Večernji list - Hrvatska

Pomoć za 43 poljoprivr­edna gospodarst­va Potpisana tri ugovora za sustav navodnjava­nja Baštica - II. faza

- Majda.mikulandra@vecernji.net

U programu ruralnog razvoja vodi se 9 projekata vrijednost­i oko 300 mil. kuna, u sklopu kojih će biti 3800 ha novih navodnjava­nih površina u RH Majda Mikulandra U Domu Zadarske županije potpisana su tri Ugovora za sustav javnog navodnjava­nja Baštica – II. faza (Smilčić), Ugovor o javnoj nabavi radova na građenju sustava javnog navodnjava­nja Baštica –II faza (Smilčić) s Braco-Kop d.o.o., Ugovor o uslugama stručnog projektant­skog nadzora nad građenjem sustava javnog navodnjava­nja Baštica –II. faza (Smilčić) s Hidrokonza­lt–projektira­njem d.o.o. i Ugovor o uslugama koordinato­ra II zaštite na radu u tijeku građenja sustava javnog navodnjava­nja Baštica –II. faza (Smilčić) s tvrtkom Inspekt d.o.o.

Pomoć poljoprivr­ednicima

U ime Županije ugovor je potpisao župan Božidar Longin, u ime Hrvatskih voda direktor Zoran Đuroković, direktor tvrtke Braco-Kop d.o.o. Tomo Garić, direktor Hidrokonza­lt-projektira­nje d.o.o. Jerko Polić te direktor tvrtke Inspekt d.o.o. Marijo Vrdoljak. Župan Longin istaknuo je dobru suradnju sa Hrvatskim vodama te podsjetio na lanjsku veliku sušu kada su stradale brojne poljoprivr­edne kulture. Naveo je da nas turizam pokreće i daje dodanu vrijednost, ali i da nam je jedna od osnovnih gospodarsk­ih grana poljoprivr­eda pa su sustavi navodnjava­nja od iznimne važnosti. Direktor Voda Đuroković rekao je kako se u programu ruralnog razvoja trenutačno vodi devet projekata očekivane vrijednost­i oko 300 milijuna kuna, u sklopu kojih će biti izgrađeno 3800 ha novih navodnjava­nih površina u Hrvatskoj. – Vidimo da su hidrološke ekstremne situacije sve učestalije, tako da je ovo naš način prilagodbe tim klimatskim promjenama. Na taj način pomažemo i našim poljoprivr­ednicima da mogu uči u tržišnu utakmicu i da ponudimo domaće autohtone proizvode – istaknuo je Đuroković.

Većina novca iz EU

Izgradnjom Sustava navodnjava­nja Baštica - II faza, Smilčić omogućit će se navodnjava­nje 158 ha poljoprivr­ednih površina u vlasništvu 43 poljoprivr­edna gos- podarstva. Opći ciljevi projekta su povećanje kvalitete korištenja područja u poljoprivr­edne svrhe; omogućavan­je korištenja područja za uzgoj novih kultura, održivo upravljanj­e resursima, poticanje konkurentn­osti poljoprivr­ede i zadržavanj­e stanovništ­va u ruralnom području. Za izgradnju navedenog sustava navodnjava­nja procijenje­ne vrijednost­i 23,151.037 kn s PDV-om osigurana su sredstva koji je Zadarska županija sklopila 11. svibnja 2017. s Agencijom za plaćanje u poljoprivr­edi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a koja je temeljem navedenog ugovora odobrila županiji potporu u najvišem iznosu od 22,889.973,00 kuna od čega iznos potpore od EU iznosi 85%, a Hrvatske 15 posto.

Župan Longin naglasio je da je, nakon lanjske suše, navodnjava­nje iznimno važno

 ??  ?? Generalni direktor Voda i župan Božidar Longin potpisali su ugovore
Generalni direktor Voda i župan Božidar Longin potpisali su ugovore

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia