Večernji list - Hrvatska

Crkveno glagoljašk­o pučko pjevanje i danas odjekuje u Tkonu

Vrlo je značajno istraživan­je brodoloma mletačke galije iz 16. st. kod otoka Gnalića

- Majda.mikulandra@vecernji.net

Dječji vrtić “Ćok” uz pomoć Općine i udruge Dragodid već nekoliko godina organizira radionice na kojima se obnavljaju suhozidi Majda Mikulandra Otok Pašman iz godine u godinu postaje sve zanimljivi­ja turističko-kulturna destinacij­a. Na njegovu krajnjem jugoistoku smjestila se mala općina Tkon, bogate prirodne i kulturne baštine i tradicije. Kroz povijest ovog kraja, od rimskih i ilirskih vremena, sve do današnjih dana, mijenjali su se razni utjecaji, koji su, svaki na svoj način, ostavili pečat svog vremena danas vidljivog kroz iznimno bogate materijaln­e tragove. Najznačajn­iji spomenik nulte kategorije zasigurno je Benediktin­ski samostan na brdu Ćokovac iz 11. stoljeća, od mjesta Tkona udaljen svega dva kilometra. To je posljednji aktivni muški benediktin­ski samostan u Hrvatskoj i poznato glagoljašk­o središte. Nje- gov utjecaj na ovaj kraj, a i šire, kroz povijest je nemjerljiv. Osim pismenosti i kulture koju je širio, do dana današnjeg je ostalo sačuvano crkveno glagoljašk­o pučko pjevanje koje njeguje udruga Pučkih pivača crkve sv. Tome Apostola iz Tkona. Ova udruga nosi i prestižnu oznaku HOP za svoje izvorno autohtono pjevanje. Čuveno je oslikano Tkonsko raspelo s kraja 15. stoljeća kao i niz kamenih fragmenata-reljefa koji se čuvaju u malom samostansk­om lapidariju.

Utvrda Pustograd iz 6. stoljeća

U samom centru mjesta nalazi se crkvica Sv. Antuna Pustinjaka iz 17. stoljeća, a na brdu Kalvarija iznad Tkona crkvica Gospe od se- dam žalosti iz 18. stoljeća s križnim putem. S njenog položaja kao i s položaja na kojem je smješten Benediktin­ski samostan pruža se nezaborava­n pogled na Biogradsku rivijeru i okolne otoke. Od arheološki­h lokaliteta izdvajaju se: Bizantinsk­a utvrda Pustograd iz 6. stoljeća, smještena na otprilike 100 metara nadmorske visine, iznad uvale Zaklopica do koje iz Tkona vodi markirana cesta i poslije planinarsk­i put do samog vrha brda s kojeg puca prelijepi pogled unaokolo - na zapad do Zadra i Velebita, preko Biograda i Vranskog jezera, do otoka Vrgade i Kornata. Lokalitet Crnike s Ugrinić dvorima iz 16. stoljeća smješten je u unutrašnjo­sti otoka. To je kamena utvrda na dvije etaže, opasana moćnim i visokim suhozidima, a u prošlosti je služila kao vojna utvrda i za stanovanje lokalnog stanovništ­va. Lokalitet Tkon Poljane poznat je po predaji da je na tom prostoru davno prije bila izgrađena crkva Sv. Aleksandra - Pape. Istraživan­ja pod simbolični­m nazivom “U potrazi za Sv. Aleksandro­m“traju već nekoliko godina i dosad su pronađeni ostaci Rimske vile ali i neki drugi predmeti koju ukazuju da bi ta predaja mogla biti i istinita.

Suhozidna baština

No svakako najznačajn­ije arheološko istraživan­je na području općine Tkon je podvodno istraživan­je kod otočića Gnalića gdje se istražuje brodolom mletačke galije iz 16. stoljeća. To je najopsežni­je istraživan­je dosad i najveće takve vrste na Mediteranu poznato i kao “Ogledalo renesansno­g svijeta “. Institut za pomorsku baštinu Ars Nautica sa sjedištem u Tkonu, na čijem čelu je dr. sc. Irena Radić Rossi, i međunarodn­i tim stručnjaka svako ljeto pomno istražuju lokalitet, te su s Hrvatskom zakladom za znanost pokrenuli projekt “Arheološke Jadranske plovidbe i brodogradn­je” u okviru kojeg se proučavaju i ostaci potonule galije. Suhozidna baština u Tkonu privlači posebnu pažnju. Suhozidi, bunje, gradine, bunari, mocire izgrađeni su posebnom tehnikom

 ??  ?? Benediktin­ski samostan na brdu Ćokovac iz 11. stoljeća najznačajn­iji spomenik nulte kategorije
Benediktin­ski samostan na brdu Ćokovac iz 11. stoljeća najznačajn­iji spomenik nulte kategorije
 ??  ?? Arheološko istraživan­je na lokalitetu Poljane gdje su pronađeni ostaci Rimske vile, ali i neki drugi predmeti
Arheološko istraživan­je na lokalitetu Poljane gdje su pronađeni ostaci Rimske vile, ali i neki drugi predmeti
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia