Večernji list - Hrvatska

Završen projekt “Wheel of change” Nisam mogla hodati, a sad mi je san imati svoju piteriju

Ferida Kranjčec (53) jedna je od 77 žena koje su dobile posao

- Ivona.cuk@vecernji.net

Za posao se javilo jako malo korisnika socijalne pomoći pa je gradonačel­nik Hrebak najavio da će i oni morati platiti neku cijenu Ivona Ćuk Čak 139 žena prijavilo se na projekt Grada Bjelovara “Wheel of change” (u prijevodu kotač promjene) u sklopu šireg projekta projekta “Zaželi – program zapošljava­nja žena”. Njih 77 dobilo je priliku za zaposlenje. Iako je plaća minimalna, oko 3000 kuna, to nije bila prepreka ženama koje žele raditi. – Našim projektom koji smo plasirali na državni projekt omogućili smo da se 77 dugotrajno nezaposlen­ih žena zaposli. Projekt vrijedi 10 milijuna kuna, a riječ je o potpunosti nepovratni­m sredstvima – objašnjava gradonačel­nik Hrebak. Žene će raditi dvije godine, pomagat će starijim i nemoćnima u domaćinstv­ima, a cilj grada jest pružiti priliku dugotrajno nezaposlen­ima da se priviknu na posao kako bi kasnije bili spremni za tržište rada.

Posao i za odbijene žene

– Dobile su mogućnost i prekvalifi­kacije i usavršavan­ja. Svakako ćemo obratiti pažnju da prekvalifi­kacija bude za tražena zanimanja, kako bi se žene po isteku ove dvije godine što lakše zaposlile. Koncentrir­ani smo na to da što više naših građana svoje plaće zaradi – govori Hrebak navodeći još jedan dobar primjer. Grad je, naime, lani u prosincu primio 12 ljudi za javne radove, a čak njih petero našlo je posao nakon toga. Ipak, negativan trend na koji je naišao tijekom razgovora s kandidatki­njama jest činjenica da su se uglavnom prijavljiv­ale žene koje ne primaju socijalnu pomoć, dok je korisnica socijalne pomoći bilo malo. – Potičem i one koji primaju socijalnu pomoć da se aktiviraju. Želimo da što više naših radno sposobnih građana bude u radnom odnosu pa tako planiramo smisliti nešto i za žene koje su se prijavile, a nisu primljene u program – entuzijast­ičan je Hrebak. Naglasio je da će do kraja ustrajati na zapošljava­nju onih koji primaju socijalnu pomoć. Kao najbolji primjer ukazuje upravo na 77 zaposlenih žena koje nisu bile zaposlene, ali nisu primale socijalnu pomoć, iako su mogle. – Plaće u ovom projektu nisu velike, međutim, žene su pokazale volju za radom. Moramo izjednačit­i one koji žele raditi i one koji ne žele. Na koji način? Tako što će oni koji ne žele raditi ipak morati dati svoj obol društvu kako bi bili izjednačen­i sa svima koji žele raditi i od svojih minimalnih primanja plaćaju svoje obaveze. Oni koje ne žele raditi, morat će platiti cijenu toga – čvrstog je stava Hrebak.

Moraš se snalaziti sam

Jedna od žena koja je nakon četiri godine nezaposlen­osti dobila posao jest 53-godišnja Ferida Kranjčec. Ferida je pohađala Gimnaziju, ali nije maturirala. Danas, pak, prekvalifi­cirala se u pomoćnu kuharicu, a prije toga je svojevoljn­o položila za računalnog operatera. – Morate se snalaziti. Ja sam čak jedno vrijeme bila nepokretna. Čim sam se oporavila od operacije, položila sam vozački ispit, tečaj za računalnog operatera, a sada mi se ukazala prilika da se prekvalifi­ciram u pomoćnu kuharicu. Moj cilj je da nakon dvije na ovom radnom mjestu otvorim svoj obrt, točnije piteriju – zaključila je Ferida.

 ??  ?? Ferida Kranjčec ulagala je u sebe, uz vozački ispit, položila je za računalnog operatera, a sada i za pomoćnu kuharicu
Ferida Kranjčec ulagala je u sebe, uz vozački ispit, položila je za računalnog operatera, a sada i za pomoćnu kuharicu
 ??  ?? Od 139 prijavljen­ih, 77 žena dobilo je priliku za posao na dvije godine
Od 139 prijavljen­ih, 77 žena dobilo je priliku za posao na dvije godine

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia