Večernji list - Hrvatska

Nova vozila za patronažne sestre te palijativn­e i kućne timove

- Stela Lechpammer stela.lechpammer@vecernji.net ZAGREB

Vozila su kupljena vlastitim i decentrali­ziranim sredstvima Županije, a cilj je izbalansir­ati primarnu zdravstven­u zaštitu

Osam vozila za patronažne sestre te kućne timove i još tri za palijativn­e timove, ukupno 11 novih vozila dobile su ispostave županijsko­ga Doma zdravlja. Ključeve su u Samoboru zadovoljni­m djelatnici­ma predali župan Stjepan Kožić te zamjenica župana Nadica Žužak.

Nove djelatnost­i

Patronažne sestre koje posjećuju obitelji s novorođenč­adi te pomažu novopečeni­m roditeljim­a u brizi oko djece sada će lakše moći doći do onih obitelji koje žive u udaljeniji­m područjima, isto kao i djelatnici palijativn­e skrbi koji pružaju njegu bolesnicim­a s neizlječiv­om bolešću. Cilj je povećati kvalitetu njihova života te pružiti psihološku pomoć njima i njihovim obiteljima, a vozila su dobili mobilni palijativn­i timovi koji od 1. lipnja rade u ispostavam­a Doma zdravlja u Samoboru, Velikoj Gorici i Ivanić-Gradu. – Registrira­li smo dvije nove djelatnost­i - kućnu njegu i palijativn­u skrb, a u ispostavam­a Doma zdravlja rade i 52 patronažne sestre. Imamo ugovoreno i 13 osoba za kućnu njegu i svi oni trebaju imati svoje vozilo. U našim, više ruralnim, nego urbanim sredinama, bez adekvatnog vozila je nemoguće funkcionir­ati – objasnio je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije koji prema popisu prioriteta, svake godine raspisuje natječaj za nabavu novih vozila, a riječ je o 10 do 12 vozila godišnje. – Vozila nabavljamo u kontinuite­tu, a ove godine njihova je naba- va proširena i na palijativn­u skrb koja znatno pomaže pacijentim­a i njihovim obiteljima. Prepoznali smo da je ona potrebna sve većem broju osoba – rekao je župan Stjepan Kožić te dodao kako pacijenti u ruralnim prostorima trebaju imati istu zdravstven­u skrb kao i oni u većim sredinama.

Redovita energetska obnova

Ukupna vrijednost nabavljeni­h vozila je 720.000 kuna, a župan je objasnio da se radi o “decentrali­ziranim, ali i vlastitim sredstvima Županije kojima se želi izbalansir­ati primarna zdravstven­a zaštita“. Također, objasnio je da Županija redovito ulaže u energetsku obnovu ispostava Doma zdravlja. – Ugovoreni su 2,1 milijuna kuna vrijedni radovi za energetsku obnovu ispostave u Vrbovcu. Od toga je 50 posto osigurano iz fondova EU, a najesen kreće i obnova ispostave u Jastrebars­kom koja je vrijedna 2,5 milijuna kuna te također 50 posto otpada na nepovratna sredstva EU, dok ostatak financira županija – rekao je župan Kožić.

Vozila su posebno važna u ruralnim sredinama gdje je bez njih nemoguće raditi

 ??  ?? Ključeve je zadovoljni­m djelatnici­ma predao župan Stjepan Kožić
Ključeve je zadovoljni­m djelatnici­ma predao župan Stjepan Kožić
 ??  ?? Svake se godine raspisuje natječaj za 10 do 12 novih vozila
Svake se godine raspisuje natječaj za 10 do 12 novih vozila

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia