Večernji list - Hrvatska

Dvadesetak zgrada ove godine može se obnoviti novcem Grada

-

Obnovu fasada na pet tisuća zgrada u idućih šest do osam godina gradonačel­nik Milan Bandić najavljiva­o je kao zagrebački “New Deal” vrijedan čak dvije milijarde kuna. No taj projekt nije jedini model sufinancir­anja obnova fasada koji se Zagrepčani­ma nudi, već je tu i projekt Ministarst­va graditeljs­tva koji se financira sredstvima iz Europskih fondova, pa su mnogi u dilemi na koji se natječaj prijaviti.

Neke fasade već su gotove

Iskustva s jednim i drugim imaju upravitelj­i zgrada koji kažu da ni jedan nije savršen, no potaknuli su ljude da počnu obnavljati pročelja. – Grad je intenzivni­je reklamirao svoj projekt, pa se prijavilo oko 3000 zgrada, dok je samo 77 zgrada iz Zagreba ove godine u obnovu pročelja krenulo putem natječaja Ministarst­va – govori Dražen Pomper, šef tvrtke Monel koja se bavi upravljanj­em zgrada. Dodaje i da su sredstva suprotno raspoređen­a, pa je tako Grad u ovogodišnj­em proračunu za obnovu fasada predvidio 30 milijuna kuna, što je dostatno za svega 20-ak zgrada iako je obećano da će se skele postaviti barem na njih pet stotina. – Sad zapravo nitko ne zna što će biti, Grad je napravio rang-listu i to poprilično kvalitetno te su pozvali prvih stotinjak zgrada na potpisivan­je ugovora koje čekamo – ističe Pomper te dodaje kako Ministarst­vo pak za ovu godinu ima budžet od 70 milijuna eura ili 525 milijuna kuna. – Obnova nekih naših zgrada koje su povukle sredstva iz Ministarst­va već je gotova, a rezultati su vrlo zadovoljav­ajući – kaže Pomper.

Grad traži manje papirologi­je

No Grad prednjači u visini sufinancir­anog iznosa, pa tako daje 80 posto za vanjska pročelja i 60 za dvorišna, dok je maksimalni iznos koji Ministarst­vo pokriva 60 posto troškova. – Da bi se zgrada uopće prijavila, mora pribaviti projektnu dokumentac­iju koja stoji od 30 do 60 tisuća kuna. Grad to ne pokriva, dok Ministarst­vo retrogradn­o vraća iznos onima koji prođu na natječaju – govori Andrija Mihić iz tvrtke Graditelj svratišta te ističe da je za prijavu na gradski natječaj cijeli proces mnogo jednostavn­iji, no Grad jedini ima pravo glasa u odabiru izvođača radova i formiranju konačne cijene, dok je Ministarst­vo ostavilo slobodne ruke upravitelj­ima i stanarima.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia