Nakon što je 12 dječaka, starih između 11 i 16 godina, sa svojim 25-godišnjim trenerom ušlo u špilju, počela je jaka monsunska kiša koja je poplavila ulaz u špilju i onemogućil­a im povratak putom kojim su ušli. Pred špiljom je ostalo samo 13 bicikala i nekoliko parova kopački, jedini spomen na to da su uopće bili ondje.

Imaju pristup vodi

Cijela se zemlja aktivirala kako bi ih pronašla, no zbog stalnih kiša i poplava, potraga je za dječacima znatno otežana. Tajland je angažirao oko tisuću spasioca, aktivirani su i helikopter­i koji na mjesto dovoze hranu i sve što bi moglo pomoći dječacima čim ih se spasi, a tamošnjim vlastima pomoći su došli stručnjaci za takva spašavanja iz više zemalja, uključujuć­i SAD, Japan i Kinu. Prvi im je zadatak ispumpati vodu iz špilje koja se njome temeljito napunila. Osim toga, već danima pokušavaju pronaći alternativ­ne načine ulaska u špilju, bušeći rupu iz planine u špilju, no taj bi postupak mogao potrajati tjednima. Jučer su američki ronioci uspjeli doći do mjesta samo dva-tri kilometra udaljenog od povišenog dijela “Pattaya Beach” na kojem bi, vjeruje se, momčad mogla nalaziti. Ondje su već bili prošli tjedan, no navala vode izbacila ih je natrag. Uz to, blato u špilji ograničava im vidljivost. Izgubljena momčad vjerojatno nema ni hrane, a ni dovoljno svjetla, ali ima pristup svježoj vodi.

Upozorenje zbog poplava

Vern Unsworth, britanski ronilac koji živi u Tajlandu i jako dobro poznaje špilju, rekao je još prošli tjedan da to je li momčad živa ovisi o tomu gdje se nalazi. – No, razina vode raste i kad dosegne određenu točku, ulaz će biti potpuno zatvoren – rekao je Unsworth. Špilja je jedna od najduljih u Tajlandu i poznata je turistička atrakcija, ali natpis ispred nje upozorava posjetitel­je na poplave od monsunskih kiša od lipnja do studenoga. Anmar Mirza, koordinato­r američkih spasioca, kaže da bi sportaši mladi poput njih mogli bez hrane preživjeti i do mjesec dana pa čak i mjesec i pol. – Najveći im je problem, ako su još živi, psihološki jer ne znaju kad će ih spasiti – rekao je Mirza.

 ??  ?? Tajland je angažirao oko tisuću spasioca, aktivirani su i helikopter­i koji dovoze hranu i sve što bi moglo pomoći dječacima
Tajland je angažirao oko tisuću spasioca, aktivirani su i helikopter­i koji dovoze hranu i sve što bi moglo pomoći dječacima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia