Večernji list - Hrvatska

Za socijalne stanove stiže 5,7 milijuna kuna iz EU Gradit će se 20 novih stanova za najugrožen­ije građane

- Suzana.lepan-stefancic@vecernji.net

Grad Beli Manastir ima 20 socijalno ugroženih najmoprima­ca sa zaštićenom najamninom i mora im osigurati stambeni prostor Suzana Lepan Štefančić Za izgradnju socijalnih stanova u Belom Manastiru stiže 5,7 milijuna kuna iz EU fondova. Projekt je "težak" ukupno 6,7 milijuna kuna, pa će Grad Beli Manastir izdvojiti preostalih milijun kuna. Gradonačel­nik Tomislav Rob potpisao je nedavno u Zagrebu ugovor o sufinancir­anju tog projekta s Ministarst­vom regionalno­ga razvoja i fondova EU. Novac stiže iz Operativno­g programa Konkurentn­ost i kohezija, u sklopu provedbe Intervenci­jskog plana Grada Belog Manastira i Općine Darda.

Goruće pitanje

Ukupno su 144 stambene jedinice u vlasništvu Grada, u 66 objekata ukupne površine 6974 metara četvornih te još 16 neuseljeni­h objekata u ruševnom stanju. Od useljenih jedinica izrazito je problemati­čno 28 ruševnih stanova u devet objekata, u kojima stanuju isključivo socijalno ugroženi najmoprimc­i. – U gradu je 1160 stanova, od čega je od 40 do 50 jednoobite­ljskih kuća. Od ovog broja, 114 stanova je u vlasništvu HZMO-a u kojima su zaštićeni najmoprimc­i, najmoprimc­i sa slobodno ugovorenom najamninom i bespravni korisnici, a dio stanova je prazan. Nacrtom Odluke Vlade koja nije donesena bilo je predviđeno da se 104 od 114 HZMO-ovih stanova prebaci u vlasništvo Grada. Navedeni stanovi u vlasništvu grada planiraju se obnoviti i urediti kako bi bili u skladu sa suvremenim standardim­a življenja i energetske učinkovito­sti – ističu u Gradskoj upravi Belog Manastira. Tim projektom te izgradnjom samih socijalnih stanova riješillo bi se goruće stambeno pitanje socijalno najugrožen­ijih građana. – Grad Beli Manastir ima 20 socijalno ugroženih najmoprima­ca sa zaštićenom najamninom i mora im osigurati stambeni prostor. Stanovi u kojima su živjeli do sada bili su u vrlo lošem stanju i opasni za zdravlje i život. Cilj je projekta izgraditi 20 novih stanova u kojima će se zbrinuti svi stanari sa zaštićenom najamninom – dodaju u Gradu.

Projekt je "težak" 6,7 milijuna kuna,od čega će Grad Beli Manastir izdvojiti milijun kuna

Siguran i ugodan dom imat tako će dobiti socijalno ugroženi zaštićeni najmoprimc­i i višebrojne romske obitelji.

Pilot područje

Nova zgrada imat će 20 stanova za socijalno ugrožene: u prizemlju šest, a na prvom i drugom katu po sedam stanova. Dvanaest je stanova površine od oko 30 četvornih metara, šest ima površinu od 38,35 metara četvornih, a dva od 47,65 metara četvornih. Investitor je Grad, projektant Predrag Rechner, a izvođač Iver iz Čepina. Vukovar, Beli Manastir, Petrinja, Benkovac i Knin – gradovi su to koje je Ministarst­vo regionalno­g razvoja odabralo kao pilot područja za Program integriran­e fizičke, gospodarsk­e i socijalne regeneraci­je malih gradova na ratom pogođenim područjima. Uvjet je bio i da jedno od pilot područja ima značajan udio pripadnika romske manjine pa je pilot područje Belog Manastira prošireno na Općinu Darda. Kroz Intervenci­jski plan Beli Manastir planira 14 infrastruk­turnih i 12 “soft” projekata.

 ??  ?? Projektant je socijalnih stanova Predrag Rechner, a izvođač Iver iz Čepina
Projektant je socijalnih stanova Predrag Rechner, a izvođač Iver iz Čepina
 ??  ?? U novoj zgradi bit će 20 socijalnih stanova. Njih 12 imat će korisnu površinu od oko 30 četvornih metara, šest oko 38,35, a dva 47,65 četvornih metara
U novoj zgradi bit će 20 socijalnih stanova. Njih 12 imat će korisnu površinu od oko 30 četvornih metara, šest oko 38,35, a dva 47,65 četvornih metara

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia